Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

30

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Κασιμάτη σε Συμβούλιο της Ευρώπης: Να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τους στρατιωτικούς
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κασιμάτη σε Συμβούλιο της Ευρώπης: Να απονεμηθεί δικαιοσύνη για τους στρατιωτικούς

Η Νίνα Κασιμάτη για τους Έλληνες στρατιωτικούς Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δίκαιη, απονομή Δικαιοσύνης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς. Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία […]

Η Νίνα Κασιμάτη για τους Έλληνες στρατιωτικούς

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το ζήτημα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις αρχές και τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη δίκαιη, απονομή Δικαιοσύνης στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς.

Ο Άγγελος Μητρετώδης και ο Δημήτρης Κούκλατζης, κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορία εδώ και 12 ημέρες.

Το θέμα ετέθη με γραπτή παρέμβασή της, που ανέγνωσε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Παρίσι, ενώπιον των εκπροσώπων των 47 Κρατών – Μελών.

Η Νίνα Κασιμάτη, ανέφερε το πόσο σημαντικό είναι για όλους τους Έλληνες να επαναπατριστούν οι δύο στρατιωτικοί το ταχύτερο δυνατό.

Αυτό το περιστατικό, που κινδυνεύει να καταστεί μέρος της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων, είναι το πιο πρόσφατο σε μια σειρά επιθετικών ενεργειών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας, τόνισε.

Υπογράμμισε δε και την σοβαρότητα του εμβολισμού του σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής «Γαύδος-090» από τουρκική ακταιωρό.

Κουβέλης για στρατιωτικούς: Πρόκειται για ένα μεθοριακό επεισόδιο και τίποτε περισσότερο

Η Νίνα Κασιμάτη επικαλέστηκε το ισχύον νομικό πλαίσιο (Συνθήκη της Λωζάννης 1923, ιταλοτουρκικές Συμφωνίες 1932, Συνθήκη Παρισίων 1947), επιμένοντας ότι αυτό δεν επιδέχεται οποιαδήποτε παρερμηνεία.

«Κατοχυρώνει πλήρως και σαφώς την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή»

Ακολουθεί το κείμενο της παρέμβασης της Νίνας Κασιμάτη

«Σε αυτή τη συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Υποθέσεων και Δημοκρατίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης αγαπητοί συνάδελφοι, θέλω να επιστήσω την προσοχή σας στο περιστατικό που έλαβε χώρα πριν από σχεδόν δύο εβδομάδες στα βόρεια σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας, για το οποίο έχετε ήδη ενημερωθεί και αφορά στους δύο Έλληνες στρατιωτικούς, ανθυπολοχαγό Άγγελο Μητρετώδη και λοχία Δημήτρη Κούκλατζη.

Αυτό το μεθοριακό συμβάν, που θα έπρεπε να είχε λυθεί επί τόπου κατά τη συνήθη πρακτική εκατέρωθεν, τείνει να καταστεί μέρος της ατζέντας των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Η κύρια παράμετρος της ανησυχίας για την εξέλιξη αυτής της υπόθεσης έγκειται στην ίδια την ανάγκη για προάσπιση της αρχής της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης στην Τουρκία.

Λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη τις αμφιλεγόμενες συνθήκες της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές Αρχές, χωρίς να τους έχει απαγγελθεί ακόμη κατηγορία.

Το ξέσπασμα της μάνας του λοχία Κούκλατζη στον Κουβέλη (vid)

Όμως, όπως είναι σε όλους μας εδώ γνωστό, κατά τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, που βασίζεται σε σαφή διάταξη της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου περί του δικαιώματος στη χρήση και την απονομή Δικαιοσύνης (α.6 ΕΣΔΑ), η Δικαιοσύνη είναι Δικαιοσύνη, όταν είναι αποτελεσματική και αποδίδεται ταχέως και με ορθό τρόπο.

Με αυτά ως δεδομένα, τα στοιχεία του χρόνου, της διαφάνειας και της αμεροληψίας, απαλλαγμένα από κάθε πολιτική σκοπιμότητα, δεν είναι μόνο ζωτικής σημασίας, αλλά θεμελιώδη μέσα σε μια δημοκρατική κοινωνία.

Ως εκ τούτου, ελπίζουμε πως σε αυτήν την υπόθεση η αρχή της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης θα γίνει σεβαστή και θα τηρηθεί από την Τουρκία – πολλώ δε μάλλον που, δυστυχώς, το εν λόγω περιστατικό είναι μόνο το τελευταίο σε μια σειρά σοβαρών επιθετικών ενεργειών της στο Αιγαίο, καθώς και σκληρών δηλώσεων, στο υψηλότερο επίπεδο, εναντίον της Ελλάδας.

Εθνικιστής και νταής ο Καμμένος, λέει ο Πάγκαλος (vid)

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις