Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

20

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Βενιζέλος στην προανακριτική: Ψάξτε σε βάθος, μην μπει η υπόθεση στο αρχείο
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος στην προανακριτική: Ψάξτε σε βάθος, μην μπει η υπόθεση στο αρχείο

Μαραθώνια ήταν η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis. Ο πρώην υπουργός επέμεινε στην ανάγκη να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, καλώντας τους προστατευόμενους μάρτυρες και εξετάζοντας από την αρχή όλα τα δεδομένα σε βάθος. Η προανακριτική δεν πρέπει να μπει στη λογική της εξέτασης του αν έχουν παραγραφεί […]

Μαραθώνια ήταν η κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Ο πρώην υπουργός επέμεινε στην ανάγκη να διερευνηθεί σε βάθος η υπόθεση, καλώντας τους προστατευόμενους μάρτυρες και εξετάζοντας από την αρχή όλα τα δεδομένα σε βάθος.

Η προανακριτική δεν πρέπει να μπει στη λογική της εξέτασης του αν έχουν παραγραφεί ή όχι τα αδικήματα, διότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει την υπόθεση στο αρχείο, όσον αφορά στα αδικήματα της απιστίας και της δωροδοκίας και έτσι θα μείνει η λάσπη στα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα.

Μιλώντας με τους δημοσιογράφους ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η εντύπωση που αποκόμισε από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣYΡΙΖΑ στην επιτροπή, είναι ότι το κυβερνών κόμμα δεν έχει πρόθεση να διερευνήσει την υπόθεση σε βάθος.

Ο διάλογος με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Αίσθηση προκάλεσε η συνομιλία που είχε ο κ. Βενιζέλος με το βουλευτή Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Δουζίνα.

Ο κ. Δουζίνας φέρεται να του είπε πως «για εσάς δεν υπάρχουν ουσιαστικά στοιχεία στο αποδεικτικό υλικό».

Ο κ. Βενιζέλος διερωτήθηκε: «Τότε γιατί εγώ πήρα τις περισσότερες ψήφους και ο κ. Σαλμάς τις λιγότερες;».

Για να πάρει την απάντηση: «Λόγω της πολιτικής σας θέσης».

Η επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση θα γίνει την επόμενη Τρίτη και όχι Πέμπτη όπως ήταν προγραμματισμένη γιατί πολλά μέλη της θα λείπουν στο εξωτερικό.

Αν τα μέλη της πλειοψηφίας αρνηθούν να δεχθούν τη εξέταση των προστατευομένων μαρτύρων και την διερεύνηση της υπόθεσης, η ΝΔ θα αποχωρήσει από την προανακριτική.

Νέα στοιχεία για την υπόθεση Novartis: Επιστολές στον Σαμαρά και ένα cd

Πρέπει να γίνει η έρευνα για λόγους πολιτικής εντιμότητας

Αμέσως μετά την τετράωρη κατάθεσή του ο κ. Βενιζέλος σχολίασε στους δημοσιογράφους:

«Ήταν μια από τις ωραιότερες συνεδριάσεις στις οποίες μετείχα. Μου άρεσε πάρα πολύ». Ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως «η συζήτηση έγινε εις βάθος απάντησα σε αναλυτικές ερωτήσεις όλων των πτερύγων. Προσκόμισα και πολλά άλλα στοιχεία που αφορούσαν την ακολουθία του ΣΥΡΙΖΑ».

«Εάν δε γίνει έρευνα εδώ τώρα δεν θα γίνει πουθενά γιατί η δικαιοσύνη θα πει ότι δεν έχει δικαιοδοσία. Ακόμη και για λόγους θεσμικής και πολιτικής εντιμότητας πρέπει να γίνει η έρευνα εδώ, αλλιώς δεν θα διερευνηθεί ποτέ τίποτα. Αλλιώς θα έχουμε ένα κόλπο. Θα έχουμε αποφατική σύγκρουση αρμοδιοτήτων».

Μαξίμου για ΝΔ: Η μοναδική ελπίδα τους να κουκουλωθούν τα ατελείωτα σκάνδαλα τους

«Αστεία τα νέα στοιχεία για Σαμαρά»

«Είναι αστεία. Μιλάω για την χειρόγραφη κάρτα του κ. Σαμαρά και τα τηλέφωνα του κ. Σταϊκούρα που είχε. Φοβερά στοιχεία, τι να σας πω. Οι δυο επιστολές είναι τυπικές επιστολές γραμμένες στο πιο σχολικό ύφος αμερικανικού management».

Επίσης επεσήμανε ότι «κακώς η κ. Τουλουπάκη δέχθηκε το συμπληρωματικό υπόμνημα της κ. Κελέση έπρεπε να έρθει στον κ. Δρίτσα και να το παραδώσει δεν μπορούσε να κάνει παραλαβή».

«Εγώ έχω ζητήσει πολύ περισσότερα από τα στοιχεία που υπάρχουν στο cd έχω ζητήσει όλα τα στοιχεία του ψηφιακού αρχείου της Novartis. Έχω ζητήσει και όλα τα στοιχεία για τις κλινικές μελέτες της Novartis τουλάχιστον στα πανεπιστήμια και στα δημόσια νοσοκομεία καθώς και των άλλων φαρμακευτικών εταιρειών. Δεν μου αρκούν αυτά που υπάρχουν στο cd».

«Πρέπει να έρθουν οι μάρτυρες, να έρθουν τα cd, να έρθουν τα στοιχεία».

Ο κ. Βενιζέλος στην κατάθεσή του υποστήριξε επίσης ότι «για μας τους υπουργούς η προδικασία ξεκινάει στη Βουλή δεν υπάρχει προδικασία στην κ. Τουλουπάκη. Άρα στην πραγματικότητα στο φάκελο δεν υπάρχουν καθόλου μάρτυρες πρέπει εξαρχής να ληφθούν καταθέσεις και αν τολμήσει η επιτροπή ας τους δώσει το καθεστώς προστασίας».

ΝΑ έρθουν όλοι οι προστατευόμενοι μάρτυρες και ο Φρουζής

Επανέλαβε ότι «πρέπει να κληθούν γιατί κατά την άποψή μου δεν έχουν κληθεί και δεν έχουν καθεστώς προστασίας» και «φυσικά πρέπει να έρθει και ο Φρουζής που στέλνει εξώδικα στη Novartis , να έρθει η διοίκηση της Novartis , να έρθουν όλες οι φαρμακευτικές εταιρείες και να έρθουν και τα χαρτιά, τα κανονικά χαρτιά και όχι τα αρχεία του ενός μόνο cd. Και να δούμε που έχουν πάει και τα λεφτά της Novartis και των άλλων εταιριών γιατί θα βρούμε εντυπωσιακά πράγματα όταν τα ψάξουμε».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις