Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Πόλεμος” κυβέρνησης- ΝΔ με φόντο την απόφαση Κοντονή
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Πόλεμος” κυβέρνησης- ΝΔ με φόντο την απόφαση Κοντονή

Σε άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει εκτυλιχθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να μην συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο που γίνεται στις 23 Αυγούστου στο Ταλίν της Εσθονίας, για τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα. Η εφημερίδα «Αυγή» και κυβερνητικά στελέχη επιτίθενται στη ΝΔ για «γκεμπελισμό», την ίδια ώρα που η αξιωματική […]

Óõíå÷ßóôçêå ôçí ÊõñéáêÞ 10 Íïåìâñßïõ 2013, óôç ÂïõëÞ ç óõæÞôçóç åðß ôçò ðñüôáóçò ìïìöÞò ðïõ êáôÝèåóå ï ÓÕÑÉÆÁ ìå áöïñìÞ ôçí åðÝìâáóç ôùí ÌÁÔ óôçí ÅÑÔ. Óôï óôéãìéüôõðï ç áßèïõóá ôçò ÏëïìÝëåéáò (EUROKINISSI/ÁÍÔÙÍÇÓ ÍÉÊÏËÏÐÏÕËÏÓ)

Σε άγρια κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει εκτυλιχθεί η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, Σταύρου Κοντονή, να μην συμμετάσχει στο Διεθνές Συνέδριο που γίνεται στις 23 Αυγούστου στο Ταλίν της Εσθονίας, για τα εγκλήματα από τα κομμουνιστικά καθεστώτα.

Η εφημερίδα «Αυγή» και κυβερνητικά στελέχη επιτίθενται στη ΝΔ για «γκεμπελισμό», την ίδια ώρα που η αξιωματική αντιπολίτευση αντιδρά στην επιμονή Κοντονή να μην παραβρεθεί στο συνέδριο της Εσθονικής Προεδρίας, στο οποίο θα συμμετέχουν οι Ευρωπαίοι Yπουργοί Δικαιοσύνης και εκπρόσωποι των ενώσεων των θυμάτων του ολοκληρωτισμού, καθώς και εκπρόσωποι κρατικών και ιδιωτικών θεσμών και οργανισμών που μελετούν τα εγκλήματα των ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Επιμένει ο Κοντονής- Η ΝΔ μετατοπίζεται σ’ έναν ακροδεξιό κατήφορο

Ο υπουργός Δικαιοσύνης μιλώντας σήμερα το πρωί στην ΕΡΤ, υποστήριξε ότι «αποσιώπησαν μέρος της επιστολής μου που εξηγούσα τους λόγους για τους οποίους αρνήθηκα  να συμμετάσχω στο Διεθνές Συνέδριο».

Ακόμη, τόνισε πως «Εμείς ποτέ δεν θεωρήσαμε ότι ο κομμουνισμός είναι μια εγκληματική ιδεολογία, όπως ο ναζισμός» και επεσήμανε ότι:

«Αν και δικαίως έχει κατηγορηθεί εκείνο το μοντέλο του κομμουνισμού που παρήγαγε αυταρχικό μοντέλο διακυβέρνησης που παρήγαγε εγκλήματα, ο κομμουνισμός, ως ιδεολογία, δεν έχει παράξει μόνο αυτό το φαινόμενo».

Επίσης, χαρακτήρισε «σοβαρότατο λάθος να απευθύνουν μομφή στην ανανεωτική Αριστερά ότι δίνει άλλοθι στα εγκλήματα του σταλινισμού» και υπογράμμισε ότι:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, ως συνέχεια των κομμάτων της ανανεωτικής Αριστεράς, δημιουργήθηκε ως αντίσταση στον δογματικό μαρξισμό που ονόμασαν σοσιαλισμό στη μαρξιστική Ευρώπη» είπε για να προσθέσει: «Εμείς ποτέ δεν ταυτίσαμε το ΚΚΕ με τους ναζιστές».

Τέλος, ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για μετατόπιση της ΝΔ σε έναν ακροδεξιό κατήφορο που έρχεται σε σύγκρουση με το μεταπολιτευτικό της παρελθόν, αλλά και του κεντρώου χώρου προς συντηρητικές κατευθύνσεις, που είναι όπως είπε, επικίνδυνο για τη δημοκρατία και τον κοινοβουλευτισμό.

Επίθεση της «Αυγής» σε Μητσοτάκη και ΜΜΕ- Η απάντηση της ΝΔ

Με τίτλο στο εξώφυλλο «Το 2ο ξέπλυμα του ναζισμού», η «Αυγή» επιτίθεται στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και σε ΜΜΕ, τα οποία αποκαλεί «Γκέμπελς της ενημέρωσης», επειδή δεν συμφωνούν με την σταλινική γραμμή.

Σε ανακοίνωσή της, η ΝΔ απαντά

«Τα γκεμπελικά πρωτοσέλιδα της “Αυγής” ξεπέρασαν σε αθλιότητα ακόμα και την πολιτική της Κυβέρνησης. Πρόκειται ασφαλώς περί επιτεύγματος.  Και εις κατώτερα».

Αντιπαράθεση Βίτσα- Κικίλια

Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ, υποστήριξε την απόφαση του Σταύρου Κοντονή και επεσήμανε: «Δεν είναι το ίδιο πράγμα τα εγκλήματα ναζισμού – κομμουνισμού.

Να μην προσχωρήσουμε σε μια προσπάθεια που γίνεται για αναθεώρηση συνολικά της ιστορίας από τη μια μεριά και που από την άλλη έχει έντονο αντικομμουνιστικό μένος».

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Συμφωνώ απόλυτα με τις δηλώσεις του υπουργού Δικαιοσύνης […] Όλη η Ελλάδα και τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου δεν δέχονται να εξισωθεί και να αποδεχθούν την θεωρία των δύο άκρων και του κομμουνισμού με το ναζισμό» και εξήγησε ότι ο ναζισμός έχει καταδικαστεί παγκοσμίως ως αντιανθρώπινη «ιδεολογία».

Τέλος, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «ενίοτε, όχι όλη, υιοθετεί ακροδεξιά ρητορική από αντιπολιτευτική ανάγκη που δεν θα τη βγάλει πουθενά».

Ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, με παρέμβαση του τόνισε ότι πρόκειται για μια «χυδαία επιχείρηση διχασμού από μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή», κάνοντας λόγο για «Γκέμπελς» που προσπαθούν να γυρίσουν τη χώρα δεκαετίες πίσω.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις