Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Απαγορευτική η αποδοχή της περιουσίας: Επτά στους δέκα δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απαγορευτική η αποδοχή της περιουσίας: Επτά στους δέκα δεν μπορούν να πληρώσουν τον φόρο

Το 74% των πολιτών δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος του φόρου κληρονομιάς. Ερευνά που διενήργησε η KANTAR TNS για λογαριασμό της 4Life Direct, μέλους του Ομίλου 4Life International, δείχνει συγκεκριμένα πως το 74% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι είναι δύσκολο να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς. Ειδικότερα, στην ερώτηση «Πόσο εύκολο πιστεύετε ότι θα είναι για την οικογένειά σας να καλύψει […]

Το 74% των πολιτών δυσκολεύονται να καλύψουν το κόστος του φόρου κληρονομιάς.

Ερευνά που διενήργησε η KANTAR TNS για λογαριασμό της 4Life Direct, μέλους του Ομίλου 4Life International, δείχνει συγκεκριμένα πως το 74% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι είναι δύσκολο να πληρώσουν τον φόρο κληρονομιάς.

Ειδικότερα, στην ερώτηση «Πόσο εύκολο πιστεύετε ότι θα είναι για την οικογένειά σας να καλύψει το κόστος του φόρου κληρονομιάς;» ένας στους επτά δηλώνει πως θα είναι «όχι πολύ εύκολο» ή «καθόλου εύκολο» να καλύψει το κόστος, ενώ μόλις το 10% θεωρεί πως θα είναι «πολύ εύκολο».

Την ίδια στιγμή, το 42% γνωρίζει το κόστος του φόρου κληρονομιάς, ποσοστό που φθάνει το 49,3% στις ηλικίες άνω των 55 ετών.

Οι φόροι κληρονομιάς και οι φόροι που επιβάλλονται κάθε χρόνο στα περιουσιακά στοιχεία, όπως ο ΕΝΦΙΑ, σε συνδυασμό με τα χρέη που μπορεί να έχουν αφήσει οι αποβιώσαντες σε Δημόσιο και τράπεζες, καθιστούν την αποδοχή της περιουσίας απαγορευτική για τους κληρονόμους.

Η αποποίηση της κληρονομιάς είναι ο εύκολος τρόπος για να διασφαλιστεί ο κληρονόμος από τα χρέη του κληρονομουμένου, από τις απαιτήσεις των δανειστών του ή ακόμη και από την υποχρέωση να φορτωθεί τα βάρη της φορολόγησης και της συντήρησης του ακινήτου. Δικαίωμα αποποίησης έχει κάθε κληρονόμος, είτε εκ διαθήκης είτε εξ αδιαθέτου. Η αποποίηση (αλλά και αποδοχή), από νομική άποψη, είναι μονομερής δικαιοπραξία αμετάκλητη και γίνεται στον γραμματέα του δικαστηρίου της κληρονομιάς.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, το αφορολόγητο ποσό για την πρώτη κατηγορία κληρονόμων ανέρχεται στα 150.000 ευρώ, ενώ το υπολειπόμενο ποσό- συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων και προσωπικών περιουσιακών στοιχείων- φορολογείται βάσει μιας προοδευτικής φορολογικής κλίμακας από 1% έως 10%.

Στην περίπτωση που ο κληρονόμος είναι σύζυγος ή ανήλικο τέκνο του κληρονομουμένου, τότε προβλέπεται απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς για αξία περιουσίας μέχρι 400.000 ευρώ για κάθε κληρονόμo, με αντίστοιχο περιορισμό των κλιμακίων υπολογισμού του φόρου της πρώτης κατηγορίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις