Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Όλα θα κριθούν στο EuroWorking Group
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Ηλεκτρισμένη η ατμόσφαιρα μετά τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ: Όλα θα κριθούν στο EuroWorking Group

Τη Δευτέρα ξεκινά το διήμερο με το EuroWorking Group, όπου αναμένεται να έχουμε την πρώτη εικόνα με την όποια πρόοδο έχει συντελεσθεί αλλά και με την καταγραφή όλων των καθυστερήσεων στα 113 προαπαιτούμενα -μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή- εκ των οποίων τα 94 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Από την άλλη, το κόστος της καθυστέρησης για την ολοκλήρωση […]

oi-thesmoi-zitoun-egguiseis-o-tsakalwtos-blepei-aprilio.w_hr

Τη Δευτέρα ξεκινά το διήμερο με το EuroWorking Group, όπου αναμένεται να έχουμε την πρώτη εικόνα με την όποια πρόοδο έχει συντελεσθεί αλλά και με την καταγραφή όλων των καθυστερήσεων στα 113 προαπαιτούμενα -μέχρι του χρόνου τέτοια εποχή- εκ των οποίων τα 94 μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Από την άλλη, το κόστος της καθυστέρησης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης φάνηκε από τον χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης κατά β΄τρίμηνο του 2017, που έβαλε φρένο στις επενδύσεις.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ την Παρασκευή, το ΑΕΠ κατά το β΄τρίμηνο της χρονιάς παρουσίασε αύξηση 0,5% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2017 και αύξηση 0,8% σε ετήσια βάση η οποία ήταν κατώτερη από τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών που περίμεναν αύξηση τουλάχιστον 1%.

Ο ιδιωτικός τομέας πάει από το κακό στο χειρότερο και πλέον η κυβέρνηση ποντάρει στον τουρισμό.

Αισιοδοξία Αλέξη Τσίπρα

«Η ανακοίνωση των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ για το δεύτερο τρίμηνο του έτους αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Η δυναμική ανάκαμψη ακόμη και την περίοδο που η δεύτερη αξιολόγηση δεν είχε ολοκληρωθεί είναι περισσότερο από εμφανής» ανέφερε μετά τα αποτελέσματα το Γραφείο του Πρωθυπουργού.

Για «αναιμικό ρυθμό μεγέθυνσης παρά το γεγονός ότι το διεθνές οικονομικό περιβάλλον ευνοεί την αναπτυξιακή διαδικασία με αποτέλεσμα το χάσμα με την υπόλοιπη Ευρώπη να διευρύνεται» έκανε λόγο ο τομεάρχης Οικονομικών της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Σταϊκούρας.

Την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντήσουν στις Βρυξέλλες τον επίτροπο Οικονομικών της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί ενώ μια ημέρα νωρίτερα συνεδριάζει το Euro Working Group με την προοπτική της έγκρισης της υπο-δόσης των 700 εκατ. ευρώ να παραμένει εξαιρετικά θολή.

Εκεί τα πράγματα είναι κρίσιμα, δεδομένης και της απογοήτευσης των θεσμών κατά την τελευταία επίσκεψη τους.

Στις 11 Σεπτεμβρίου που είναι προγραμματισμένη η επόμενη συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στην Αθήνα, οι δανειστές όπως φαίνεται θα δώσουν βάση  στις εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης πριν περάσουν στην τρίτη που θα πρέπει να κλείσει οπωσδήποτε μέχρι τα Χριστούγεννα.

Συμπερασματικά, πέρα από τις ευεργετικές επιπτώσεις του τουριστικού κύματος, η τρίτη αξιολόγηση θα πρέπει να ολοκληρωθεί ώστε η ενίσχυση της εμπιστοσύνης να αντισταθμίσει τις αρνητικές συνέπειες από τη συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων κατά το τελευταίο τρίμηνο του έτους που επιβαρύνουν τους ‘Ελληνες.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις