Αθήνα

°C

Παρασκευή

07

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Τώρα ο Σόιμπλε θα αφήσει τους Έλληνες και θα τα βάλει με τον νέο “εχθρό”
ΚΟΣΜΟΣ

Τώρα ο Σόιμπλε θα αφήσει τους Έλληνες και θα τα βάλει με τον νέο “εχθρό”

Η είδηση για την αποχώρηση του Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, με επόμενο βήμα την προεδρία της Βουλής, έκανε τον γύρο του κόσμου αμέσως, με πολλούς να τη βλέπουν με πολύ καλό μάτι. Πρώτη και καλύτερη η γερμανική Tageszeitung, που θεωρεί την μετακίνηση του πολύ σκληρού Σόιμπλε, καλή εξέλιξη. «Υπουργός καγκελαρίας, δύο φορές υπουργός Εσωτερικών […]

Óõíåäñßáóç ôïõ Ecofin ôçí ÐáñáóêåõÞ 19 Éïõíßïõ 2015, óôéò ÂñõîÝëëåò. (EUROKINISSI/ÅÕÑÙÐÁÚÊÇ ÅÍÙÓÇ)

Η είδηση για την αποχώρηση του Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικών, με επόμενο βήμα την προεδρία της Βουλής, έκανε τον γύρο του κόσμου αμέσως, με πολλούς να τη βλέπουν με πολύ καλό μάτι.

Πρώτη και καλύτερη η γερμανική Tageszeitung, που θεωρεί την μετακίνηση του πολύ σκληρού Σόιμπλε, καλή εξέλιξη.

«Υπουργός καγκελαρίας, δύο φορές υπουργός Εσωτερικών και 8 χρόνια υπουργός Οικονομικών, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο αρχιτέκτων της γερμανικής επανένωσης, εφευρέτης των μηδενικών ελλειμμάτων, διαχειριστής της ευρωκρίσης και ο πιο ισχυρός και έμπειρος υπουργός της κυβέρνησης Μέρκελ».

Ο Σόιμπλε δεν θα προκαλεί πονοκέφαλο στους Έλληνες, καθώς τώρα έχει να αντιμετωπίσει τους εθνολαϊκιστές του AfD.

Η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου υποστηρίζει ότι το προφίλ του Σόιμπλε είναι το πιο ενδεδειγμένο γι’ αυτόν τον ρόλο. «Επί 45 χρόνια στα βουλευτικά έδρανα διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία, ηρεμία και κύρος», σημειώνει.

«Λόγω του συντηρητικού του προφίλ, τη σκληρή στάση του απέναντι στην Ελλάδα και τη συγκρατημένη στάση απέναντι στην προσφυγική πολιτική της Μέρκελ θα είναι δύσκολο για το AfD να τον στιγματίσει… Από καιρό έχει αποδείξει ότι μπορεί να εκφωνεί σπουδαίους λόγους. Το ότι η Βουλή το 1991 αποφάσισε να μεταφερθεί από τη Βόννη στο Βερολίνο το οφείλει στην εμφάνιση τότε του Σόιμπλε».

Στην Handelsblatt, υπάρχει φωτογραφία του Σόιμπλε με τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Βερολίνο το πρώτο εξάμηνο του 2015.

«Λόγω της σκληρής γραμμής του στην ευρωκρίση ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός δεν είναι στην Ευρώπη αγαπητός, στην Ελλάδα μάλιστα τον μισούν. Υπό αυτήν την έννοια ίσως ορισμένες χώρες της νότιας Ευρώπης να ανασάνουν, επειδή δεν θα καθίσει κι άλλα 4 χρόνια ως υπουργός Οικονομικών στο Eurogroup. Ωστόσο, έχει και πολλούς φίλους στους οποίους θα λείψει. Με τον Γάλλο ομόλογό του για παράδειγμα συνεργάζεται στενά», αναφέρει μεταξύ άλλων η εφημερίδα.

merkel-soible

Η Tageszeitung του Βερολίνου με την έξυπνη φράση στον τίτλο «isch over», που απάντησε ο Σόιμπλε το 2015 όταν ρωτήθηκε αν το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας θα άλλαζε όπως επέμενε ο Βαρουφάκης.

«Το ότι ο Σόιμπλε δεν θα παραμείνει υπουργός Οικονομικών, αλλά θα γίνει πρόεδρος της Βουλής θα μπορούσε να είναι μια καλή είδηση», επισημαίνει ο σχολιαστής της.

«Κατά βάθος με την σκληρή του στάση σε ευρωπαϊκό επίπεδο συνέβαλε στο να γίνει μόνιμη κατάσταση η κρίση στη νότια Ευρώπη, με συνεχή προγράμματα λιτότητας. Έπνιξε τη συζήτηση για κοινή δημοσιονομική πολιτική χωρίς την οποία το ευρώ δεν μπορεί να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα. Εάν ο Σόιμπλε κρατήσει μελλοντικά προς το AfD την ίδια αμείλικτη στάση του και τον βίαιο κυνισμό, με τους οποίους ώθησε τους Έλληνες συνεχώς σε κοινωνικές αγριότητες, θα είναι ένα κέρδος. Αυτό είναι το καθήκον μιας ισχυρής προσωπικότητας. Για την Ευρώπη, η αποχώρηση Σόιμπλε δεν σημαίνει αυτόματα ότι τα πράγματα θα γυρίσουν προς το καλύτερο. Το αντίθετο. Αν ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ καταφέρει να αποσπάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο ρόλος της Γερμανίας στις Βρυξέλλες μπορεί να γίνει πιο καταστροφικός. Βέβαια για τον Σόιμπλε το Grexit ήταν μια επιλογή, για τον Λίντνερ είναι ρητή απαίτηση».

«Εάν οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι θέλουν να δώσουν έμφαση στην ευρωπαϊκή ιδέα, δεν θα πρέπει να αφήσουν σε καμιά περίπτωση το υπουργείο στα χέρια του FDP… Και οι Πράσινοι θα πρέπει να σκεφτούν τι τους είναι πιο σημαντικό, η δημοτικότητα του υπουργείου Εξωτερικών ή το υπουργείο Οικονομικών. Διότι, στο τελευταίο δεν θα συνέβαλαν μόνο στην ιδέα μιας αλληλέγγυας Ευρώπης, αλλά θα κρατούσαν ένα σημαντικό μοχλό για μια πιο δίκαιη δημοσιονομική πολιτική. Πόση ισχύ απορρέει από αυτό το πόστο, το έδειξε ο Σόιμπλε τα τελευταία 8 χρόνια με εντυπωσιακό τρόπο».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις