Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ / Η Επιτροπή Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του ΔΣΑ, για τα καθημερινά προβλήματα των δικηγόρων
ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΣΑ

Η Επιτροπή Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του ΔΣΑ, για τα καθημερινά προβλήματα των δικηγόρων

Με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδωνα Κοκκινάκη συναντήθηκε εκ νέου η Επιτροπή Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στην συνάντηση τον Δ.Σ.Α. εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Επικεφαλής των Επιτροπών Μετανάστευσης & Ιθαγένειας και Ασύλου του Δ.Σ.Α. κύριος Θωμάς Καμενόπουλος, ο Σύμβουλος του Δ.Σ.Α. κύριος Μιχάλης Καλαντζόπουλος και οι Δικηγόροι μέλη της Επιτροπής […]

Με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Σπυρίδωνα Κοκκινάκη συναντήθηκε εκ νέου η Επιτροπή Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Στην συνάντηση τον Δ.Σ.Α. εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και Επικεφαλής των Επιτροπών Μετανάστευσης & Ιθαγένειας και Ασύλου του Δ.Σ.Α. κύριος Θωμάς Καμενόπουλος, ο Σύμβουλος του Δ.Σ.Α. κύριος Μιχάλης Καλαντζόπουλος και οι Δικηγόροι μέλη της Επιτροπής κ.κ. Αναστάσιος Σμυρνής και Γρηγόρης Μπουρμπούλης.

Από την Επιτροπή του Δ.Σ.Α. ετέθη σειρά ζητημάτων τα οποία εμπίπτουν στον σκοπό και την αρμοδιότητά της, που είναι η υποστήριξη των συναδέλφων και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή άσκηση του λειτουργήματός τους στον τομέα αυτόν, η συζήτηση όμως επικεντρώθηκε κυρίως στα παρακάτω ζητήματα:

1) Αντικατάσταση ραντεβού στα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης:

Ετέθη το θέμα, δικηγόρος, ο οποίος έχει ραντεβού σε γραφείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για εξαιρετικούς λόγους, να έχει την δυνατότητα αντικατάστασης ονόματος πολίτη τρίτης χώρας για οποιαδήποτε κατηγορία άδειας διαμονής, ακόμη και για εξαιρετικούς λόγους.

Επίσης, το ίδιο να ισχύει σε περίπτωση ραντεβού προς ανανέωση ή αρχική χορήγηση άδειας διαμονής με δυνατότητα αντικατάστασης ονόματος πολίτη τρίτης χώρας για οποιαδήποτε κατηγορία εκτός των εξαιρετικών λόγων.

2) Ενιαία εφαρμογή της διαδικασίας εξετάσεως αιτήματος αρχικής χορήγησης άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους:

Όλα τα γραφεία των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων υποχρεωτικά θα πρέπει να εξετάζουν τις αιτήσεις των υπηκόων τρίτων χωρών για αρχική χορήγηση άδειας διαμονής για εξαιρετικούς λόγους, με τον ίδιο τρόπο. Αυτό γίνεται γιατί ο υπάλληλος των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, κατά την παραλαβή των αιτημάτων, αλλά και κατά την εξέταση αυτών, δεν μπορεί να κρίνει τη βαρύτητα των εγγράφων, καθώς και το περιεχόμενο αυτών, αλλά υποχρεούται να εξετάσει τη γνησιότητά τους. Ο ενιαίος τρόπος εξέτασης των αιτημάτων έχει μεγάλη σημασία, τόσο επί της αρχής, αφού συνάδει με τις αρχές της ίσης μεταχείρισης και της χρηστής διοικήσεως, προς όλους τους πολίτες, ημεδαπούς και αλλοδαπούς, αλλά και στη συγκεκριμένη περίπτωση, θα βοηθήσει την κοινωνική ένταξη των αλλοδαπών στην ελληνική κοινωνία, που είναι και το ζητούμενο. Επιπλέον θα αποφευχθεί το φαινόμενο που συνέβαινε στο παρελθόν, να υπάρχουν μετακινήσεις αλλοδαπών από Περιφέρεια σε Περιφέρεια ανάλογα με τον τρόπο εξέτασης των αιτημάτων για άδεια διαμονής.

3) Κοινός κατάλογος ραντεβού αλλοδαπών και Δικηγόρων:

Ο κατάλογος των ραντεβού των γραφείων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων πρέπει να είναι κοινός, τόσο για τους αλλοδαπούς, όσο και για τους Δικηγόρους, ώστε να μην παρατηρείται το φαινόμενο, κατά τον ίδιο χρόνο Δικηγόρος και αλλοδαπός να παραλαμβάνουν ραντεβού σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, που απέχουν μεταξύ τους 2 και 3 μήνες για το ίδιο πρόσωπο, που αιτείται άδεια διαμονής.

Η Επιτροπή Μετανάστευσης και Ιθαγένειας του Δ.Σ.Α. θα συνεχίσει την άμεση επικοινωνία και συνεχή συνεργασία με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής κ. Κοκκινάκη, με σκοπό την δρομολόγηση μέτρων για την βελτίωση των συνθηκών και των σχετικών διαδικασιών. Η Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την εξαιρετική συνεργασία, την ουσιαστική συμβολή και την άμεση ανταπόκρισή του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις