Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

25

Φεβρουαρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αμερικανικά drones στην Ελλάδα (vid)
ΕΛΛΑΔΑ

Αμερικανικά drones στην Ελλάδα (vid)

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα βρέθηκε ομάδα Αμερικανών αξιωματικών και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9. Οι Αμερικανοί αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το «Βήμα», έφεραν και δύο μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper. Πρόκειται για την την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και είναι αυτά που θα επιχειρήσουν από κοινού με τα ελληνικά […]

Στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα βρέθηκε ομάδα Αμερικανών αξιωματικών και δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη MQ-9.

Οι Αμερικανοί αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, όπως αναφέρει το «Βήμα», έφεραν και δύο μη επανδρωμένα MQ-9 Reaper.

Πρόκειται για την την αιχμή του δόρατος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και είναι αυτά που θα επιχειρήσουν από κοινού με τα ελληνικά μη επανδρωμένα, στο πλαίσιο συνεκπαίδευσης.

Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, εντάσσεται αυστηρά στο πλαίσιο στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Το καλοκαίρι του 2017 μετά και τις εξελίξεις στην αεροπορική βάση Ιντσιρλίκ της Τουρκίας, πολυμελές κλιμάκιο Αμερικανών αξιωματικών περιόδευσε σε Πτέρυγες Μάχης της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Επιθεώρησε» εγκαταστάσεις προς αξιοποίηση, χωρίς ακόμη να έχει γίνει γνωστή η απόφασή τους.

Μέσα στον προσεχή Μάιο αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη αναμένεται να αρχίσουν να επιχειρούν από τη βάση της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Έπειτα από μια διπλωματική και στρατιωτική διελκυστίνδα σχεδόν 5 ετών, τα αμερικανικά drones θα έρθουν στην Ελλάδα.

Επικίνδυνο παραλήρημα – Με «σφαγή» απειλεί ο Ερντογάν (vid)

Σύμφωνα με το «Βήμα», η στάθμευση των αμερικανικών MQ-9 Reaper στη Λάρισα θα δίνει έμφαση στη συλλογή πληροφοριών, στην παρακολούθηση και στην αναγνώριση.

Τις τελευταίες εβδομάδες στη συγκεκριμένη βάση στη Λάρισα πραγματοποιούνται εργασίες υποδομής από αμερικανικό εξειδικευμένο προσωπικό.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η νομική βάση έχει βρεθεί από το απόρρητο μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν οι δύο χώρες το 1992 και η τελική συμφωνία δεν αναμένεται να χρειαστεί κύρωση από τη Βουλή, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών έχει παράσχει την πολιτική έγκρισή του.

Οι ΗΠΑ έχουν ενημερώσει την ελληνική πλευρά να χρειαστεί στο μέλλον μεταφορά σημαντικών τμημάτων από την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ.

Το τεχνικό μέρος μιας τέτοιας κίνησης πάντως δεν θα είναι καθόλου εύκολο, ενώ υπάρχει ακόμα ένα ζήτημα που θα μπορούσε να τεθεί αν και εφόσον έρθει εκείνη η ώρα.

Πρόκειται για την τύχη των 50 υδρογονοβοβμών Β-61 που βρίσκονται αποθηκευμένες στην τουρκική βάση των ΗΠΑ.

Οι βόμβες αυτές έχουν «νατοϊκό καπέλο» και «ουδείς θα ήθελε να σκεφτεί το σενάριο να ζητηθεί να αποθηκευτούν σε ελληνικό έδαφος» σχολιάζει πηγή στην εφημερίδα.

Ωστόσο αυτό δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμο: «Αν θέλεις να παίξεις στο μεγάλο τραπέζι πρέπει να συνεισφέρεις» λέει πηγή και παρομοιάζει την τρέχουσα κατάσταση με γεωπολιτικό πόκερ.

Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν αναφερθεί στα σχέδια τρίτων χωρών «φωτογραφίζοντας» τις ΗΠΑ οι οποίες, όπως λένε, προσπαθούν να πλήξουν τα τουρκικά συμφέροντα την ώρα που η προσοχή της Τουρκίας είναι στραμμένη στη Συρία.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις