Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Novartis: Τρεις ανώνυμοι μάρτυρες με πλήρως αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ανάβουν “φωτιές”
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Novartis: Τρεις ανώνυμοι μάρτυρες με πλήρως αλλοιωμένα χαρακτηριστικά ανάβουν “φωτιές”

Εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis με μίζες και βαλίτσες γεμάτες χρήματα περιγράφει η δικογραφία της υπόθεσης που έφτασε στη Βουλή, στηριζόμενη σε καταθέσεις τριών προστατευμένων ανώνυμων μαρτύρων. Οι πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής που διάβασαν την δικογραφία, κάνουν λόγο για αναφορές σε κορυφαία πολιτικά πρόσωπα. Και η συγκεκριμένη δικογραφία στήθηκε στις καταθέσεις τριών προστατευμένων ανώνυμων μαρτύρων των οποίων δεν […]

Εμπλοκή πολιτικών προσώπων στην υπόθεση Novartis με μίζες και βαλίτσες γεμάτες χρήματα περιγράφει η δικογραφία της υπόθεσης που έφτασε στη Βουλή, στηριζόμενη σε καταθέσεις τριών προστατευμένων ανώνυμων μαρτύρων.

Οι πληροφορίες από τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής που διάβασαν την δικογραφία, κάνουν λόγο για αναφορές σε κορυφαία πολιτικά πρόσωπα.

Και η συγκεκριμένη δικογραφία στήθηκε στις καταθέσεις τριών προστατευμένων ανώνυμων μαρτύρων των οποίων δεν συνάγονται η ακριβής ιδιότητα και ο τρόπος που απέκτησαν την γνώση για τα θέματα αυτά.

Ο καθένας εκ των τριών μαρτύρων έχει δώσει περίπου 7-8 καταθέσεις. Οι καταθέσεις ξεκίνησαν από τα τέλη Νοεμβρίου 2017 και μεγάλος αριθμός τους (περίπου 10) δόθηκε από το διάστημα 10 Ιανουαρίου έως και 20 Ιανουαρίου. Μάλιστα, χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία κατάθεση δόθηκε την Κυριακή 4 Φεβρουαρίου, ημέρα του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα για την Μακεδονία.

Οι μάρτυρες αναφέρουν ότι ο πρώην πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος κατηγορείται ότι έλαβε το ποσό των 100.000 ευρώ από τη Novartis.

Τα ίδια στοιχεία της δικογραφίας που διαβιβάστηκε στη Βουλή περιγράφουν τον πρώην αντιπρόεδρο και γενικό διευθυντή της Novartis Κωνσταντίνο Φρουζή ως το πρόσωπο που έκανε τις πληρωμές και διένειμε τις μίζες, είτε μέσω εταιριών δημοσίων σχέσεων, είτε απευθείας στα καταγγελλόμενα πολιτικά και μη πρόσωπα.

Οι καταθέσεις αυτές αρχίζουν να δίδονται από 8 Νοεμβρίου του 2017, κλιμακώνονται και επιταχύνονται τώρα έως το Φεβρουάριο του 2018 προφανώς γιατί είχε γίνει μακρά προετοιμασία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μάρτυρες ούτε λίγο ούτε πολύ ισχυρίζονται, στην δικογραφία, ότι ο αντιπρόεδρος της Novartis κ. Φρουζής έχει δωροδοκήσει τους φερόμενους ως εμπλεκομένους και όπως λένε οι μάρτυρες, δεν υπάρχει Υπουργός Υγείας και Εργασίας που να μνημονεύεται το όνομα του και να μην έχει δωροδοκηθεί με τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην δικογραφία αναφέρεται για τον Άδωνι Γεωργιάδη ότι πήρε στο χέρι 2 εκατ. ευρώ και μέσω συνεργάτιδάς του ποσά 50 και 70 χιλιάδων, ενώ οι μάρτυρες ισχυρίζονται ότι ο κ. Σαμαράς έλαβε χρήματα σε δεσμίδες που τοποθετήθηκαν σε ένα κίτρινο-μοβ τροχήλατο βαλιτσάκι που πήγε στο Μαξίμου, και ότι ο κ. Σαλμάς έλαβε το ποσό των 120.000 ευρώ.

Οι διαρροές σημειώνουν ότι στη δικογραφία όλα τα χαρακτηριστικά των μαρτύρων είναι πλήρως αλλοιωμένα.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στη δικογραφία, παρουσιάζεται ως αποδέκτης μίζας και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος και πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, κυρίως μέσω της εταιρείας που διατηρεί η σύζυγός του Λίνα Νικολοπούλου, από την οποία κατηγορείται ότι έλαβε ποσό περίπου ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Στο κάδρο και ο Καραμανλής

Στο στόχαστρο μπήκε εμμέσως και ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής παρόλο που δεν περιλήφθηκε στη δεκάδα των πολιτικών που ζητείται να διερευνηθούν οι ευθύνες τους με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών. Παρά ταύτα, στις κατηγορίες κατά του Δημήτρη Αβραμόπουλου αναφέρεται ότι παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό στην απόφαση για προμήθεια εμβολίων. «Απορώ πώς οι ανώνυμοι κουκουλοφόροι δεν είπαν ότι εκτός από τον Κώστα Καραμανλή δωροδοκήθηκα για να παρασύρω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση, την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα και τα παγκόσμια ΜΜΕ, όταν ξεκίνησε η επιδημία της γρίπης», δήλωσε δηκτικά ο Επίτροπος.

Για «επανάληψη του 1989 ως φάρσας» έκανε λόγο ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις που έκανε από το περιστύλιο της Βουλής.

Ο κ. Βενιζέλος περιγράφεται ως αποδέκτης μίζας μέσω του συνεργάτη του και πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Λιντζέρη, ο οποίος φέρεται να χρηματιζόταν από τη Novartis. «Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό υλικό για τίποτα. Είναι η πλήρης γελοιοποίηση των θεσμών» επισήμανε ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του στα κανάλια αφού διάβασε το υλικό της δικογραφίας για την υπόθεση Novartis.

Σαμαράς: «Καταθέτω μήνυση κατά Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου»

Ο Αντώνης Σαμαράς προανήγγειλε ότι θα προσφύγει στον Άρειο Πάγο, κατά του πρωθυπουργού και του Νίκου Παπαγγελόπουλου, για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Σαμαρά:

«Η σκευωρία και οι σκευωροί αποκαλύφθηκαν με το πρώτο άνοιγμα του φακέλου. Είναι η πιο αδίστακτη και πιο γελοία σκευωρία που έχει γίνει ποτέ. Καταθέτω αύριο στον Άρειο Πάγο μήνυση κατά του ετοιμόρροπου Τσίπρα και κατά του- πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί νέας Δημοκρατίας που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ- Παπαγγελοπούλου και των συνεργών τους εντός και εκτός του δικαστικού σώματος.

Καταλαβαίνω ότι τους ενοχλεί η παρουσία μου, τώρα θα καταλάβουν και εκείνοι ότι θα τους πάω μέχρι τέλους».

Τσίπρας: «Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός της μίζας και της διαφθοράς»

«Ούτε λόγος βέβαια για πατριωτισμό και τιμή για όσους παραβαίνουν τον νόμο και παραβιάζουν τη συνείδησή τους, ζητώντας και λαμβάνοντας ωφελήματα που δεν δικαιούνται».

Με αυτή τη φράση του Κωστή Στεφανόπουλου επέλεξε ο Αλέξης Τσίπρας από την Πάτρα να αναφερθεί στις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το σκάνδαλο Novartis.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο Περιφερειακό Συνέδριο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης για τη Δυτική Ελλάδα χρησιμοποίησε τον όρο του πατριωτισμού ως βάση για την επίθεσή του στα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς ωστόσο να κάνει προσωπικές αναφορές στα πρόσωπα που αναφέρει η δικογραφία που έφτασε στη Βουλή.

Ο κ.Τσίπρας υπαινίχθηκε ότι όσοι «έβαλαν το δάχτυλο στο μέλι» θα πρέπει να τιμωρηθούν. Χρησιμοποιώντας και πάλι φράση του Κωστή Στεφανόπουλου ανέφερε σχετικά:

«Υπάρχει τεράστια διαφορά στάσης απέναντι στην πατρίδα, όση μεταξύ ήθους και πανουργίας, μεταξύ αυτού που προσφέρει στο κοινωνικό σύνολο από τη θέση που κατέχει, και αυτού που την εκμεταλλεύεται για το δικό του συμφέρον. Ο πρώτος είναι άξιος κάθε σεβασμού, ο δεύτερος πρέπει να υφίσταται αυστηρές κυρώσεις και τη βαθιά περιφρόνησή μας.”.

Ο κ.Τσίπρας συμπλήρωσε επίσης ότι «Δεν μπορεί να υπάρξει πατριωτισμός των Panama papers, των offshore, του λαδώματος, της διαπλοκής, της εξαπάτησης του κράτους, της ιδιοποίησης του δημοσίου χρήματος, της μίζας και της διαφθοράς».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις