Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

26

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το “καρφί” Σεντένο για τον Γιάνη Βαρουφάκη
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το “καρφί” Σεντένο για τον Γιάνη Βαρουφάκη

Υπονοούμενα για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την στρατηγική που ακολούθησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, «πέταξε» ο Μάριο Σεντένο. Ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, είπε: «Δεν πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση». Πρόσθεσε ότι η Λισσαβόνα «ουδέποτε άπλωσε τα πόδια της πέρα από το […]

Υπονοούμενα για τον Γιάνη Βαρουφάκη και την στρατηγική που ακολούθησε κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, «πέταξε» ο Μάριο Σεντένο.

Ο πρόεδρος του Eurogroup σε συνέντευξη που παραχώρησε στις «Ιστορίες» της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, είπε:

«Δεν πρόκειται για το καλύτερο παράδειγμα προς μίμηση».

Πρόσθεσε ότι η Λισσαβόνα «ουδέποτε άπλωσε τα πόδια της πέρα από το μήκος του παπλώματός» της».

Βαρουφάκης: Η γεωγραφική Μακεδονία μοιράζεται σε τρεις χώρες

Ο κ. Σεντένο σημείωσε πως η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, στην οποία υπηρετεί ως υπουργός Οικονομικών, δεν αψήφησε τους θεσμούς και τους εταίρους για την υλοποίηση του Μνημονίου.

Προετοιμάστηκε ωστόσο προσεκτικά ώστε να διαπιστώσει τι περιθώρια ελιγμού είχε στα δημοσιονομικά και στα εργασιακά.

Ο επικεφαλής του Eurogroup παραδέχθηκε ωστόσο ότι το ελληνικό πρόγραμμα έχει μία ιδιαιτερότητα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που χρειάστηκαν βοήθεια, λόγω της πτυχής του χρέους.

Τόνισε ότι ο μηχανισμός που θα στηθεί και θα συνδέει το πρόγραμμα αποπληρωμής ορισμένων δανείων στήριξης με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, θα πρέπει να ενσωματωθεί στη γενικότερη μετα-Μνημονιακή εποπτεία που θα υπάρχει.

Σεντένο: Ευάλωτη στα σοκ η Ελλάδα- Ελάφρυνση χρέους μόνο αν εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις

Αναφερόμενος στις επιλογές για τον τρόπο εξόδου από το πρόγραμμα, σημείωσε πως εάν η Ελλάδα κατορθώσει να καταρτίσει μία «ολιστική αναπτυξιακή προσέγγιση» για τη μεταμνημονιακή περίοδο και συγκροτήσει το «μαξιλαράκι» ρευστότητας που επιδιώκει, τότε θα έχει τη δυνατότητα να λάβει «οποιαδήποτε απόφαση θέλει».

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως εάν η Αθήνα ικανοποιήσει τις εν λόγω προϋποθέσεις ο κ. Σεντένο κρίνει πως δεν θα χρειαστεί προληπτική πιστωτική γραμμή.

Διαμήνυσε στην Αθήνα ότι η εκπόνηση του αναπτυξιακού σχεδίου, που αναμένεται να παρουσιαστεί στο Eurogroup μετά το Πάσχα είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, με δεδομένο ότι σταδιακά η ευθύνη για τη λήψη αποφάσεων θα μεταφερθεί στα χέρια της ελληνικής κυβέρνησης.

Σημείωσε παρά ταύτα ότι δεν ανησυχεί «καθόλου» για το ενδεχόμενο «πισωγυρίσματος» στο ελληνικό πρόγραμμα, καθώς εκτίμησε πως ο ελληνικός πολιτικός κόσμος «θα εξασφαλίσει την συνέχεια της διαδικασίας ανάπτυξης και ευημερίας της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις