Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Αυγούστου 2021

alphafreepress.gr / PLUS / Όταν ανθίζουν … οι πέτρες!
PLUS

Όταν ανθίζουν … οι πέτρες!

Όπως δηλώνει και η εμφάνιση του αλλά και η ονομασία του “Lithops”, το φυτό αυτό της οικογένειας των Aizoaceae είναι ιθαγενές της Νότιας Αφρικής και αποτελεί ένα από τα πλέον παράδοξα φυτά. Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι πρόκειται για πέτρα που ανθίζει. Η ονομασία του όμως επεξηγεί εν πολλοίς αυτή την ιδιαιτερότητά του: […]

Όπως δηλώνει και η εμφάνιση του αλλά και η ονομασία του “Lithops”, το φυτό αυτό της οικογένειας των Aizoaceae είναι ιθαγενές της Νότιας Αφρικής και αποτελεί ένα από τα πλέον παράδοξα φυτά.

Η πρώτη εντύπωση που δημιουργείται είναι ότι πρόκειται για πέτρα που ανθίζει. Η ονομασία του όμως επεξηγεί εν πολλοίς αυτή την ιδιαιτερότητά του:

Λίθωψ: λίθος-όψη, δηλαδή φυτό που μοιάζει στην εμφάνιση με πέτρα. Οι ντόπιοι, μάλιστα, συνηθίζουν να το ονομάζουν «ζωντανή πέτρα» ή «χαλικόφυτο», ενώ αναπτύσσεται συνήθως κοντά σε άλλες πέτρες του εδάφους.

Η εμφάνισή του είναι άριστο καμουφλάζ για τους εχθρούς του, που δύσκολα θα αποφάσιζαν να… καταβροχθίσουν μια πέτρα! Το φυτό αναπρύσσεται σε ξηρά εδάφη και ως παχύφυτο που είναι αποθηκεύει υγρασία στο σώμα του έτσι ώστε να μπορεί να επιβιώσει σε συνθήκες απόλυτης ανομβρίας για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Ανθίζει από το φθινόπωρο μέχρι τις αρχές του χειμώνα, ενώ ο χρωματισμός του «πετρώδους» βλαστού λαμβάνει διάφορες αποχρώσεις ανάλογα με το είδος αλλά και ποικίλα σχέδια.

Δείτε ακόμα:

Άνοιξη και επίσημα από σήμερα με την εαρινή ισημερία!

Τα 10 πιο όμορφα και «άγρια» μέρη στον κόσμο μακριά από την μαζική ανάπτυξη!

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις