Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Τέλος εποχής για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος εποχής για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ

Με επιστολή του στον Πρόεδρο της  Άνω Βουλής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δίνει τέλος μετά από 12 χρόνια στη πολιτική του παρουσία στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την Ολλανδική βουλή στις 25 Οκτωβρίου. Ο 51χρονος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας από τον Νοέμβριο του 2012 δηλώνει μετά τη συναίνεση του συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων της Ολλανδικής […]

upl54f9e1856c0da

Με επιστολή του στον Πρόεδρο της  Άνω Βουλής ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δίνει τέλος μετά από 12 χρόνια στη πολιτική του παρουσία στο Ολλανδικό Κοινοβούλιο ανακοινώνοντας ότι εγκαταλείπει την Ολλανδική βουλή στις 25 Οκτωβρίου.

Ο 51χρονος υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας από τον Νοέμβριο του 2012 δηλώνει μετά τη συναίνεση του συνασπισμού των τεσσάρων κομμάτων της Ολλανδικής κυβέρνησης θα παραμείνει Πρόεδρος του Εurogroup μέχρι τη λήξη της θητείας του στις 13 Ιανουαρίου 2018.

Σύμφωνα με την απόφαση που πήρε το Εurogroup στο Λουξεμβούργο υποψηφιότητες για τη θέση νέου Προέδρου της Ευρωομάδας θα πρέπει να τεθούν έως τα μέσα Νοεμβρίου, ενώ η εκλογή του νέου Προέδρου θα γίνει στο Εurogroup στις 4 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με τα παρασκήνια των Βρυξελλών κινούνται ήδη ως υποψήφιοι τουλάχιστον πέντε υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Από τα φαβορί είναι ο Γάλλος υποικ Μπρούνο Λεμέρ, ο Λουξεμβούργιος Πιέρ Γκραμένια και ο Ισπανός Λουιζ Ντε Γκίντος. Ισχυρή επιθυμία έχει εκδηλώσει ο Σλοβάκος Πίτερ Καζιμιρ, ενώ ως δυνατό αουτσάιντερ φημολογείται ο Βέλγος Γιαν Βαν Οβερντβελτ.

Ωστόσο άρχισαν ήδη να κυκλοφορούν φήμες για υποψηφιότητα του Πιερ Μοσκοβισί, καθώς για τη προεδρία του Εurogroup δεν απαιτείται να είναι κάποιος υπουργός κράτους μέλους.

Βέβαια η Κομισιόν επιθυμεί την τοποθέτηση ενός μονίμου προέδρου στο όργανο από έναν επίτροπο της, αλλά η πολιτική αυτή απόφαση δεν θα μπορούσε να ληφθεί πριν από τις 15 Δεκεμβρίου 2017, όποτε και αναμένεται να ανακοινωθεί Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνης από τον Ντόναλντ Τούσκ.

Δεν έχει διαρρεύσει καμία πληροφορία για το μέλλον του Γερούν μετά τη λήξη της θητείας του στην Ευρωομάδα, ωστόσο πολλοί είναι οι ψίθυροι που τον θέλουν να ξαναμπαίνει στο Ευρωπαϊκό προσκήνιο με ρόλο που μπορεί να του ζητηθεί να αναλάβει στη διαδικασία μετασχηματισμού του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας στο Ευρωπαϊκό Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις