Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Πάνω από δύο εκατ. η λεία της επικίνδυνης οκταμελούς συμμορίας των Γεωργιανών (pics)
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ

Πάνω από δύο εκατ. η λεία της επικίνδυνης οκταμελούς συμμορίας των Γεωργιανών (pics)

Του Πέτρου Καρσιώτη Σε πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ, μόλις σε έναν χρόνο, υπολογίζονται με βάση τις καταγγελίες των θυμάτων η «λεία» της οκταμελούς συμμορίας Γεωργιανών, μέλη της οποίας έκαψαν με πυρακτωμένο σίδερο 87χρονη μέσα στο σπίτι της,  στην Κυψέλη,  για να αποκαλύψει που έχει κρυμμένες τις οικονομίες της. Ένας μικρός «στρατός» Η συγκεκριμένη συμμορία με δομή «μικρού […]

Του Πέτρου Καρσιώτη

Σε πάνω από δύο εκατομμύρια ευρώ, μόλις σε έναν χρόνο, υπολογίζονται με βάση τις καταγγελίες των θυμάτων η «λεία» της οκταμελούς συμμορίας Γεωργιανών, μέλη της οποίας έκαψαν με πυρακτωμένο σίδερο 87χρονη μέσα στο σπίτι της,  στην Κυψέλη,  για να αποκαλύψει που έχει κρυμμένες τις οικονομίες της.

Ένας μικρός «στρατός»

Η συγκεκριμένη συμμορία με δομή «μικρού στρατού» όπως λένε χαρακτηριστικά οι αστυνομικοί, ευθύνεται με βάση την δικογραφία για τουλάχιστον τριάντα ένοπλες ληστρικές εισβολές σε σπίτια, τρεις εκ των οποίων ληστείες.

Μεταξύ των θυμάτων τους είναι και ο προπονητής του Ατρομήτου,  του εφετινού… θαύματος του πρωταθλήματος καθώς είναι στην πρώτη θέση, Ντάμιρ  Κάναντι.

Ψέκασαν τον προπονητή και την οικογένεια με σπρέι

Μια νύχτα, εισέβαλαν στο σπίτι του στα Νότια Προάστια, έπιασαν τον ίδιο, τη σύζυγό του και την κόρη του στον ύπνο, τους ψέκασαν με σπρέι, τους αναισθητοποίησαν για ώρες και σήκωσαν όλα τα μετρητά και τα κοσμήματα που βρήκαν.

Φεύγοντας έκλεψαν και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του Αυστριακού προπονητή και διέφυγαν μ αυτό.

Όταν ο Ντάμιρ Κάναντι και η οικογένεια συνήλθαν προχώρησαν στην καταγγελία στην Αστυνομία.

Τα χτυπήματα διαδέχονταν το ένα το άλλο

Καθώς τα χτυπήματα της συγκεκριμένης συμμορίας που παρουσίαζαν στοιχεία άρτιας οργάνωσης διαδέχονταν το ένα το άλλο, η Ασφάλεια Ανατολικής αττικής ενέτεινε τις προσπάθειες για τον εντοπισμό των μελών.

Ασκήσεις προσομοίωσης στους πραγματικούς στόχους

Όταν έφθασαν πολύ κοντά διαπίστωσαν με τρομερή έκπληξη ότι τα μέλη υπό τις οδηγίες του αρχηγού προχωρούσαν στις εισβολές, αφού πρώτα είχαν πραγματοποιήσει στους πραγματικούς στόχους, ασκήσεις… προσομοίωσης.

Μετά από αυτές και όταν κάθε μέλος έπαιζε το ρόλο του, συγκεντρώνονταν σε καφετέριες η αλλού και συζητούσαν το βαθμό… δυσκολίας και αποφάσιζαν την τελική «λύση».

Ένας υπήκοος Καζακστάν με ειδικές ανάγκες ο επιχειρησιακός αρχηγός

Από τα στοιχεία της εξιχνίασης προκύπτει ότι βασικό ρόλο στην οργάνωση των χτυπημάτων, έπαιζε ένας υπήκοος Καζακστάν, άτομο με ειδικές ανάγκες.

Αυτό το χαρακτηριστικό ήταν εμφανές και για το λόγο αυτό παρέμενε εκτός σπιτιού-στόχου, αφού δεν κινούσε υποψίες η παρουσία του παρά μόνο τη συμπάθεια όσων τον έβλεπαν.

Συνέλαβαν εφτά- Ψάχνουν ακόμα έναν Γεωργιανό

Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι συνελήφθησαν επτά μέλη της εγκληματικής οργάνωσης και συγκεκριμένα έξι υπήκοοι Γεωργίας (19,28,32,34,37 και 38 ετών) και 34χρονος υπήκοος Καζακστάν, ενώ ταυτοποιήθηκε και αναζητείται ένας ακόμη 47χρονος υπήκοος Γεωργίας.

Στο πλαίσιο της έρευνας, μέχρι στιγμής, έχουν εξιχνιαστεί 30 ληστείες και κλοπές από οικίες, ενώ η συνολική λεία της εγκληματικής οργάνωσης υπερβαίνει τα 2 εκατομμύρια ευρώ.

Ποιο ήταν το σχέδιο δράσης των κακοποιών

Αναφορικά με τον τρόπο δράσης τους (modus operandi), τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης είχαν κατανείμει μεταξύ τους διακριτούς ρόλους, δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, ως ακολούθως :

  • αρχικά επέλεγαν την περιοχή στην οποία θα δρούσαν, στοχοποιώντας κατοικίες, τις οποίες στην συνέχεια παρακολουθούσαν,
  • προετοίμαζαν τις ενέργειες τους, προβαίνοντας σε προπαρασκευαστικές ενέργειες και σε «πρόβες», προκειμένου να καθορίσουν την επιχειρησιακή θέση και τους ρόλους τους, κατά τη διάρκεια των διαρρήξεων,
  • στάθμευαν τα οχήματα που χρησιμοποιούσαν, σε κοντινά σημεία των στόχων, καλύπτοντας όλους τους περιμετρικούς δρόμους, ενώ τουλάχιστον δυο μέλη επιτηρούσαν εξωτερικά την οικία παρέχοντας κάλυψη και ενημέρωση, για να αποφύγουν ενδεχόμενη σύλληψή τους.

Πρακτική… εξάσκηση πάνω στις κλειδαριές

Τα μέλη της οργάνωσης διέθεταν τεχνογνωσία και ιδιαίτερες ικανότητες στην παραβίαση διαφόρων τύπων κλειδαριών, την οποία είχαν αποκτήσει ύστερα από εκπαίδευση και εξάσκηση σε δείγματα κλειδιών – κλειδαριών ασφαλείας, πλήθος από τις οποίες βρέθηκαν στις οικίες τους.

Δεν άφηναν ίχνη πίσω τους

Μάλιστα ήταν τέτοια αρτιότητα τους στην παραβίαση κλειδαριών που σε πολλές περιπτώσεις δεν άφηναν κανένα ίχνος παραβίασης, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρησιμοποιούσαν και κλειδιά «passepartout».

Ασκούσαν βία για να βρουν τα κρυμμένα χρήματα

Επιπλέον δεν δίσταζαν να ασκήσουν σκληρή σωματική βία στους παθόντες, ώστε να τους εξαναγκάσουν να υποδείξουν τα σημεία – κρυψώνες με χρηματικά ποσά, αντικείμενα αξίας και χρηματοκιβώτια, ενώ κατά τη διάρκεια ληστείας σε οικία στην Κυψέλη προκάλεσαν βαριά σωματική βλάβη σε ηλικιωμένη ένοικο, με ηλεκτρικό οικιακό σίδερο.

Τι βρέθηκε στην κατοχή τους

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε κατοικίες των μελών, στα οχήματα που χρησιμοποιούσαν και στην κατοχή τους βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • (7) οχήματα,
  • (2) πιστόλια και (2) μαχαίρια,
  • (324) φυσίγγια,
  • ποσότητα κάνναβης,
  • (5.450) ευρώ
  • χρυσές λίρες και πλήθος κοσμημάτων, ρολογιών και ασημικών,
  • ηλεκτρονικές συσκευές,
  • δελτία αποστολής αντικειμένων από ενεχυροδανειστήρια και αποδεικτικά εμβασμάτων στο εξωτερικό,
  • πλήθος κλαπέντων επωνύμων ειδών ένδυσης και υπόδησης, και
  • πλήθος ρούχων που φορούσαν κατά τη διάπραξη των ληστειών διαρρηκτικών εργαλείων, κινητών τηλεφώνων, καρτών SIM .

Σημειώνεται ότι τα μέλη της οργάνωσης έχουν πλούσιο ποινικό παρελθόν σε παρόμοια αδικήματα ενώ ο 38χρονος έχει εκτίσει ποινή κάθειρξης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις