Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

24

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Τι θα ισχύει για τις συντάξεις χηρείας μετά τις αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι θα ισχύει για τις συντάξεις χηρείας μετά τις αλλαγές στον νόμο Κατρούγκαλου

Κατατέθηκε στη Βουλή, χθες, η τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας. Το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στα 360 ευρώ το μήνα, ωστόσο παραμένουν τα ηλικιακά και χρονικά όρια που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα, με την τροπολογία θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο-χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε […]

Κατατέθηκε στη Βουλή, χθες, η τροπολογία για τις συντάξεις χηρείας.

Το κατώτατο όριο διαμορφώνεται στα 360 ευρώ το μήνα, ωστόσο παραμένουν τα ηλικιακά και χρονικά όρια που έχει θέσει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία θεσμοθετείται ελάχιστο ποσό σύνταξης ύψους €384 για τον/την χήρο-χήρα και επιπλέον €384 για τα τέκνα, εφόσον ο θανών είχε συμπληρώσει 20 έτη ασφάλισης. Τα ως άνω ποσά μειώνονται κατά 1,25% για κάθε έτος ασφάλισης που υπολείπεται των 20, με κατώτατο όριο τα €360.

Επιπλέον:

-Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

-Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.

-Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Η νέα ρύθμιση δεν ικανοποιεί τους δικαιούχους των εν λόγω συντάξεων.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Συλλόγου Συζύγων Θανόντων:

«Ο Σύλλογος Συζύγων Θανόντων ΑΞ.Ι.Α για ακόμα μια φορά εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια του, αφού δεν έγινε καν προσπάθεια επίλυσης των βασικών και αδιαπραγμάτευτων αιτημάτων του που δεν είναι άλλα από την άρση των ηλικιακών κριτηρίων κατάργησης των Συντάξεων Χηρείας και την επαναφορά του 70% του ποσοστού χορήγησης της σύνταξης του εκλιπόντος. Η κυβέρνηση, δυστυχώς, συνεχίζει να συμπεριφέρεται στις χήρες και τα ορφανά με υποτιμητικό και αναξιοπρεπή τρόπο.

Η νέα αυτή τροποποίηση του νόμου Κατρούγκαλου, η 18η μέχρι σήμερα, δίνει την αίσθηση ότι το τεράστιο κοινωνικό και ηθικό πρόβλημα που δημιούργησε σε μια αδύναμη και χτυπημένη από τη μοίρα κοινωνική ομάδα, αντιμετωπίζεται με μπαλώματα και προσωρινές λύσεις. Οι συντάξεις – φιλοδώρημα, κάτω των 185 ευρώ, είναι έργο του νόμου Κατρούγκαλου, που ανακάλυψε η κυβέρνηση 15 μήνες μετά την ψήφιση του. Η μη ύπαρξη κατώτατου ορίου σύνταξης το ίδιο. Δικά της λάθη προσπαθεί να διορθώσει τώρα. Τι θα γίνει όμως μετά τη τριετία; Ποιο το ύψος των λοιπών συντάξεων; Πόσο τελικά κοστολογείται η αξιοπρέπεια και η ανθρώπινη ζωή;»

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις