Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / DW: Έλληνες άνεργοι – θύματα των εργασιακών «παραδείσων» της ΕΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

DW: Έλληνες άνεργοι – θύματα των εργασιακών «παραδείσων» της ΕΕ

Θύματα απάτης έχουν πέσεις χιλιάδες Έλληνες άνεργοι από εταιρείες που τους τάζουν εργασιακό «παράδεισο», σύμφωνα με τη Deutsche Welle. Μεγάλος είναι ο αριθμός εταιρειών ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκουν φθηνούς εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσά τους, και πολλοί Έλληνες με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες έπεσαν τελικά θύματα εξαπάτησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle. Σχεδόν 55.000 εταιρείες recruitment […]

Θύματα απάτης έχουν πέσεις χιλιάδες Έλληνες άνεργοι από εταιρείες που τους τάζουν εργασιακό «παράδεισο», σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Μεγάλος είναι ο αριθμός εταιρειών ανθρώπινου δυναμικού που βρίσκουν φθηνούς εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη. Ανάμεσά τους, και πολλοί Έλληνες με υπερβολικά υψηλές προσδοκίες έπεσαν τελικά θύματα εξαπάτησης, σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle.

Σχεδόν 55.000 εταιρείες recruitment σε ολόκληρη την Ευρώπη βρίσκουν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους κάθε χρόνο ως φθηνά εργατικά χέρια.

Διαβάστε ακόμα: Εξοικονομώ κατ’ οίκον: Τι ισχύει για την ηλεκτρονική πλατφόρμα

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Νίκου Βαρθυμιάδη και ενός φίλου του. «Όταν πήγαμε εκεί εκπρόσωποι της εταιρείας εύρεσης προσωπικού μας έδωσαν συμβόλαια με εντελώς διαφορετικό περιεχόμενο: μηνιαίος μισθός 540 ευρώ, χωρίς αποζημίωση για υπερωρίες και άλλες παροχές που μας είχαν υποσχεθεί».

Ο πρώην αρτοποιός και ο φίλος του αρνήθηκαν να υπογράψουν και επέστρεψαν άμεσα στην Ελλάδα. Ωστόσο άλλοι συμπατριώτες τους, κυρίως Έλληνες νεαρής ηλικίας που πλήττονται ακόμη περισσότερο από την υψηλή ανεργία, παρέμειναν ή τουλάχιστον κατέβαλαν κάποιες προσπάθειες.

«Από τη στιγμή που επιβιβαστήκαμε στο σαραβαλιασμένο λεωφορείο που μας μετέφερε μετά από 40 ώρες αγωνίας από την Αθήνα στο Καντάν, ήταν φανερό ότι όλο αυτό ήταν απάτη», είπε η Χριστίνα Νάρη στην DW. «Αλλά όταν είσαι απελπισμένος τείνεις να παραβλέπεις πολλά πράγματα», πρόσθεσε.

Και τόνισε: «Μας είχανε να ζούμε σε βρώμικα, άθλια ξενοδοχεία που δεν είχαν καμία σχέση με τα άνετα ξενοδοχεία που έδειχναν στη σελίδα της εταιρείας. Το χειρότερο από όλα ήταν ότι δεν υπήρχε ιατρική μέριμνα».

Να σημειωθεί πως τα περισσότερα συμβόλαια δεν προβλέπουν αποζημίωση για εργαζόμενους που απολύονται πριν συμπληρωθούν τουλάχιστον τρεις μήνες απασχόλησης. Η πλειοψηφία όσων πέφτουν θύματα απάτης όμως φεύγουν κατά κανόνα πριν συμπληρωθεί το τρίμηνο. «Κατάφερα να πάρω περίπου 300 ευρώ από την πληρωμή μου, όπως προβλεπόταν για 15 ημέρες εργασίας», είπε η Χριστίνα Νάρη.

Διαβάστε ακόμα: Συντάξεις: Νέα αναδρομικά για χιλιάδες συνταξιούχους από παράνομες μειώσεις

Πάνω από 427.000 Έλληνες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από τότε που ξέσπασε η χρηματοοικονομική κρίση προκαλώντας καθίζηση στην ελληνική οικονομία. Το δίχως προηγούμενο brain drain συνεχίζεται σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος.

Η μαζική έξοδος από τη χώρα κατατάσσει την Ελλάδα τρίτη μετά την Κύπρο και την Ισπανία σε ό,τι αφορά την αναλογία νέων που αναζητούν την τύχη τους στο εξωτερικό.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις