Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Κομισιόν: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Κομισιόν: Επιστροφή στην ανάπτυξη για την Ελλάδα

Δημοσιονομικό πλεόνασμα και σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους την επόμενη τριετία προβλέπει για την ελληνική οικονομία η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, και η οποία έχει τίτλο «Επιστροφή στην Ανάπτυξη». Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να μεγεθύνεται, ενώ αναμένεται ενίσχυση […]

Δημοσιονομικό πλεόνασμα και σημαντική μείωση του δημοσίου χρέους την επόμενη τριετία προβλέπει για την ελληνική οικονομία η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες, και η οποία έχει τίτλο «Επιστροφή στην Ανάπτυξη».

Σύμφωνα με τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής, η ελληνική οικονομία έχει αρχίσει και πάλι να μεγεθύνεται, ενώ αναμένεται ενίσχυση της ανάπτυξης με την επιστροφή των επενδύσεων και την αύξηση της κατανάλωσης. Η Επιτροπή εκτιμά ότι τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας παραμένουν στη σωστή τροχιά και θα μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος του ESM.

Η Επιτροπή τονίζει ότι οι προβλέψεις της προϋποθέτουν τη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και το «συντεταγμένο κλείσιμο» του προγράμματος του ESM το 2018. Σημειώνεται, επίσης, ότι «οποιαδήποτε καθυστέρηση της διαδικασίας θα ήταν επιβλαβής για την ανάκαμψη».

Ειδικότερα, η έκθεση της Επιτροπής επισημαίνει ότι η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κέρδισε έδαφος το δεύτερο εξάμηνο του 2017 με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

«Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης τον Ιούνιο του 2017, σε συνδυασμό με την υψηλότερη από το αναμενόμενο, ανάπτυξη στην ευρωζώνη και την ευνοϊκή τουριστική περίοδο, αναμένεται να ενισχύσουν την οικονομία και το υπόλοιπο του χρόνου», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής. Επισημαίνεται, επίσης, ότι το τρίτο τρίμηνο του 2017 οι δείκτες εμπιστοσύνης ανέβηκαν σε επίπεδα που δεν είχαμε ξαναδεί για αρκετά χρόνια, επιβεβαιώνοντας ότι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης έγινε θετικά δεκτή από τα νοικοκυριά και τις εταιρείες.

Το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% το 2017 και κατά 2,5% το 2018 και το 2019. Σύμφωνα με την Επιτροπή, πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2017 αντανακλά την χαμηλότερη από το αναμενόμενο ιδιωτική κατανάλωση το πρώτο εξάμηνο του έτους. Το δεύτερο εξάμηνο του 2017 η ιδιωτική κατανάλωση και η επενδυτική δραστηριότητα προβλέπεται να ενισχυθούν και να συνεχίσουν την θετική τους απόδοση και το 2018.

Εξάλλου, η έκθεση επισημαίνει ότι η αγορά εργασίας ανακάμπτει γρήγορα και η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, παρά το γεγονός ότι οι μέσοι μισθοί μπορούν να αυξηθούν μόνο σταδιακά. Η ανεργία μειώθηκε στο 21% τον Ιούλιο του 2017, έναντι του ετήσιου μέσου όρου 23,6% το 2016. Επιπλέον, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,5% το πρώτο εξάμηνο του 2017, «αποδεικνύοντας ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να βελτιώνεται γρηγορότερα από ό,τι η οικονομία στο σύνολό της», αναφέρει η έκθεση της Επιτροπής.

Εξάλλου, ο πληθωρισμός αναμένεται να φτάσει το 1,2% το 2017, κυρίως ως αποτέλεσμα της τόνωσης των τιμών στην ενέργεια, την αύξηση της έμμεσης φορολογίας και τη μετριοπαθή ανάκαμψη των μέσων μισθών. Ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί το 2018.

Συνεχίζοντας, η έκθεση της επιτροπής επισημαίνει ότι η αποτελεσματική σταθεροποίηση του οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος που έφερε η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, ενίσχυσε τις προοπτικές της δημοσιονομικής πολιτικής φέτος και μεσοπρόθεσμα. Το 2017 αναμένεται να επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα στο 1,75% του ΑΕΠ. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η Ελλάδα θα επιτύχει το στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2019, όπως συμφωνήθηκε τον Ιούνιο του 2017, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Στην πρόβλεψη αυτή, λαμβάνονται υπόψη τα δημοσιονομικά μέτρα που υιοθετήθηκαν το 2015 και το 2016 που αντιστοιχούν στο 4,5% του ΑΕΠ, το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης και τα μέτρα που υιοθετήθηκαν το Μάιο του 2017.

Το 2017 αναμένεται δημοσιονομικό έλλειμμα 1,2% του ΑΕΠ και δημοσιονομικό πλεόνασμα στο 0,9% το 2018 , το οποίο προβλέπεται να σταθεροποιείται και το 2019.

Το δημοσιονομικό χρέος αναμένεται να μειωθεί από το 179,6% το 2017 στο 177,8% το 2018 και στο 170,1% του ΑΕΠ το 2019.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις