Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Συρία: Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Διορία 72 ωρών στους ισλαμιστές αντάρτες

Η συριακή κυβέρνηση έδωσε διορία 72 ωρών στην ισλαμιστική οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα. Η οργάνωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ρώσους μεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες. Ο επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, δήλωσε ότι η διορία είναι «απλώς ένα τέχνασμα προπαγάνδας από το συριακό καθεστώς […]

Η συριακή κυβέρνηση έδωσε διορία 72 ωρών στην ισλαμιστική οργάνωση Τζάις αλ Ισλάμ να απομακρυνθούν από την ανατολική Γούτα.

Η οργάνωση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με Ρώσους μεσολαβητές τις τελευταίες ημέρες.

Ο επικεφαλής του πολιτικού βραχίονα της Τζάις αλ Ισλάμ, ο Μοχάμεντ Αλούς, δήλωσε ότι η διορία είναι «απλώς ένα τέχνασμα προπαγάνδας από το συριακό καθεστώς για να κερδίσει περισσότερα από τις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους».

«Διαπραγματευόμαστε για να μείνουμε ή να βρούμε μια συμβιβαστική λύση. Δεν θέλουμε να εγκαταλείψουμε τη γη μας. Είμαστε οι γιοι της χώρας και ο λαός της περιοχής», είπε ο Αλούς.

Επανάλαβε την άρνηση της οργάνωσης να μεταφερθεί στη βορειοδυτική Ιντλίμπ, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Οι άλλες δύο οργανώσεις των Σύρων ανταρτών που βρίσκονταν στην ανατολική Γούτα, η Άχραρ αλ Σαμ και η Φάιλακ αλ Ράχμαν, έχουν καταλήξει σε συμφωνία για τη μετακίνηση των μαχητών και των οικογενειών τους στην Ιντλίμπ.

Όλο και πιο πολλά παιδιά σκοτώνονται και ακρωτηριάζονται στη Συρία

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η ανατολική Γούτα «έχει σχεδόν εκκαθαριστεί από τα τρομοκρατικά στοιχεία».

Ο συριακός στρατός με την υποστήριξη της Μόσχας ξεκίνησε στις 18 Φεβρουαρίου μια επιχείρηση εναντίον του ανταρτοκρατούμενου θύλακα που βρίσκεται δίπλα στη Δαμασκό, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν περισσότεροι από 1.600 άμαχοι.

«Η ζωή έχει αποκατασταθεί», διαβεβαίωσε ο Λαβρόφ.

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε ότι ως την Κυριακή ή τη Δευτέρα «θα αρχίσουν να επιστρέφουν οι άνθρωποι στα σπίτια τους στην ανατολική Γούτα και θα ξεκινήσουν την κανονική τους ζωή».

«Περισσότεροι από 130.000 πρόσφυγες και περισσότεροι από 11.000 ένοπλοι αντάρτες» έχουν εγκαταλείψει τον θύλακα μέσω των ανθρωπιστικών διαδρόμων, πρόσθεσε ο Σόιγκου.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις