Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Αναστασιάδης για Σκόπια: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα (vid)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Αναστασιάδης για Σκόπια: Ας λέγονται και Βόρεια Ελλάδα, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα (vid)

«Αν ξεπεραστεί ο αλυτρωτισμός του Συντάγματος των Σκοπίων δεν θα είχα πρόβλημα να λέγονται και βόρεια Ελλάδα» δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Ο Κύπριος Πρόεδρος, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, αναφερόμενος στο ζήτημα της ΠΓΔΜ επικέντρωσε στα οφέλη και τις προοπτικές που θα […]

«Αν ξεπεραστεί ο αλυτρωτισμός του Συντάγματος των Σκοπίων δεν θα είχα πρόβλημα να λέγονται και βόρεια Ελλάδα» δήλωσε σε συνέντευξή του ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Ο Κύπριος Πρόεδρος, λίγες ημέρες πριν τη διεξαγωγή του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, αναφερόμενος στο ζήτημα της ΠΓΔΜ επικέντρωσε στα οφέλη και τις προοπτικές που θα διαμορφωθούν για την Ελλάδα με την επίλυση του προβλήματος.

«Φοβόμαστε αν ο Μέγας Αλέξανδρος ήταν Έλληνας; Δεχόμαστε να μπούμε στο διάλογο της αμφισβήτησης ενός γεγονότος;» αναρωτήθηκε ο κ. Αναστασιάδης.

«Εάν στη διαπραγμάτευση διαγραφούν άρθρα που αποτελούν έστω και απομακρυσμένη απειλή για την Ελλάδα δεν υπάρχει πρόβλημα» επέμεινε.

«Πέστε ότι αποφασίσει να λέγεται μια άλλη χώρα Ελλάδα… Μακάρι να σκέφτεσαι ως Ελλάδα, θα χάσει ο ελληνικός πολιτισμός;» συνέχισε.

«Από την ώρα που θα φύγουν άρθρα που έχουν αλυτρωτικές βλέψεις έχω την εντύπωση ότι το όνομα είναι αστείο να δημιουργεί προβλήματα.  Δεν θα χάσει ο ελληνισμός την ταυτότητά του, αρκεί να διασφαλίζονται τα εθνικά συμφέροντα» πρόσθεσε ο Κύπριος πρόεδρος.

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρέθεσε, μάλιστα, και συνομιλίες που είχε με Σκοπιανούς στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος οι οποίοι του έλεγαν ότι «σημαία δεν είχαν, λόγω του φανατισμού, όμως, που προκλήθηκε, απέκτησαν, εθνική ταυτότητα ή συνείδηση δεν είχαν, και απέκτησαν εξαιτίας του φανατισμού, που καλλιεργούνταν στην Ελλάδα, στη Μακεδονία».

Μέρες πριν, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος χαρακτήρισε περιττό τον θόρυβο που γίνεται για το όνομα και συμπλήρωσε, ότι τα Σκόπια θα μπορούσαν να ήταν ελληνικά, αν η Ελλάδα είχε ακολουθήσει συγκεκριμένη πολιτική.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις