Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

23

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Σκέτη… παράνοια: Με τόκους για ολόκληρο τον μήνα θα επιβαρύνονται οι οφειλέτες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Σκέτη… παράνοια: Με τόκους για ολόκληρο τον μήνα θα επιβαρύνονται οι οφειλέτες

Με τόκους για ολόκληρο τον μήνα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται οι οφειλέτες στην εφορία, έστω κι αν η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνει με μια μέρα καθυστέρηση. Η ρύθμιση για τόκο ανά ημέρα καθυστέρησης, που θα ετίθετο σε εφαρμογή από το νέο έτος, αναβάλλεται για δύο χρόνια, καθώς δεν είναι έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα υπολογισμού […]

Με τόκους για ολόκληρο τον μήνα θα συνεχίσουν να επιβαρύνονται οι οφειλέτες στην εφορία, έστω κι αν η πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών γίνει με μια μέρα καθυστέρηση.

Η ρύθμιση για τόκο ανά ημέρα καθυστέρησης, που θα ετίθετο σε εφαρμογή από το νέο έτος, αναβάλλεται για δύο χρόνια, καθώς δεν είναι έτοιμα τα ηλεκτρονικά συστήματα υπολογισμού του τόκου ανάλογα με τις ημέρες καθυστέρησης πληρωμής της οφειλής.

Οι διατάξεις αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο «Αγορές χρηματοπιστωτικών μέσων και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών.

Μεταξύ άλλων, στις φορολογικές διατάξεις του νομοσχέδιου προβλέπονται τα ακόλουθα:

Επεκτείνεται και στην παλαιότερη ρύθμιση χρεών το δικαίωμα «προειδοποιημένης καθυστέρησης» στην πληρωμή μιας δόσης, ώστε από 1.1.2018 να μπορούν και οι οφειλέτες αυτοί να ζητούν ρύθμιση πριν καταστεί ληξιπρόθεσμη η οφειλή τους.

Παρέχεται για δύο χρόνια (αντί για ένα χρόνο και εξάμηνη παράταση) σε κληρονόμους, το περιθώριο να προβούν σε αποδέσμευση του οχήματος που είχε παραληφθεί με απαλλαγή από τέλος ταξινόμησης από άτομα με αναπηρία. Ωστόσο μετά την παρέλευση διετίας θα επιβάλλεται πρόστιμο 300 ευρώ.

Για ΙΧ επιβατηγά που προέρχονται από τρίτες χώρες (εκτός ΕΕ) με προσωρινή εισαγωγή και τελούν σε τελωνειακό καθεστώς αναστολής, ορίζεται ότι πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας 2017 και εφεξής με βάση τον κυλινδρισμό του κινητήρα τους και την ημερομηνία υπαγωγής του οχήματος στο καθεστώς προσωρινής εισαγωγής στην Ελλάδα.

Περιορίζεται η απαλλαγή από ΦΠΑ για παράδοση  και εισαγωγή πλοίων ανοικτής θαλάσσης. Δεν επηρεάζονται όμως πλοία αλιείας,  τουριστικά κλπ.

Αίρεται η τελωνειακή απαγόρευση που είχε τεθεί στα εργοστάσια να μην κατεργάζονται ταυτόχρονα στην ίδια μονάδα αιθυλική αλκοόλη και ξύδια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις