Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

04

Δεκεμβρίου 2021

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Η αντίδραση της Κομισιόν στον σάλο για την “απαγόρευση του γύρου”
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αντίδραση της Κομισιόν στον σάλο για την “απαγόρευση του γύρου”

Η είδηση πως η Κομισιόν «απαγορεύει τον γύρο» προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων αλλά και μεγάλη… αγωνία, όμως ήρθε η απάντηση των Βρυξελλών να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Σε αντίθεση με ό,τι έχει ακουστεί τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του real.gr διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε […]

Η είδηση πως η Κομισιόν «απαγορεύει τον γύρο» προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων αλλά και μεγάλη… αγωνία, όμως ήρθε η απάντηση των Βρυξελλών να βάλει τα πράγματα στη θέση τους.

Σε αντίθεση με ό,τι έχει ακουστεί τις τελευταίες ώρες, εκπρόσωπος της Κομισιόν, απαντώντας σε ερώτημα του real.gr διέψευσε τις κατηγορίες, ενημερώνοντας ότι η Κομισιόν εισηγήθηκε και ενέκρινε την παράταση της χρήσης των λεγόμενων «phosphates» στην παρασκευή κρέατος. Η Κομισιόν κατέθεσε την πρότασή της στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών και συγκεκριμένα στην διαρκή επιτροπή για την ασφάλειας τροφίμων. Τα Κράτη Μέλη ενέκριναν την πρόταση της Κομισιόν με ψήφους 24 υπέρ και καμία κατά.

Ως εκ τούτου η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως εκπροσωπείται νομίμως από τον εκτελεστικό της βραχίονα και τα ίδια τα Κράτη Μέλη ενέκρινε την εν λόγω ουσία, και σε καμία περίπτωση δεν «σκέφτεται να απαγορεύσει το κεμπάπ ή το γύρο». Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα δώσει και αυτό την δική του γνωμάτευση για το θέμα τον Ιανουάριο.

Αναλυτικά η αρμόδια εκπρόσωπος της Κομισιόν, Άνκα Παντουράρου σημείωσε για το θέμα:

«Πράγματι, είδαμε αναφορές των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τη χρήση φωσφορικών αλάτων στα τρόφιμα / ΕΕ «απαγορεύοντας τα κεμπάπ». Ας είμαστε σαφείς. Η ΕΕ δεν απαγορεύει το κεμπάπ. Ο ρόλος μας είναι να διασφαλίσουμε ότι τα τρόφιμα είναι ασφαλή», ξεκαθαρίζει.

«Η Κομισιόν πρότεινε την επέκταση της δυνατότητας χρήσης της πρόσθετης ύλης τροφίμων που ονομάζεται φωσφορικό άλας, η οποία είναι απαραίτητη σε ορισμένα παρασκευάσματα κρέατος με σούβλες», αναφέρει.

«Το πρόσθετο επιτρέπει την ομογενοποίηση της κατάψυξης, η οποία εμποδίζει τον κίνδυνο μη ισορροπημένης θερμικής επεξεργασίας, εξασφαλίζοντας έτσι ότι οι λωρίδες ψημένου κρέατος που σερβίρονται στους καταναλωτές είναι ασφαλείς. Το σχέδιο πρότασης έλαβε ισχυρή υποστήριξη από τα κράτη μέλη στη μόνιμη επιτροπή στις 25 Σεπτεμβρίου 2017, όπου 24 κράτη μέλη ψήφισαν υπέρ. Κανένα κράτος μέλος δεν αμφισβήτησε την ασφάλεια της προτεινόμενης χρήσης», ξεκαθάρισε η αρμόδια εκπρόσωπος.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τον γύρο

Νωρίτερα το real.gr είχε δημοσιεύσει ρεπορτάζ που ανέφερε ότι στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ακούγεται ολοένα και περισσότερο το ενδεχόμενο απαγόρευσης του γύρου και του ντονέρ, μετά την τοποθέτηση-διαπίστωση των Πράσινων, οι οποίοι ως ομάδα ανέφεραν στο Ευρωκοινοβούλιο ότι έπειτα από ελέγχους προέκυψε ότι πολλές φορές στα κρέατα που προορίζονται για γύρο και ντονέρ υπάρχει φωσφορικό άλας, το οποίο συστατικό είναι επικίνδυνο για την υγεία όταν ψηθεί και ξαναζεσταθεί.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις