Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Φωτιά και λάβρα” η τοποθέτηση Στουρνάρα για την έξοδο από την κρίση
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Φωτιά και λάβρα” η τοποθέτηση Στουρνάρα για την έξοδο από την κρίση

«Φωτιά» ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, σε εκδήλωση με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας». Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αντέκρουσε πολλά από όσα περιγράφει η ελληνική κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια. Αν και ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική […]

stournaras-big

«Φωτιά» ήταν η τοποθέτηση του Γιάννη Στουρνάρα από το βήμα του Ελληνοβρετανικού Επιμελητηρίου, σε εκδήλωση με θέμα «Προκλήσεις και Προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας».

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αντέκρουσε πολλά από όσα περιγράφει η ελληνική κυβέρνηση για έξοδο από τα μνημόνια.

Αν και ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σταθερή ανοδική τροχιά, ξεκαθάρισε πως σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογείται επανάπαυση και χαλάρωση των προσπαθειών.

Όπως είπε, η Ελλάδα έχει ακόμη δρόμο να διανύσει για να επαληθευθούν οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας για την περίοδο 2017-2019 και για να κερδίσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών μετά το τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Αυτό θα γίνει, εάν η χώρα αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση, τέτοια που να μπορεί να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της με επιτόκια συμβατά με τη βιωσιμότητά του, και οι τράπεζες να έχουν επαρκείς εξασφαλίσεις, ώστε να μπορούν να αναχρηματοδοτηθούν πλήρως από τον μηχανισμό αναχρηματοδότησης της ΕΚΤ και όχι μόνο από τον έκτακτο, και ακριβότερο, μηχανισμό.

Ο διοικητής της ΤτΕ, τόνισε τις αναγκαίες προϋποθέσεις για την επομένη ημέρα της οικονομίας.

Προσήλωση στους στόχους του προγράμματος και επιτάχυνση στο ρυθμό εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, τόσο αυτών που έχουν αποφασισθεί στο πλαίσιο του προγράμματος, όσο και άλλων που ενδεχομένως επιλεγούν, προκειμένου να ενισχυθεί ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης. Απολύτως αναγκαία είναι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Επαρκή και έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του χρέους, στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στο Eurogroup.

Εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών για το είδος και τις προϋποθέσεις της στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018, προκειμένου να διασφαλιστεί η επιστροφή της στην χρηματοπιστωτική κανονικότητα μετά από επτά χρόνια σημαντικών θυσιών του ελληνικού λαού.

Επιστροφή στην ανάπτυξη

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε ανοδική τροχιά, βοηθούμενη από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και τη θετική επίδραση που είχε κυρίως στην εμπιστοσύνη και στη ρευστότητα.

«Για το 2018 και το 2019 προβλέπεται ισχυροποίηση και επιτάχυνση της ανάπτυξης σε 2,4% και 2,7% αντίστοιχα, η οποία εκτιμάται ότι θα βασιστεί στην άνοδο των επενδύσεων, της κατανάλωσης και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών», ανέφερε.

Παρά όμως τις θετικές ενδείξεις εξακολουθούν να υπάρχουν κίνδυνοι για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

«Ο σημαντικότερος και αμεσότερος κίνδυνος είναι η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος, όπως έγινε στην περίπτωση της πρώτης και δεύτερης αξιολόγησης».

Ο ίδιος σημείωσε πως υπάρχουν σημαντικοί εξωτερικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την ισχυροποίηση του ευρώ και την πιθανότητα επιβράδυνσης της οικονομικής ανόδου στην ευρωζώνη. «Περαιτέρω άνοδος του ευρώ από τα σημερινά επίπεδα θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές αγαθών, καθώς και τις τουριστικές εισπράξεις, επιβραδύνοντας την προβλεπόμενη οικονομική ανάπτυξη και την ταχύτητα εξόδου από την κρίση. Επίσης, εξακολουθούν να υφίστανται σημαντικοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι, οι οποίοι θα μπορούσαν να αυξήσουν την αποστροφή κινδύνου των διεθνών επενδυτών. Επίσης, άλλοι γεωπολιτικοί κίνδυνοι σχετίζονται με ενδεχόμενη όξυνση της προσφυγικής κρίσης», προειδοποίησε.

Τράπεζες – Χρέος

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε πως στον τραπεζικό τομέα, προτεραιότητα αποτελεί η αντιμετώπιση του μεγάλου όγκου των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ιδιαίτερα, το πρόβλημα των λεγόμενων στρατηγικών κακοπληρωτών, που αποτελούν πρόβλημα όχι μόνο για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, αλλά και για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

«Έχουν πλέον νομοθετηθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα και έχει διαμορφωθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο, ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων με αποτελεσματικό και γρήγορο τρόπο.

Ο επικεφαλής της ΤτΕ εστίασε στο θέμα του χρέους επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του πως είναι απαραίτητο να αναληφθούν συγκεκριμένες δράσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει ήδη κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για ήπια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως, για παράδειγμα, η μετάθεση της μέσης σταθμικής διάρκειας αποπληρωμής των τόκων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κατά 8,5 χρόνια τουλάχιστον».

«Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι αυτό μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην επίτευξη της βιωσιμότητας του χρέους, ακόμη και αν τα πρωτογενή πλεονάσματα της γενικής κυβέρνησης διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ μόνο μέχρι το 2020 και μειωθούν στο 2% μετά. Αυτές οι δύο προτάσεις, εφόσον υιοθετηθούν, είναι βέβαιο ότι θα ενισχύσουν τόσο την ανάκαμψη της οικονομίας όσο και το αξιόχρεο της χώρας».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις