Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

11

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Εκλογές το 2018 βλέπουν οι ξένοι…
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές το 2018 βλέπουν οι ξένοι…

Οι ξένοι βλέπουν εκλογές το 2018… Πιθανολογούν ότι «δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών συντάξεων και αύξηση φόρων η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει ψηφίσει τα μέτρα και τις περικοπές, αλλά θα τα αφήσει στον Μητσοτάκη…». Στο μεταξύ, η ΝΔ μιλάει «για μέτρα σοκ που έχουν συμφωνηθεί και θα προκαλέσουν πραγματικό σοκ στην ελληνική […]

Οι ξένοι βλέπουν εκλογές το 2018… Πιθανολογούν ότι «δεν θα προχωρήσει σε μείωση μισθών συντάξεων και αύξηση φόρων η κυβέρνηση παρά το γεγονός ότι έχει ψηφίσει τα μέτρα και τις περικοπές, αλλά θα τα αφήσει στον Μητσοτάκη…». Στο μεταξύ, η ΝΔ μιλάει «για μέτρα σοκ που έχουν συμφωνηθεί και θα προκαλέσουν πραγματικό σοκ στην ελληνική κοινωνία, καθώς αφορούν στην απώλεια δυο συντάξεων, ενός μισθού για τους εργαζόμενους, την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, το επώδυνο τέλος διαμονής στα ξενοδοχεία, την κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων, καθώς και τις ολέθριες ασφαλιστικές εισφορές που θα αυξηθούν μέχρι και 61%. Η 3η αξιολόγηση μπορεί, μέχρι τώρα να μην περιλαμβάνει δημοσιονομικά μέτρα, όμως περιέχει θεσμικές αλλαγές, όπως ο συνδικαλιστικός νόμος και το 50+1 για την κήρυξη της απεργίας. Η 1η και η 2η αξιολόγηση έκλεισαν με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και βαρύ τίμημα για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους». «Η τελευταία έκθεση του ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών) αποκάλυψε την τραγική εικόνα στις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία» αναφέρει η ΝΔ και τονίζει ότι «η ρύθμιση για τις 120 δόσεις έχει ήδη καθυστερήσει. Η ΝΔ ήταν η πρώτη που έδωσε το κοινωνικό μέρισμα το 2014 στοχευμένα και με εισοδηματικά κριτήρια» και υποστηρίζει ότι η φετινή καταβολή θα πρέπει να έχει διπλή στόχευση: «Να κατευθυνθεί στους μακροχρόνια άνεργους και να έλθει μέσα από την οριζόντια μείωση -για όλους τους Έλληνες- του ΕΝΦΙΑ».

Οι ξένοι δεν παραβλέπουν ότι «δυσκολεύει το success story του κ. Τσίπρα…». Και εδράζονται στην εκτίμηση ότι η «αναίμακτη» ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης δεν λύνει το πρόβλημα, αφού οι δύσκολες αποφάσεις θα έρθουν μετά το 2018. Μιλούν για μη δυνατότητα για εξάντληση τετραετίας και εκτιμούν δεδομένη την διενέργεια εκλογών. Στο μεταξύ το ΔΝΤ έχει προβλέψει κενό 1,3% και δηλώνει ότι αποδέχεται το 2,2%. Έχει καταστήσει σαφές, ότι αν οι Ευρωπαίοι επιμείνουν στο 3,5% για το 2018, τότε το υπόλοιπο 1,3% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ., θα πρέπει να καλυφθεί με τη λήψη πρόσθετων μέτρων ή με τη λήψη γενναιότερων μέτρων για το χρέος. Τα μέτρα που θα κλείσουν το δημοσιονομικό κενό του 2018 θα πρέπει να αποφασιστούν και να παρουσιαστούν στην ελληνική Βουλή και την Κομισιόν ως τον Μάιο του 2019, αλλιώς ακολουθεί αυτόματη μείωση των δημοσίων δαπανών, μισθών και συντάξεων αμέσως… Να τονισθεί, ότι ο «κόφτης» ενεργοποιείται αν η απόκλιση από το στόχο ξεπερνά το 0,25% του ΑΕΠ (από 0,25% ως 0,75% απόκλιση θα λαμβάνονται μέτρα 0,5%, από 0,75% ως 1,25% μέτρα 1% κ.ο.κ.) με εισήγηση του υπουργού Οικονομικών και προεδρικό διάταγμα το οποίο θα ορίζει τις δαπάνες που θα περικοπούν. Από τον κόφτη εξαιρούνται:

α) Δαπάνες απορρέουσες από αξιώσεις ιδιωτών από την εκτέλεση δημοσίων συμβάσεων, από τις ήδη συναφθείσες συμβάσεις μισθώσεων, από καταπτώσεις εγγυήσεων και από αμετάκλητα επιδικασθείσες απαιτήσεις εις βάρος του Δημοσίου.

β) Δαπάνες ύδρευσης, ηλεκτρικής ενέργειας και χρήσης φυσικού αερίου.

γ) Δαπάνες συντήρησης και επισκευής μεταφορικών μέσων ξηράς, πλωτών μέσων και αεροσκαφών.

δ) Το σύνολο των δαπανών της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

ε) Το σύνολο των δαπανών Υγείας.

στ) Δαπάνες για επιδόματα πολυτέκνων, θέρμανσης, ανεργίας και προνοιακά επιδόματα, που καταβάλλονται μέσω Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (ΚΑΠ).

ζ) Δαπάνες για ενισχύσεις νοικοκυριών ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, οικογενειών με χαμηλά εισοδήματα και τέκνα που φοιτούν στην Υποχρεωτική Εκπαίδευση ή με τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

η) Δαπάνες για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

θ) Δαπάνες για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».

ι) Δαπάνες σχετικές με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Πάντως οι εξελίξεις θα είναι σημαντικές σύντομα… Ερωτηθείς εάν η εξάντληση της τετραετίας «βοηθά ή δυσκολεύει τη ΝΔ» ο τομεάρχης της ΝΔ κ. Βρούτσης εκτιμά ότι «αν κάποιον δυσκολεύει η απίθανη εξάντληση της 4ετιας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, αυτή είναι η ελληνική κοινωνία».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις