Αθήνα

°C

kairos icon

ΤΕΤΑΡΤΗ

27

ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σολτς: Ελάφρυνση χρέους μόνο αν συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σολτς: Ελάφρυνση χρέους μόνο αν συνεχίσετε τις μεταρρυθμίσεις

Μεταρρυθμίσεις βάζει πάλι στο «τραπέζι» ο Όλαφ Σολτς ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. «Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Η εξέλιξη δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Επ΄αυτού θα παραμείνουμε με την ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική. Από αυτό εξαρτάται, […]

Μεταρρυθμίσεις βάζει πάλι στο «τραπέζι» ο Όλαφ Σολτς ως προϋπόθεση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

«Φαίνεται ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι πολίτες ακολουθούν αυτόν τον δρόμο. Η εξέλιξη δίνει αφορμή για αισιοδοξία. Επ΄αυτού θα παραμείνουμε με την ελληνική κυβέρνηση σε διάλογο, για να διασφαλίσουμε ότι θα διατηρήσει την μεταρρυθμιστική πολιτική.

Από αυτό εξαρτάται, εάν θα υπάρξει αισθητή ελάφρυνση χρέους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Όλαφ Σολτς σε συνέντευξή του στην Süddeutsche Zeitung.

Ο Σολτς ερωτήθηκε για το εάν πρόκειται να έχει την συμπεριφορά που είχε ο σκληρός προκάτοχός του, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αλλά η απάντηση δεν ήταν σαφής.

Η πρώτη του συνέντευξη στο πόστο του υπουργού Οικονομικών έγινε αμέσως μετά την επίσης πρώτη συνάντηση που είχε ο Σολτς, την Παρασκευή με τον γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μέρ στο Παρίσι.

Ο Όλαφ Σολτς αποφεύγει τις πολλές δηλώσεις και σκέφτεται πολύ καλά κάθε λέξη που θα πει.

Έγγραφες δεσμεύσεις για προγράμματα θα ζητά το ΔΝΤ

«Φιλόδοξες οι προτάσεις Μακρόν»

Η νέα γερμανική κυβέρνηση θα πάρει μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική για να ξανακερδίσει τους πολίτες στην υπόθεση της Ευρώπης, είπε. Τις προτάσεις Μακρόν χαρακτήρισε φιλόδοξες, «σαν Γερμανοί θα πρέπει να έχουμε μεγάλο συμφέρον να προχωρήσουμε μαζί με τη Γαλλία». Διευκρίνισε ωστόσο ότι οι δύο χώρες δεν πρόκειται να κάνουν κοινές προτάσεις στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής των Βρυξελλών, γιατί είναι ακόμη πολύ νωρίς.«Ένας Γερμανός ΥΠΟΙΚ παραμένει Γερμανός ΥΠΟΙΚ»

Οι δημοσιογράφοι τον ρωτούν τι ακριβώς είναι εκείνο που επιθυμεί η γερμανική κυβέρνηση.

«Η νέα κυβέρνηση έκανε ένα πρώτο σημαντικό βήμα, με το να πει ανοιχτά ότι η Γερμανία γνωρίζει ότι ως απόρροια του Brexit θα πρέπει να πληρώσει περισσότερα χρήματα στον κοινοτικό προϋπολογισμό» απαντά ο Όλαφ Σολτς.

«Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικό αυτό το βήμα; Διότι ο καθένας ξέρει ότι η Γερμανία πρέπει να πληρώσει περισσότερο.

Ξεκινάμε λοιπόν με μιαν αλήθεια. Μέχρι σήμερα εκκινούσαμε με τη διαπίστωση ότι δεν πληρώνουμε τίποτα, αλλά στο τέλος πληρώναμε. Νομίζω ότι αυτή η αντικρουόμενη συμπεριφορά συνέβαλε στον σκεπτικισμό απέναντι στην ΕΕ. Γι αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό να μιλήσουμε καθαρά και με ειλικρίνεια».

Σε ότι αφορά την ανησυχία των πολιτών για τον κίνδυνο μιας αναδιανεμητικής Ευρώπης με κοινή ανάληψη ευθύνης Όλαφ Σολτς εμφανίζεται καθησυχαστικός.

«Είναι γεγονός ότι η Γερμανία ήδη σήμερα συμβάλλει με ένα τεράστιο ποσό στην αλληλέγγυα χρηματοδότηση του κοινοτικού προϋπολογισμού. Αλλά και οι δικές μας δυνατότητες είναι περιορισμένες, δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να πληρώνουμε για όλους. Ένας Γερμανός υπουργός Οικονομικών παραμένει Γερμανός υπουργός Οικονομικών, αυτό δεν αλλάζει από το σε ποιο κόμμα ανήκει» διευκρινίζει ο Σολτς.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις