Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

14

Ιουλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ / Δημιουργείται φάκελος οχημάτων για τα «πειραγμένα» χιλιόμετρα
ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ

Δημιουργείται φάκελος οχημάτων για τα «πειραγμένα» χιλιόμετρα

Με εγκύκλιό του για τον ανακαθορισμό της διαδικασίας τεχνικών ελέγχων και κυρίως του Μηχανογραφικού Συστήματος των ιδιωτικών ΚΤΕΟ το υπουργείο Μεταφορών επιχειρεί να βάλει φρένο στην πρακτική των «πειραγμένων» χιλιομέτρων. Η υπό επεξεργασία εγκύκλιος αναμένεται να καθορίζει το υποχρεωτικό της τήρησης αλλά και σύγκρισης αρχείου με τα διανυθέντα χιλιόμετρα κάθε οχήματος. Μάλιστα προβλέπεται ότι το […]

4200340

Με εγκύκλιό του για τον ανακαθορισμό της διαδικασίας τεχνικών ελέγχων και κυρίως του Μηχανογραφικού Συστήματος των ιδιωτικών ΚΤΕΟ το υπουργείο Μεταφορών επιχειρεί να βάλει φρένο στην πρακτική των «πειραγμένων» χιλιομέτρων. Η υπό επεξεργασία εγκύκλιος αναμένεται να καθορίζει το υποχρεωτικό της τήρησης αλλά και σύγκρισης αρχείου με τα διανυθέντα χιλιόμετρα κάθε οχήματος.

Μάλιστα προβλέπεται ότι το ιστορικό των χιλιομέτρων μαζί με τα υπόλοιπα στοιχεία κάθε τεχνικού ελέγχου θα αποστέλλονται άμεσα στο υπουργείο Μεταφορών, ενώ η βάση δεδομένων που θα δημιουργηθεί θα είναι προσβάσιμη στον ιδιοκτήτη ή κάτοχο του οχήματος. Παράλληλα, ορίζεται ότι σε όλες τις στατιστικές καταστάσεις θα εμφανίζονται τα ποσοστά των επιτυχών και ανεπιτυχών ελέγχων ενός ΚΤΕΟ σε σχέση με το σύνολο των ελεγχθέντων οχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα, η ένδειξη μετρητή διανυθέντων χιλιομέτρων του οχήματος σε κάθε τεχνικό έλεγχο (αρχικός, περιοδικός ή επανέλεγχος) πρέπει να είναι μεγαλύτερη από τις ενδείξεις των προηγούμενων τεχνικών ελέγχων και η σύγκριση των ενδείξεων θα γίνεται αυτόματα από το Μηχανογραφικό Σύστημα του ΚΤΕΟ. Τα στοιχεία αντλούνται από τη βάση δεδομένων του υπουργείου χωρίς να εμφανίζονται στην οθόνη του χειριστή σε κανένα στάδιο του ελέγχου. Σε περίπτωση διαπίστωσης ανακολουθίας των ενδείξεων σε σχέση με τη μέτρηση του προηγούμενου ή παλαιότερου ελέγχου, το σύστημα θα εκτυπώνει όλες τις ενδείξεις στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου, ενώ δημιουργείται στο υπουργείο Μεταφορών σχετικό μηχανογραφικό σύστημα. Οι κάτοχοι των οχημάτων θα μπορούν με τη χρήση της κατάλληλης εφαρμογής μέσω της ιστοσελίδας του υπουργείου, να ζητήσουν τη χορήγηση σε ηλεκτρονική μορφή ενημερωτικού σημειώματος, στο οποίο θα αποτυπώνονται όλες οι σχετικές ενδείξεις από το σύνολο των ελέγχων του οχήματος. Αρχική πρόσβαση στην εφαρμογή θα έχουν οι πιστοποιημένοι χρήστες του TAXISnet.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα με τους «πειραγμένους» χιλιομετρητές αποτελεί την αιτία πολλών καταγγελιών και στο Συνήγορο του Πολίτη κυρίως σε ό,τι αφορά σε μεταχειρισμένα αυτοκίνητα από το εξωτερικό αλλά και σε οχήματα που αλλάζουν χέρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις