Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Το νέο ασφαλιστικό φέρνει 12 αλλαγές!
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το νέο ασφαλιστικό φέρνει 12 αλλαγές!

  Με πολλές αλλαγές έρχεται το νέο ασφαλιστικό: Εισάγεται ποινολόγιο για παραβατικές εργοδοτικές συμπεριφορές, το οποίο μπορεί να οδηγήσει μέχρι κλείσιμο της επιχείρησης είτε προσωρινό (3-5 ημέρες), είτε οριστικό. Εισάγεται ρύθμιση, με την οποία εργαζόμενος που είναι απλήρωτος για σημαντικό χρονικό και θεωρήσει την μονομερη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας ως καταγγελία σύμβασης με εξώδικη […]

 

Με πολλές αλλαγές έρχεται το νέο ασφαλιστικό:

  1. Εισάγεται ποινολόγιο για παραβατικές εργοδοτικές συμπεριφορές, το οποίο μπορεί να οδηγήσει μέχρι κλείσιμο της επιχείρησης είτε προσωρινό (3-5 ημέρες), είτε οριστικό.
  2. Εισάγεται ρύθμιση, με την οποία εργαζόμενος που είναι απλήρωτος για σημαντικό χρονικό και θεωρήσει την μονομερη βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας ως καταγγελία σύμβασης με εξώδικη του δήλωση θα μπορεί να λάβει επίδομα ανεργίας
  3. Θεσπίζεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρίζει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ηλεκτρονικά την νόμιμη υπερωριακή απασχόληση πριν από την έναρξή της, ώστε να χτυπηθεί η απλήρωτη, αδήλωτη ή υποδηλωμένη εργασία.
  4. Προβλέπεται η άτοκη επιστροφή καταβληθεισών εισφορών σε ελεύθερους επαγγελματίες, αφού προηγηθεί συμψηφισμός με οφειλές σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης.
  5. Καταργείται η υποχρέωση μηχανικών και δικηγόρων να καταβάλουν εισφορές μόνο λόγω εγγραφής τους στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας ή στους δικηγορικούς συλλόγους της χώρας. Υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών θα έχουν εφεξής μόνο από την έναρξη της επαγγελματικής τους δραστηριότητας στις ΔΟΥ και για όσο διάστημα αυτή διαρκεί.
  6. Παρέχεται στους αγρότες η δυνατότητα εξαγοράς πλασματικού χρόνου ασφάλισης με εισφορά 80 ευρώ για κάθε μήνα.
  7. Ξεμπλοκάρει η καταβολή επικουρικών συντάξεων για όσους είχαν υποβάλει αίτηση μετά την 1/1/2015, οι οποίες θα υπολογιστούν βάσει του νόμου Κατρούγκαλου με ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος ασφάλισης.
  8. Προβλέπεται η ταχεία εκδίκαση των εργατικών αγωγών που αφορούν άκυρη απόλυση ή καταβολή αποζημίωσης εντός 60 ημερών από την κατάθεση της αγωγής.
  9. Θεσπίζεται η δυνατότητα έκδοσης διαταγής πληρωμής κατά του εργοδότη για οφειλόμενους μισθούς.
  10. Επεκτείνεται η προστασία που η εργατική νομοθεσία προβλέπει για τη μητρότητα και στις γυναίκες που εμπλέκονται στη διαδικασία της παρένθετης μητρότητας ή της υιοθεσίας.
  11. Παρέχεται η δυνατότητα κοινωνικής και εργασιακής επανένταξης των πασχόντων από ψυχικά νοσήματα. Το νομοσχέδιο προβλέπει ρυθμίσεις για τη μη αναστολή ή περικοπή της αναπηρικής τους σύνταξης σε περίπτωση ανάληψης εργασίας, εφόσον αυτή ενδείκνυται για λόγους ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και κοινωνικής επανένταξης.
  12. Δίνεται η δυνατότητα καταβολής αυξημένων εισφορών για όποιον ελεύθερο επαγγελματία επιθυμεί να λάβει μεγαλύτερη σύνταξη.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις