Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

05

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / ΕΝΦΙΑ: Χαμένη και πάλι η μεσαία τάξη- Τα σχέδια της κυβέρνησης
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

ΕΝΦΙΑ: Χαμένη και πάλι η μεσαία τάξη- Τα σχέδια της κυβέρνησης

Πανικός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα «οργανώσουν» τον ΕΝΦΙΑ, ενόψει του επανακαθορισμού των αντικειμενικών αξιών ως το τέλος του έτους με στόχο να τεθούν σε ισχύ από το 2018. Το ερχόμενο έτος η κυβέρνηση πρέπει να εισπράξει από τον φόρο 2,65 δισ. ευρώ, άρα οι αυξήσεις για τα μεσαία νοικοκυριά ώστε να […]

b1DfhPF1usY06zKNmXi8

Πανικός επικρατεί στο υπουργείο Οικονομικών για το πώς θα «οργανώσουν» τον ΕΝΦΙΑ, ενόψει του επανακαθορισμού των αντικειμενικών αξιών ως το τέλος του έτους με στόχο να τεθούν σε ισχύ από το 2018.

Το ερχόμενο έτος η κυβέρνηση πρέπει να εισπράξει από τον φόρο 2,65 δισ. ευρώ, άρα οι αυξήσεις για τα μεσαία νοικοκυριά ώστε να μπορούν να προκύψουν μειώσεις για τα ασθενέστερα είναι μονόδρομος.

Με άλλα λόγια, επειδή δεν μπορεί να μειώσει το συνολικό ποσό, το υπουργείο Οικονομικών θα μοιράσει αλλιώς τα βάρη και θα υπάρξουν χαμένοι και κερδισμένοι, με τη μεσαία τάξη να είναι πάλι στη χειρότερη θέση.

Τη στόχευση της κυβέρνησης επιβεβαίωσε χθες με δηλώσεις της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου: «Μέχρι τέλους του έτους, πιστεύουμε οι επιτροπές να έχουν ολοκληρώσει το έργο για όλα τα ακίνητα, οπότε θα έχουμε και τις καινούργιες αντικειμενικές αξίες για ένα δικαιότερο σύστημα υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Εκεί δηλαδή που είναι χαμηλότερες οι αξίες να έχουμε κάτι χαμηλότερο κι εκεί που πραγματικά υπάρχουν υψηλότερες αξίες να έχουμε αντίστοιχα υψηλότερο ΕΝΦΙΑ» τόνισε.

Βεβαίως επειδή οι νέες αντικειμενικές δεν θα οδηγήσουν αυτόματα στην είσπραξη του ίδιου συνολικά ποσού από τον ΕΝΦΙΑ, η κυβέρνηση θα «πειράξει» τους συντελεστές, θα επανασχεδιάσει δηλαδή το φόρο των ακινήτων με αφορμή την αλλαγή των

ΕΝΦΙΑαντικειμενικών πάνω στις οποίες υπολογίζεται.

Από 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα υπολογισμού των φορολογητέων αξιών των ακινήτων και με βάση αυτό δεν θα υπολογίζεται μόνο ο ΕΝΦΙΑ αλλά το σύνολο των φόρων που βαρύνουν τα ακίνητα.

Η κ. Παπανάτσιου σημείωσε επίσης ότι το υπουργείο συλλέγει αυτή την περίοδο στοιχεία για τις ενοικιάσεις ακινήτων μέσω AirBnB ώστε να εφαρμοσθεί η νέα φορολογική νομοθεσία.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι επιτροπές του υπουργείου Οικονομικών που επεξεργάζονται τις νέες αντικειμενικές προσανατολίζονται σε μείωση 10% που θα προκύψει ως γενικό ποσοστό μέσα από αυξομειώσεις.
 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις