Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

19

Ιουνίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πιέζουν κι άλλο οι θεσμοί- Η προϋπόθεση για την εκταμίευση όλης της δόσης
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πιέζουν κι άλλο οι θεσμοί- Η προϋπόθεση για την εκταμίευση όλης της δόσης

Την ομαλή εκτέλεση των πλειστηριασμών έθεσε το Euroworking Group ως προϋπόθεση, για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 6,7 δισ., που αναμένεται να εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup. Το Euroworking Group συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και άναψε το «πράσινο φως» για την επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως εξακολουθούν να […]

Την ομαλή εκτέλεση των πλειστηριασμών έθεσε το Euroworking Group ως προϋπόθεση, για την εκταμίευση της δεύτερης υποδόσης των 6,7 δισ., που αναμένεται να εγκρίνει τη Δευτέρα το Eurogroup.

Το Euroworking Group συνεδρίασε με τηλεδιάσκεψη και άναψε το «πράσινο φως» για την επί της αρχής ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης. Ωστόσο, οι πλειστηριασμοί φαίνεται πως εξακολουθούν να ανησυχούν τους θεσμούς, καθώς από αυτούς θεωρούν ότι θα εξαρτηθεί η πορεία των τραπεζών.

Bλέποντας τις συνθήκες που επικρατούν γύρω από το θέμα στην Ελλάδα, αποφάσισαν προφανώς να εντείνουν τις πιέσεις στην κυβέρνηση, συνδέοντας ένα τμήμα της δόσης με την πραγματοποίησή τους.

Οι σύμβουλοι των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κατέληξαν ότι έχουν ολοκληρωθεί 89 από τα 113 προαπαιτούμενα που έπρεπε να είχε υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Τα υπόλοιπα πρέπει να ολοκληρωθούν πριν από την εκταμίευση της πρώτης υποδόσης.

Μεταξύ των προαπαιτουμένων που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει η Ελλάδα περιλαμβάνονται η έγκριση του Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό, αλλά και ρυθμίσεις για την εφαρμογή του claw back στον τομέα της Υγείας, τα συμβόλαια οπτομετρών με τον ΕΟΠΥΥ, τα ΝΟΜΕ στην ενέργεια, ακόμη και μια προσθήκη στις διατάξεις που ψηφίστηκαν πρόσφατα για τα λατομεία.

Πηγή του υπουργείου Οικονομικών χαρακτήρισε χθες «αίσια» την έκβαση του EWG, προσθέτοντας ότι άνοιξε ο δρόμος για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης τη Δευτέρα. Η εκταμίευση αναμένεται να φτάσει τα 6,7 δισ ευρώ. Το ποσό αυτό ξεπερνά κατά 1,9 δισ. ευρώ τις δανειακές ανάγκες της χώρας και τις προγραμματισμένες πληρωμές ληξιπρόθεσμων οφειλών, σύμφωνα με την ίδια πηγή. Το 1,9 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθεί ως ταμειακό απόθεμα ενόψει της εξόδου στις αγορές.

Το ποσό θα εκταμιευθεί σε υποδόσεις, με την πρώτη να φτάνει στα ελληνικά ταμεία στα μέσα Φεβρουαρίου.

Το Εurοworking Group επίσης αποφάσισε πως η δεύτερη εκταμίευση θα εξαρτηθεί από τη σωστή εκτέλεση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών αλλά και μια αρκετά ικανοποιητική πρόοδο στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει η «Κ», εντείνεται το ενδιαφέρον για το μεταμνημονιακό πλαίσιο εποπτείας της Ελλάδας. Ερωτηθείς σχετικώς, χθες, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά τόνισε ότι οι αποφάσεις που θα ληφθούν πρέπει να ικανοποιούν κάποιες σταθερές, δηλαδή να διασφαλίζουν ότι η χώρα θα μπορεί να σταθεί στα πόδια της.

Όπως εξήγησε, αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπάρξει οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις που έχουν αποφασιστεί και αφορούν π.χ. την ανεξαρτησία του κράτους και των φορολογικών υπηρεσιών, ενώ η χώρα πρέπει να θωρακιστεί ενόψει της εξόδου της στις αγορές. Σε ό,τι αφορά, πάντως, το ενδεχόμενο να ζητήσει η Ελλάδα προληπτική στήριξη, είπε ότι η σχετική απόφαση εναπόκειται στην ελληνική κυβέρνηση.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις