Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

29

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα πλαστογραφίας- Έκλεβαν ταυτότητες από επιβάτες των ΜΜΕ
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα πλαστογραφίας- Έκλεβαν ταυτότητες από επιβάτες των ΜΜΕ

Του Πέτρου Καρσιώτη Σε συνεργασία με τη Γιουροπόλ, η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε ευρύτατο κύκλωμα κλοπής και πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες) τα οποία στη συνέχεια πουλούσε σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς για τη μετακίνησή τους. Συνελήφθησαν 11 μέλη της ομάδας πλαστογράφων Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης στην Αττική, συνελήφθησαν έντεκα  μέλη του δικτύου, εκ […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε συνεργασία με τη Γιουροπόλ, η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής εξάρθρωσε ευρύτατο κύκλωμα κλοπής και πλαστογράφησης ταξιδιωτικών εγγράφων (διαβατήρια, ταυτότητες) τα οποία στη συνέχεια πουλούσε σε ενδιαφερόμενους αλλοδαπούς για τη μετακίνησή τους.

Συνελήφθησαν 11 μέλη της ομάδας πλαστογράφων

Στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης στην Αττική, συνελήφθησαν έντεκα  μέλη του δικτύου, εκ των οποίων έξι υπήκοοι Αλγερίας, τρεις υπήκοοι Συρίας, υπήκοος Τυνησίας και υπήκοος Παλαιστίνης.

Διενεργήθηκαν επτά  έρευνες σε οικίες και κατασχέθηκαν 939 διαβατήρια και δελτία ταυτότητας τρίτων προσώπων, εκ των οποίων τα 620 είναι καταχωρημένα στις Ευρωπαϊκές Βάσεις Δεδομένων ως κλαπέντα ή απολεσθέντα.

Αναζητούνται μέλη της οργάνωσης εδώ και στο εξωτερικό

Αναζητούνται ακόμα πέντε (5) μέλη της οργάνωσης, εκ των οποίων οι τρεις (3) είναι κάτοικοι εξωτερικού

Για τη δράση της οργάνωσης, που ξεκινά  τουλάχιστον από το Νοέμβριο 2017, αναζητούνται ακόμη πέντε μέλη από τα οποία τα τρία είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Ως προς τη μεθοδολογία και τον τρόπο δράσης, τα ταξιδιωτικά έγγραφα περιέχονταν στην κατοχή των μελών της οργάνωσης, με τρεις διαφορετικούς τρόπους.

Σε ομάδες των δύο- τριών ατόμων έκλεβαν έγγραφα από επιβάτες ΜΜΜ

Στην πρώτη περίπτωση, μέλη της οργάνωσης σε ομάδες των δύο ή τριών ατόμων προέβαιναν, σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε κλοπές ταξιδιωτικών εγγράφων, τα οποία κατά περίπτωση αφαιρούσαν από διερχόμενους πεζούς με τη μέθοδο της απασχόλησης, από επιβάτες Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και από σταθμευμένα αυτοκίνητα τα οποία παραβίαζαν.

Αγόραζαν από ξένους συνεργάτες

Στην δεύτερη περίπτωση, μέλη της οργάνωσης είχαν αναπτύξει ένα ευρύ δίκτυο συνεργασιών με ομοεθνείς τους, οι οποίοι κατείχαν παράνομα ταξιδιωτικά έγγραφα τρίτων προσώπων, τα οποία τους πωλούσαν σε τιμές ανάλογα με το είδος τους, τη χώρα προέλευσης και τα χαρακτηριστικά του κατόχου του.

Μέλη της οργάνωσης από τη Γαλλία έστελναν γνήσια ή κλεμμένα

Στην τρίτη περίπτωση, μέλη της οργάνωσης που ζουν μόνιμα στη Γαλλία απέστελλαν δέματα, μέσω διεθνών εταιρειών ταχυμεταφορών, τα οποία περιείχαν γνήσια, κλεμμένα ή απολεσθέντα ταξιδιωτικά έγγραφα διαφόρων χωρών.

Τα προωθούσαν σε αλλοδαπούς

Στη συνέχεια, τα μέλη της οργάνωσης προωθούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς, έναντι αμοιβής, προκείμενου να διευκολύνουν τη μετακίνηση τους σε διάφορες χώρες, ενώ κατά τη διάρκεια της έρευνας απετράπησαν ανάλογα περιστατικά.

Πουλούσαν τα υπόλοιπα κλοπιμαία στη μαύρη αγορά

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα είδη, που αφαιρούσαν κατά τις κλοπές των ταξιδιωτικών εγγράφων, (φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, tablet κ.λπ.), τα εκποιούσαν στη «μαύρη αγορά», με σκοπό την αποκόμιση  κέρδους.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις