alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Απέναντι” στην κυβέρνηση οι Έλληνες: Τα μεγάλα “όχι” στον Αλέξη Τσίπρα
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

“Απέναντι” στην κυβέρνηση οι Έλληνες: Τα μεγάλα “όχι” στον Αλέξη Τσίπρα

Απέναντι στην κυβέρνηση σε ό.τι αφορά στους χειρισμούς στα περισσότερα μείζονα θέματα είναι οι πολίτες. Από τα εθνικά, με αποκορύφωμα την ελληνοτουρκική κρίση και το Σκοπιανό, έως το ποδόσφαιρο, η πλειοψηφία των Ελλήνων διαφωνεί με την συμπεριφορά της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα παραμένουν σε συντριπτικά υψηλά ποσοστά αυτοί που θεωρούν ότι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. οδηγούν τη χώρα σε αρνητική τροχιά.

Όπως προκύπτει από τη δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία Marc για το «ΘΕΜΑ», το ποσοστό εκείνων που είναι πεπεισμένοι ότι η χώρα θα συνεχίσει σε αυστηρή επιτροπεία αυξήθηκε και από 80,5% που ήταν τον περασμένο Ιανουάριο στη νέα έρευνα μετρήθηκε στο 83,2%.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό, όμως, είναι το εύρημα για τη διεύρυνση του ποσοστού των Ελλήνων που αντιτάσσονται στη βούληση της κυβέρνησης να συμφωνήσει στην παραχώρηση του όρου «Μακεδονία» για την ονομασία της FYROM.

Από 68% που ήταν στην αμέσως προηγούμενη μέτρηση του Ιανουαρίου το «όχι» σε σύνθετη ονομασία με τη λέξη «Μακεδονία» ανεβαίνει πλέον στο 74,5%, καθώς υποχωρούν από το 23,6% στο 21,8% οι θιασώτες του συμβιβασμού που επιδιώκει η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΑ-ΑΝΕΛ.

«Όχι» στο Σκοπιανό

Το 63,5% αντιδρά στο ενδεχόμενο της λεγόμενης «σύνθετης ονομασίας». Το «όχι» συγκεντρώνει υψηλά ποσοστά σε όλη τη χώρα, ανεξαρτήτως φύλου ή ηλικίας. Συγκριτικά, πάντως, τα υψηλότερα ποσοστά όσων δεν θέλουν συμβιβασμό τα συναντούμε στη Μακεδονία και τη Θράκη (80,5%), στις ηλικίες 35-54 ετών (79,7%) και στις γυναίκες (76%).

Ηχηρά κατά της κυβέρνησης είναι τα μηνύματα που στέλνει η κοινή γνώμη και στα Ελληνοτουρκικά.

Και ηχηρότερη είναι μάλλον η ανησυχία που εκφράζεται από το 69% για την πιθανότητα να υπάρξει θερμό επεισόδιο με την Τουρκία τους επόμενους μήνες. Σε υψηλά επίπεδα επίσης κυμαίνεται και το ποσοστό (60,1%) όσων πιστεύουν ότι η κυβέρνηση διαχειρίστηκε λανθασμένα την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, έναντι μόλις ενός στους τέσσερις (24,9%) που θεωρούν σωστούς τους χειρισμούς.

Για το ποδόσφαιρο

Το 57,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τα πρόσφατα γεγονότα επηρεάζουν αρνητικά την εικόνα της κυβέρνησης. Ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το εύρημα σύμφωνα με το οποίο έξι στους δέκα πολίτες (61,4%) πιστεύουν ότι υπάρχουν κυβερνητικές παρεμβάσεις υπέρ ή κατά κάποιας ποδοσφαιρικής ομάδας.

Δημοσκόπηση Pulse: Μπροστά η ΝΔ, καταλληλότερος ο Κυριάκος, όχι σε πρόωρες εκλογές

Για τη Novartis

Μόλις το 31,7% των ερωτηθέντων απάντησε ότι η παραπομπή των δέκα πολιτικών έγινε επειδή υπήρχαν επαρκή στοιχεία. Αντιθέτως, το 54,4% υιοθετεί την άποψη ότι όλα όσα συμβαίνουν έχουν στόχο να δημιουργηθούν εντυπώσεις εναντίον της αντιπολίτευσης.

Βέβαια οι πολίτες δεν δείχνουν να ενθουσιάζονται από το ενδεχόμενο να γίνει κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία: το 33,9% θεωρεί ότι τα πράγματα θα ήταν «περίπου τα ίδια», το 32,5% «χειρότερα» και μόνο το 27,7% πιστεύει ότι θα ήταν «καλύτερα» αν είχαμε «γαλάζια» διακυβέρνηση.

Η μεγάλη πλειοψηφία πιστεύει πως η χώρα θα συνεχίσει να βρίσκεται σε αυστηρή οικονομική επιτροπεία, είναι αντίθετη με τον όρο «Μακεδονία» στη νέα ονομασία της ΠΓΔΜ, θεωρεί λάθος τη διαχείριση της κυβέρνησης στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, ενώ αντιλαμβάνεται την παραπομπή των δέκα πολιτικών για την υπόθεση Novartis ως κίνηση δημιουργίας εντυπώσεων εναντίον της αντιπολίτευσης.

Αν και η κοινή γνώμη τοποθετείται γενικώς κατά των πρόωρων εκλογών, σημειώνεται ότι σε μια πιθανή αποχώρηση των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβέρνηση, η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών προκρίνεται ως το πιο επιθυμητό ενδεχόμενο.

Η Ν.Δ. διατηρεί ισχυρό προβάδισμα στην πρόθεση ψήφου, πλεονεκτεί στους ποιοτικούς δείκτες της έρευνας.

Στην τρίτη θέση εμφανίζεται και πάλι το Κίνημα Αλλαγής με σχετικά μικρότερο ποσοστό από την προηγούμενη έρευνα και ακολουθούν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ. Η Ένωση Κεντρώων διεκδικεί την επανείσοδό της στη Βουλή με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από τα υπόλοιπα κόμματα. Αξιοσημείωτη είναι η εμφάνιση περισσότερων κομμάτων σε ποσοστά μεγαλύτερα της μιας ποσοστιαίας μονάδας, η αύξηση της αποχής και του άκυρου/λευκού, καθώς και η καταγραφή των αναποφάσιστων για ακόμη μία φορά σε υψηλά επίπεδα.

Σε σχέση με την προηγούμενη έρευνα της MARC τα ποσοστά όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων καταγράφονται σχετικά μειωμένα, με εξαίρεση το ποσοστό της Χρυσής Αυγής που εμφανίζεται ελαφρώς αυξημένο.

Η ΝΔ σταθερά σε τροχιά αυτοδυναμίας 

Από τα ευρήματα της μέτρησης συνάγεται ότι ο θόρυβος γύρω από τη Novartis και η αντιπαράθεση για το κατά πόσο είναι σκάνδαλο ή σκευωρία έπληξε, σε σχετικά μικρό βαθμό, το σύνολο των κοινοβουλευτικών δυνάμεων, με εξαίρεση τη Χρυσή Αυγή.

Δεν κατάφερε, ωστόσο, να ανατρέψει το σκηνικό του ισχυρού διψήφιου προβαδίσματος που διαθέτει η αξιωματική αντιπολίτευση και να κάμψει την τροχιά αυτοδυναμίας στην οποία εξακολουθεί να κινείται.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόθεση ψήφου υποχωρούν, σε σύγκριση με την αντίστοιχη έρευνα του Ιανουαρίου, τα ποσοστά της Ν.Δ., που φτάνει στο 25,2% (-1%), του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος προσεγγίζει το 16,3% (-0,7%), του Κινήματος Αλλαγής, που βρίσκεται στο 7% (-1,2%), αλλά και του ΚΚΕ, που κινείται στο 5,6% (-0,2%), της Ενωσης Κεντρώων με 2,3% (-0,2%) και των ΑΝΕΛ με μόλις 1,5% (-0,7%).

Ελαφρώς κερδισμένη εμφανίζεται η Χ.Α., η οποία με 6,4% (+0,4%) προσεγγίζει ξανά την τρίτη θέση απειλώντας το ΚΙΝ.ΑΛ..

Περνούν το φράγμα του 1% μικρότεροι σχηματισμοί από τον χώρο της Δεξιάς, όπως η Εθνική Ενότητα των Γιώργου Καρατζαφέρη και Τάκη Μπαλτάκου και η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, αλλά και της Αριστεράς, όπως η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που συνοδεύουν τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου. Αυξημένα είναι και τα ποσοστά όσων στρέφονται στο λευκό ή στο άκυρο (6,7%), την αποχή (6%) και εκείνων που δηλώνουν ότι δεν έχουν αποφασίσει (15,7%).

Προειδoποιώντας πάει στη Σύνοδο ο Ερντογάν – Νέες δηλώσεις «φωτιά» (vid)

Το προβάδισμα και οι έδρες 

Από την αναγωγή των συγκεκριμένων αποτελεσμάτων επί των εγκύρων προκύπτει ότι η δύναμη της Νέας Δημοκρατίας μπορεί να κυμανθεί στην περιοχή του 28,9%, ποσοστό που της δίνει προβάδισμα 10,3 εκατοστιαίων μονάδων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος κινείται στο 18,6%. Με βάση αυτά τα ποσοστά και με αναλογική κατανομή των αναποφάσιστων η Νέα Δημοκρατία εξασφαλίζει οριακή αυτοδυναμία 151 εδρών σε εξακομματική Βουλή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζει χαμηλή συσπείρωση της τάξης του 45,3% και οι προσδοκίες του να καλύψει το χαμένο έδαφος δύσκολα θα εκπληρωθούν, αφού το 26,6% έχει μετακινηθεί σε άλλα κόμματα.

Εκείνο που μπορεί να ελπίζει είναι να καταφέρει να πείσει μέρος από όσους δηλώνουν αναποφάσιστοι (11,6%) ή τάση για λευκό, άκυρο ή αποχή (16,5%). Αντιθέτως, η Νέα Δημοκρατία που διατηρεί πολύ υψηλή συσπείρωση (83,1%) χάνει πολύ μικρό μέρος από τους παλιούς ψηφοφόρους: το 4,9% κάνει άλλες επιλογές, το 4,5% στρέφεται στο άκυρο ή στο λευκό, ενώ το 7,5% είναι αναποφάσιστοι.

Η υπεροχή της Ν.Δ. γίνεται σαφής και από την απόσταση που χωρίζει στην καταλληλόλητα για την πρωθυπουργία τον Αλέξη Τσίπρα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. βρίσκεται στο 30,7%, 9 μονάδες μπροστά από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ που είναι στο 21,7%. Αν και σε αυτή την έρευνα ενισχύεται ο «Κανένας ιδιαίτερα» με 47,6%, δείγμα, ενδεχομένως, και αυτό της σκανδαλοθηρικής διαμάχης.

Εκλογές αν φύγουν οι ΑΝ.ΕΛ.

Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα ευρήματα της μέτρησης αποτελεί η απάντηση που δίνουν οι πολίτες στο ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι εφόσον επέλθει ρήξη στον κυβερνητικό συνασπισμό.

Η κοινή γνώμη, φαίνεται να προτιμά την «καθαρή λύση» της προσφυγής στις κάλπες στην περίπτωση αποχώρησης των βουλευτών του Πάνου Καμμένου από το κυβερνητικό σχήμα.

Ειδικότερα, το 65,3% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι τυχόν οριστικοποίηση της διαφαινόμενης διάστασης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές. Περιορισμένο στο 19% είναι το ποσοστό όσων προκρίνουν τη λύση του σχηματισμού κυβερνητικής πλειοψηφίας με βουλευτές άλλων κομμάτων και ακόμη χαμηλότερα, στο 6,6%, κινείται το ποσοστό όσων θέλουν στήριξη των ΑΝ.ΕΛ. σε κυβέρνηση μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Με ποιον να πάει το ΚΙΝ.ΑΛ.

Ενδιαφέρον, πάντως, παρουσιάζουν και τα αντισυριζαϊκά ανακλαστικά από τα οποία φαίνεται να διακατέχονται οι οπαδοί του νεοσύστατου Κινήματος Αλλαγής.

Στο ερώτημα ποιον πιστεύουν ότι πρέπει να στηρίξει το κόμμα τους για να σχηματιστεί κυβέρνηση στην περίπτωση που δεν επιτευχθεί αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, η πλειονότητα εκείνων που δηλώνουν ότι ετοιμάζονται να ψηφίσουν ΚΙΝ.ΑΛ. φαίνεται ότι προτιμά τη Νέα Δημοκρατία, σε ποσοστό 39,5%.

Αν και υπάρχει ένα αξιοπρόσεκτο 37% που δεν θέλει συνεργασία με κανέναν, εντύπωση προκαλεί ότι τα αντιδεξιά ανακλαστικά που θέλουν να ενεργοποιήσουν οι κυβερνώντες δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, καθώς μόνο το 16% θέλει συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η εικόνα αυτή αλλάζει ελαφρώς όταν το ίδιο ερώτημα απευθύνεται στο σύνολο των ψηφοφόρων, καθώς υπερτερούν μεν εκείνοι που δεν θέλουν καμία συνεργασία, ποσοστό 38,3%, αλλά προτιμούν να τα βρουν με τη Ν.Δ. το 31,7% και με τον ΣΥΡΙΖΑ μόνο το 16,9%.