Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Ματωμένες εκλογές στη Βενεζουέλα- Δέκα νεκροί, εκρήξεις και καταγγελίες
ΚΟΣΜΟΣ

Ματωμένες εκλογές στη Βενεζουέλα- Δέκα νεκροί, εκρήξεις και καταγγελίες

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το τελευταίο 48ωρο στην Βενεζουέλα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 120 το τελευταίο τετράμηνο. Το υπουργείο κάνει λόγο για 112 νεκρούς, κάτι που αμφισβητείται από ανεπίσημες πηγές της χώρας. Οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους ανοίγοντας πόλεμο κατά του Μαδούρο, πέφτουν νεκροί από πυρά των αστυνομικών ή καταλήγουν […]

Security forces members fire tear gas canisters after clashes broke out while the Constituent Assembly election was being carried out in Caracas, Venezuela, July 30, 2017. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Τουλάχιστον δέκα άνθρωποι σκοτώθηκαν μόνο το τελευταίο 48ωρο στην Βενεζουέλα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στους 120 το τελευταίο τετράμηνο.

Το υπουργείο κάνει λόγο για 112 νεκρούς, κάτι που αμφισβητείται από ανεπίσημες πηγές της χώρας.

Οι διαδηλωτές που έχουν κατακλύσει τους δρόμους ανοίγοντας πόλεμο κατά του Μαδούρο, πέφτουν νεκροί από πυρά των αστυνομικών ή καταλήγουν από τον άγριο ξυλοδαρμό σε κάποιο νοσοκομείο.

Αφορμή για τα τελευταία θύματα ήταν οι εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή, με σκοπό να δοθεί στον Μαδούρο η δικαιοδοσία αλλαγής του Συντάγματος.

Flames erupt as clashes break out near security forces members (R) while the Constituent Assembly election is being carried out in Caracas, Venezuela, July 30, 2017. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins TPX IMAGES OF THE DAY

Την ώρα που οι υποστηρικτές του προέδρου έσπευδαν να ψηφίσουν την αλλαγή, οι οπαδοί της αντιπολίτευσης γέμιζαν τους δρόμους των πόλεων δηλώνοντας την αντίθεσή τους στην διαδικασία των εκλογών, την οποία θεωρούν ακόμη και ως τώρα στημένη.

Μεταξύ των νεκρών ένας 39χρονος υποψήφιος, που δολοφονήθηκε όταν του επιτέθηκαν μέσα στο σπίτι του, ένας 13χρονος, ένας 17χρονος στην πόλη Ταχίρα και ένας 30χρονος, ηγέτης της νεολαίας κόμματος της αντιπολίτευσης.

“Μια ομάδα ανθρώπων εισέβαλε στο σπίτι του Χοσέ Φελίξ Πινέδα, ενός δικηγόρου 39 ετών, στο Σιουδάδ Μπολίβαρ” και “τον πυροβόλησε πολλές φορές” επισήμανε το υπουργείο Δημόσιας Τάξης σε ανάρτηση στο Twitter.

Flames erupt as clashes break out near security forces members while the Constituent Assembly election is being carried out in Caracas, Venezuela, July 30, 2017. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins

Επτά αστυνομικοί τραυματίστηκαν όταν εξερράγη εκρηκτικός μηχανισμός κατά τη διάρκεια συμπλοκών που είχαν ξεσπάσει με αντικυβερνητικούς διαδηλωτές στο Καράκας.

Στην πόλη Κουενικουία, καλυμμένοι με κουκούλες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης έβαλαν φωτιά σε εκλογικό υλικό. Το ίδιο έγινε και στην πόλη Ουρένα. Η επέμβαση των αστυνομικών οδήγησε σε βίαιες συγκρούσεις.

Νωρίς το πρωί της Κυριακής ο πρόεδρος της χώρας εμφανίστηκε στο εκλογικό τμήμα, κρατώντας την ειδική κάρτα με την οποία είχε προμηθεύσει όλους τους πολίτες της χώρας και για την οποία η αντιπολίτευση τον κατηγορεί πως θέλει να τους έχει «φακελωμένους».

Flames erupt as clashes break out near security forces members (R) while the Constituent Assembly election is being carried out in Caracas, Venezuela, July 30, 2017. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins - RTS19RAP

«Είμαι ο πρώτος ψηφοφόρος της χώρας. Ζητώ από τον Θεό την ευλογία του για να ασκήσει ελεύθερα ο λαός το δημοκρατικό δικαίωμα της ψήφου», είπε ο Μαδούρο, που συνοδευόταν από την σύζυγό του Σίλια Φλόρες. Αμέσως σκάναρε την κάρτα του για να ψηφίσει, όμως όπως κατέγραψαν οι κάμερες, το μηχάνημα έδειξε το μήνυμα: «Αυτό το πρόσωπο δεν υπάρχει ή η ταυτότητα έχει ακυρωθεί».

Τελικά ο Μαδούρο ρώτησε την υπάλληλο αν ήταν όλα οκ, κι εκείνη του απάντησε καταφατικά, χωρίς πάντως να του δείξει την οθόνη.

Αμέτρητες είναι όμως και οι καταγγελίες πως οι περισσότεροι ψηφοφόροι μπορούσαν να ψηφίσουν δύο φορές, την μία βάσει της περιοχής και την άλλη βάσει του βιομηχανικού τομέα.

A woman walks through a barricade after a strike called to protest against Venezuelan President Nicolas Maduro's government in Caracas, Venezuela, July 28, 2017. REUTERS/Ueslei Marcelino

Βάσει δημοσκόπησης της εταιρίας Datanalisis, εξάλλου, το 70% των Βενεζουελάνων δήλωνε κατά της αναθεώρησης, ενώ το 80% παλεύει να «ρίξει» μήνες τώρα τον προκλητικό Μδούρο.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις