Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο η δημοσιογράφος που ερευνούσε τα Panama Papers (pics-vid)
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο η δημοσιογράφος που ερευνούσε τα Panama Papers (pics-vid)

Νεκρή είναι η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η πένα της οποίας είχε αποκαλύψει σκάνδαλα και σκάνδαλα στη Μάλτα, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα κείμενα της να έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πατρίδας του. Η διάσημη μπλόγκερ κατηγορούσε τον Τζόζεφ Μουσκάτ και τους συγγενείς του για ανάμειξη στην υπόθεση των «Panama Papers», των αρχείων που […]

Νεκρή είναι η δημοσιογράφος Ντάφνι Καρουάνα Γκαλίζια, η πένα της οποίας είχε αποκαλύψει σκάνδαλα και σκάνδαλα στη Μάλτα, με τον πρωταγωνιστικό ρόλο στα κείμενα της να έχει ο ίδιος ο πρωθυπουργός της πατρίδας του.

Η διάσημη μπλόγκερ κατηγορούσε τον Τζόζεφ Μουσκάτ και τους συγγενείς του για ανάμειξη στην υπόθεση των «Panama Papers», των αρχείων που διέρρευσαν στον Τύπο αποκαλύπτοντας τις μεθόδους μέσω των οποίων οι ισχυροί χρησιμοποιούν «φορολογικούς παραδείσους» για τη μυστική διαχείριση αλλά και την απόκρυψη των περιουσιακών τους στοιχείων.

Η 53χρονη είχε ενημερώσει την αστυνομία ότι δεχόταν απειλές για τη ζωή της 15 ημέρες πριν από τον θάνατό της, ενώ λίγα λεπτά πριν ανατιναχτεί το αυτοκίνητο της, είχε κάνει ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ότι η ζωή της κινδυνεύει.

Ένα ακόμα μυστήριο στοιχείο είναι πως η δολοφονία της έρχεται τέσσερις μήνες μετά τη νίκη του Εργατικού Κόμματος του πρωθυπουργού Μουσκάτ, στις πρόωρες εκλογές που κήρυξε ο ίδιος.

Η 53χρονη μητέρα τριών παιδιών, υποστήριζε ότι ο ίδιος αλλά και η σύζυγός του εμπλέκονταν στο πολύκροτο σκάνδαλο των «Panama Papers». Αν και το προεδρικό ζεύγος της Μάλτας αρνήθηκε τις κατηγορίες, η δημοσιογράφος που διατηρούσε την προσωπική της ιστοσελίδα, είχε στο στόχαστρο και άλλους πολιτικούς, αποκαλώντας την πολιτική κατάσταση στη χώρα της «απεγνωσμένη».

Σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας της, η Μαλτέζα μπλόγκερ είχε… σπρώξει για να οδηγηθεί η πατρίδα της σε πρόωρες εκλογές.

Ο Τζόζεφ Μουσκάτ, τον οποίο η δημοσιογράφος είχε κατηγορήσει για λάθος χειρισμούς σε ποικίλα θέματα, ήταν αυτός που ανακοίνωσε το θάνατό της.

“Καταδικάζω αυτή την βάρβαρη επίθεση σε βάρος αυτού του ατόμου αλλά και στην ελευθερία της έκφρασης στη χώρα μας», δήλωσε ο Μουσκάτ σε συνέντευξη Τύπου και πρόσθεσε:

«Όλοι γνωρίζουν ότι η Γκαλιζία ήταν σκληρή επικριτής μου, σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο, όπως ήταν και με άλλους. Μία τέτοια δολοφονική επίθεση δεν δικαιολογείται σε καμία περίπτωση».

Ο πρωθυπουργός της χώρας έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να οδηγηθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον Μουσκάτ, πράκτορες του FBI κατευθύνονται στη Μάλτα για να βοηθήσουν στις έρευνες των μαλτέζικων αρχών.

Ολόκληρη όμως η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει τη βάρβαρη δολοφονία της άτυχης δημοσιογράφου.

Η κυβέρνηση της Μάλτας δεσμεύτηκε ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση που θυμίζει περιστατικά που συμβαίνουν σε καθεστώτα Πούτιν και Ερντογάν. Εκπρόσωπος του πρωθυπουργού της Μάλτας επεσήμανε ότι, ενώ υπάρχουν φήμες για πολιτικά κίνητρα, είναι νωρίς να βγουν συμπεράσματα.

Ο ηγέτης του Εθνικού Κόμματος, Άντριαν Ντέλια, ο οποίος είχε βρεθεί στο στόχαστρο της δημοσιογράφου δήλωσε ξεκάθαρα ότι η δολοφονία της σχετίζεται με τα ρεπορτάζ της.

«Σήμερα διαπράχθηκε μία πολιτική δολοφονία.Αυτό που συνέβη δεν ήταν μία συνηθισμένη δολοφονία. Είναι συνέπεια της απόλυτης κατάρρευσης του κράτους δικαίου που συμβαίνει τα τελευταία τέσσερα χρόνια», είπε.

Η 53χρονη γυναίκα έχασε τη ζωή της λίγα λεπτά αφότου έκλεισε τη πόρτα του σπιτιού της. Κάτω από το αυτοκίνητό της είχε τοποθετηθεί βόμβα, και μάλιστα, ένας από τους γιους της άκουσε τον θόρυβο που προκλήθηκε από την έκρηξη και βρήκε έξω έντρομος να δει τι γίνεται. Γύρω στις 15.00 το μεσημέρι χθες, τοπική ώρα, το όχημα τυλίχθηκε στις φλόγες και τα συντρίμμια εκτινάχθηκαν σε ένα γειτονικό χωράφι.

Το Politico την είχε συμπεριλάβει πρόσφατα στις «28 προσωπικότητες που δονούν την Ευρώπη», γράφοντας για αυτήν ότι είναι «ένα WikiLeaks από μόνη της, μια σταυροφόρος κατά της αδιαφάνειας και της διαφθοράς στη Μάλτα».

Περισσότεροι από 3.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν να θρηνήσουν για τον θάνατό της.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις