alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Παράνομο το καθεστώς προστασίας μαρτύρων που δόθηκε στην υπόθεση της Novartis
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παράνομο το καθεστώς προστασίας μαρτύρων που δόθηκε στην υπόθεση της Novartis

Το καθεστώς της προστασίας μαρτύρων στο οποίο μπήκαν, με απόφαση της εισαγγελέως Διαφθοράς, θα καταπέσει, καθώς φαίνεται να είναι παράνομο.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρει πως η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, που ανακήρυξε τους τρεις μάρτυρες της υπόθεσης Novartis σε προστατευόμενους, έχει υποπέσει, ηθελημένα ή αθέλητα, σε ένα μεγάλο νομικό σφάλμα.

Ο κ. Αθανασίου υποστηρίζει πως στην προσθήκη που έκανε ο ο ίδιος το 2014 -όταν ήταν υπουργός Δικαιοσύνης- στον νόμο Βενιζέλου του 2001, για να μπορέσει κάποιος να μπει σε καθεστώς προστατευόμενου μάρτυρα δεν αρκεί μόνο η πρόταση του εισαγγελέα Πρωτοδικών Διαφθοράς, αλλά χρειάζεται η έγγραφη άδεια του εισαγγελέα Διαφθοράς του Αρείου Πάγου. Κάτι που στην περίπτωση των μαρτύρων της Novartis δεν έχει γίνει.

Επομένως, όλες οι καταθέσεις των μαρτύρων είναι άκυρες και οι εμπλεκόμενοι, τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορήθηκαν από αυτούς, θα ζητήσουν την άρση του καθεστώτος προστατευόμενου μάρτυρα και την αποκάλυψη της ταυτότητάς τους.

Tζαβάρας: Να αποκαλυφθούν οι μάρτυρες

Την ανάγκη η εισαγγελέας αμέσως να δώσει εντολή να ανακληθεί η απόφαση με την οποία οι μάρτυρες για την υπόθεση Novartis μπήκαν στο καθεστώς προστασίας, σημειώνει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ηλείας, Κωνσταντίνος Τζαβάρας.

«Δυστυχώς εδώ έχουμε στην υπόθεση προσπάθεια από την κυβέρνηση να αποδειχτεί η αλήθεια αρχικά με τρεις μάρτυρες οι οποίοι προσωπικά έχω πειστεί δεν είναι προστατευμένοι αλλά κατασκευασμένοι» είπε ο κ. Τζαβάρας , μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Στηρίζομαι στη δήλωση του κ. Πολάκη ο οποίος εμφανίστηκε και είπε ότι αυτοί είναι τρεις υπάλληλοι της εταιρείας Novartis οι οποίοι βρέθηκαν να έχουν παράνομο πλουτισμό, πιέστηκαν και κελάηδησαν».
Σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Νέας Δημοκρατίας, «υπάρχει η διάταξη του άρθρου 45 Β του κώδικα της ποινικής δικονομίας που λέει ότι για να υπαχθεί μάρτυς σε καθεστώς προστασίας θα πρέπει πρώτον να μην έχει καμία εμπλοκή με οποιονδήποτε τρόπο στην υπόθεση και δεύτερον -που μας ενδιαφέρει εδώ- να μην αποβλέπει σε ίδιον συμφέρον. Άρα εδώ με τα λόγια του κ. Πολάκη αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι αυτοί προκειμένου να αποσείσουν τις ποινικές ευθύνες που ήδη αντιμετώπιζαν επειδή κατελήφθησαν να έχουν παράνομο πλουτισμό, δέχτηκαν να κελαηδήσουν».

Ο κ. Τζαβάρας τόνισε ότι η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί ώστε να βγουν όλα στο φως, ενώ εκτίμησε ότι «η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν ευθύνη» διότι, όπως είπε, «σε μια υπόθεση που έπρεπε να διαβιβαστεί απλώς από τις εισαγγελικές αρχές στη Βουλή, γιατί προσέκρουσε η έρευνα σε ονόματα πολιτικών προσώπων υπουργών και υφυπουργών, θα έπρεπε να διαβιβαστεί και να μην κάνει κανείς δημοσίως αξιολογήσεις και κρίσεις οι οποίες είναι ανεπίτρεπτες και επηρεάζουν τη δικαιοσύνη. Εδώ όμως φαίνεται ότι η κυβέρνηση πια αυτό το έκανε στο πλαίσιο μιας πολιτικής μεθόδευσης, όταν είδε αυτό το ογκώδες το πρωτοφανές συλλαλητήριο και όταν κατάλαβε ότι η κοινή γνώμη πλέον για τους χειρισμούς που έκανε στο Σκοπιανό πηγαίνει απέναντί της».