Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ / Βουλή: Το απόγευμα ξεκινά η προανακριτική στην υπόθεση Novartis
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Βουλή: Το απόγευμα ξεκινά η προανακριτική στην υπόθεση Novartis

Το απόγευμα της Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή που θα εξετάσει το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής Novartis, υπόθεση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει «σηκώσει» ιδιαίτερα ψηλά τις τελευταίες εβδομάδες. Πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Στη συνέχεια τα μέλη της […]

Το απόγευμα της Δευτέρας θα ξεκινήσουν οι εργασίες της προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή που θα εξετάσει το ενδεχόμενο εμπλοκής πολιτικών προσώπων στο σκάνδαλο της φαρμακευτικής Novartis, υπόθεση που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει «σηκώσει» ιδιαίτερα ψηλά τις τελευταίες εβδομάδες.

Πρόεδρος της Επιτροπής αναμένεται να εκλεγεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Στη συνέχεια τα μέλη της Επιτροπής, θα συζητήσουν θέματα σχετικά με τη λειτουργία της , ανάμεσα στα οποία, οι ημέρες και οι ώρες συνεδριάσεων, όπως και θέματα που σχετίζονται με την τήρηση της μυστικότητας των συνεδριάσεων.

Το πρώτο και σημαντικό ζήτημα που θα απασχολήσει το αμέσως επόμενο διάστημα τους βουλευτές είναι αν τα ενδεχόμενα αδικήματα -δωροληψία, δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες- υπάγονται στην αρμοδιότητα της ειδικής επιτροπής ή στη δωσιδικία της τακτικής ποινικής δικαιοσύνης. Η αρμοδιότητα της Βουλής για δίωξη προκύπτει αν οι πράξεις τελέστηκαν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων. Kατά το Σύνταγμα, μόνο η Βουλή μπορεί να ασκεί την κατηγορία κατά όσων έχουν διατελέσει υπουργοί και δεν είναι θέμα Δικαιοσύνης όπως συμβαίνει με τους άλλους πολίτες. Στην ουσία η δίωξη υπουργών είναι θέμα, κάθε φορά, πλειοψηφίας και γι αυτό η συγκεκριμένη διάταξη του Συντάγματος δέχεται πυρά.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ η επιτροπή θα διενεργήσει προκαταρκτική εξέταση για τους κ.κ.: 1) Αντώνιο Σαμαρά, 2) Παναγιώτη Πικραμμένο, 3) Δημήτριο Αβραμόπουλο, 4) Ανδρέα Λοβέρδο, 5) Ανδρέα Λυκουρέντζο, 6) Μάριο Σαλμά, 7) Σπυρίδωνα – Άδωνι Γεωργιάδη, 8) Ιωάννη Στουρνάρα, 9) Ευάγγελο Βενιζέλο και 10) Γεώργιο Κουτρουμάνη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις