Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα: Έκλεβε αυτοκίνητα σε χρόνο dt με απίστευτο τρόπο
ΕΛΛΑΔΑ

Εξαρθρώθηκε πολυμελής σπείρα: Έκλεβε αυτοκίνητα σε χρόνο dt με απίστευτο τρόπο

Του Πέτρου Καρσιώτη Γρήγοροι-μόλις είκοσι πέντε με τριάντα δευτερόλεπτα χρειάζονταν για μια κλοπή αυτοκινήτου-  και ευρηματικοί ως προς τους τρόπους κλοπής-με εγκατεστημένο λογισμικό σε… λάπτοπ- τα μέλη της σπείρας, που αφαιρούσε αυτοκίνητα σε όλη την Αττική, τα διέλυε στα εξ ων συνετέθησαν και πουλούσε τα ανταλλακτικά στη μαύρη αγορά! Με διαφορετικούς ρυθμούς πλαισίου τα πουλούσαν Η […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Γρήγοροι-μόλις είκοσι πέντε με τριάντα δευτερόλεπτα χρειάζονταν για μια κλοπή αυτοκινήτου-  και ευρηματικοί ως προς τους τρόπους κλοπής-με εγκατεστημένο λογισμικό σε… λάπτοπ- τα μέλη της σπείρας, που αφαιρούσε αυτοκίνητα σε όλη την Αττική, τα διέλυε στα εξ ων συνετέθησαν και πουλούσε τα ανταλλακτικά στη μαύρη αγορά!

Με διαφορετικούς ρυθμούς πλαισίου τα πουλούσαν

Η και με εντελώς διαφορετικούς αριθμούς πλαισίου τα πουλούσε σε υποψιασμένους η ανύποπτους πελάτες.

Ο… Πάπιας, ο Κοντός, ο Χοντρός και ο… Ράμπο

Το επίσης απίστευτο είναι ότι στη διάρκεια των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων για να αποφασίσουν τι θα κάνουν, χρησιμοποιούσαν προσωνύμια όπως… Πάπιας, Κοντός, Ράμπο, Χοντρός η Ντόντος…

Περισσότερες από 500 κλοπές τροχοφόρων σε πέντε χρόνια

Περισσότερες από πεντακόσιες κλοπές αυτοκινήτων μεσαίου κυβισμού και συγκεκριμένων αυτοκινητοβιομηχανιών, έχουν διαπράξει οι δέκα οκτώ εμπλεκόμενοι που συνελήφθησαν από την Ασφάλεια Αττικής σε οργανωμένη πολυήμερη επιχείρηση, σε Αττική, Κρήτη, Πελοπόννησο, όπως εκτιμούν οι ερευνητές.

Πολλά διαλύθηκαν σε συνεργείο στο Αιγάλεω

Πολλά από τα αυτοκίνητα αλλά και τις μοτοσυκλέτες που αφαιρέθηκαν διαλύθηκαν μέσα σε συνεργείο, στο Αιγάλεω,  το οποίο όμως ήταν εξουσιοδοτημένο από την εταιρία, όχι βέβαια για τέτοιες δραστηριότητες.

Συνελήφθησαν 12 άτομα

Από την Ασφάλεια Βορειοανατολικής Αττικής,  συνελήφθησαν 12 άτομα, όλοι Έλληνες, μέλη του κυκλώματος, ανάμεσά τους και τα τρία αρχηγικά μέλη, ενώ βασικό ρόλο είχαν ένας ιδιοκτήτης εξουσιοδοτημένου συνεργείου στην περιοχή του Αιγάλεω και ένας κλειδαράς από το Περιστέρι που προμήθευε με κλειδιά «πασπαρτού» τα υπόλοιπα μέλη του κυκλώματος ώστε να μη γίνονται ζημιές στα αφαιρεθέντα αυτοκίνητα.

Έπαιρναν και παραγγελίες κλοπών

Τα μέλη του κυκλώματος που δρούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής, λάμβανε και… παραγγελίες για τον επιθυμητό τύπο και μάρκα αυτοκινήτου, ψάχνοντας σε ολόκληρη την Αττική και κυρίως στα Δυτικά και Νότια Προάστια!

Εντόπιζε τα οχήματα και τα έκλεβε με την χρήση «πασπαρτού» και πανάκριβων μηχανημάτων και λογισμικών που παρέκαμπταν το immobilizer.

Στα λάπτοπ είχαν εγκαταστήσει το λογισμικό των αυτοκινήτων

Συγκεκριμένα σε λάπτοπ είχαν εγκαταστήσει το λογισμικό των αυτοκινήτων από τις δύο μάρκες και με αυτό παρέκαμπταν το immobilizer με αποτέλεσμα να γίνονται… ηλεκτρονικά κύριοι του οχήματος.

Άλλαζαν ακόμα και τον αριθμό πλαισίου

Στη συνέχεια, άλλαζαν ακόμα και τον αριθμό πλαισίου. Στη θέση του «χτυπούσαν» τον αριθμό ενός ίδιου τρακαρισμένου αυτοκινήτου που είχαν νομίμως αγοράσει και τα μεταπωλούσαν στη συνέχεια  κυρίως στην Κρήτη και την Μεσσηνία.

Την υπόθεση παρουσίασε διεξοδικά σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ, αστυνομικός υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είπε:

Αρχηγικό-καθοδηγητικό ρόλο είχαν τρεις από τους συλληφθέντες, ηλικίας 28, 29 και 32 ετών.

Ο 28χρονος είχε το σχεδιασμό, συντόνιζε τη δράση και κατηύθυνε τα υπόλοιπα μέλη, αναθέτοντας τους επί μέρους ρόλους, ενώ είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη υποδομή για την τέλεση των κλοπών, έχοντας πάντοτε φυσική παρουσία κατά τη διάπραξη τους.

Ειδικό ρόλο είχε και 41χρονος που διαχειριζόταν συνεργείο αυτοκινήτων σε περιοχή της Αττικής, όπου κατέληγαν στην πλειοψηφία τους τα αφαιρεθέντα οχήματα, με σκοπό την μετέπειτα προώθηση τους στην αγορά.

Κατασκεύαζαν κλειδιά για να ανοίγουν τα τροχοφόρα

Καθοριστικό ρόλο στην οργάνωση είχαν και δύο από τους συλληφθέντες (35 και 39 ετών), οι οποίοι χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό, χορηγούσαν κωδικούς κοπής με τη χρήση των οποίων ήταν δυνατή η κατασκευή κλειδιών, τα οποία χρησιμοποιούταν για να ανοίξουν οχήματα συγκεκριμένης εταιρίας, χωρίς να τα παραβιάσουν, επίσης ήταν επιφορτισμένοι με το να τροποποιούν ηλεκτρονικούς εγκεφάλους των αφαιρεθέντων οχημάτων.

Παρενέβαινε στους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους

Ο 39χρονος μάλιστα αποτελούσε και συνδετικό κρίκο μεταξύ διάφορων κλεπτών αυτοκινήτων, καθώς σε περίπτωση που επιθυμούσαν να θέσουν σε κυκλοφορία κλεμμένα οχήματα, με παραποιημένους αριθμούς πλαισίου, απευθύνονταν σε αυτόν, προκειμένου να παρέμβει στους ηλεκτρονικούς εγκεφάλους, καταχωρώντας σε αυτούς το πλαίσιο νόμιμων οχημάτων.

Επιπλέον, ο ίδιος μείωνε την ένδειξη των χιλιομέτρων του κοντέρ σε οχήματα που ήταν προς πώληση, αυξάνοντας την αξία πώλησής τους και εξαπατώντας τους αγοραστές.

Πώς απέφευγαν τον εντοπισμό

Μετά την κλοπή οι δράστες στάθμευαν τα αυτοκίνητα πλησίον των κατοικιών των δύο αρχηγών, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν φέρει σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού (gps) και ανά τακτά χρονικά διαστήματα διέρχονταν από τα σημεία που τα είχαν σταθμεύσει, για να βεβαιωθούν ότι δεν έχουν εντοπιστεί από τις Αρχές ή τον ιδιοκτήτη τους.

Στα οχήματα που έσπαγαν το φινιστρίνι, τοποθετούσαν στη θέση του μαύρο κάλυμμα, ώστε να μην είναι ιδιαίτερα εμφανής η θραύση.

Με τη μέθοδο του «εντοιχισμού» ή της απόξεσης

Στη συνέχεια τα περισσότερα οχήματα τα μετέφεραν στο συνεργείο του 41χρονου, όπου υπήρχε κατάλληλος υλικοτεχνικός εξοπλισμός και προέβαιναν είτε στην αποσυναρμολόγησή τους για να τα μεταπωλήσουν ως ανταλλακτικά είτε στην παραποίηση των πλαισίων τους, με τη μέθοδο του «εντοιχισμού» ή της απόξεσης.

Πάνω από 150 εγκέφαλοι αυτοκινήτων βρέθηκαν

Κατά τις έρευνες που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο της αστυνομικής επιχείρησης σε οικίες, χώρους αποθήκευσης και καταστήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 20 κλεμμένα αυτοκίνητα και 4 κλεμμένες μηχανές, 20 κινητήρες αυτοκίνητων, πάνω από 150 «εγκέφαλοι» οχημάτων, πάνω από 15 «φύσες» παράκαμψης «immobilizer» με ενσωματωμένο σύστημα εγγραφής κλειδιών με την άξια τους στη «μαύρη» αγορά να εκτιμάται στις 200.000.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις