alphafreepress.gr / ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ / Άρχισαν… δράση οι θρασύτατοι απατεώνες, στην πληγωμένη από τον σεισμό Κω!
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άρχισαν… δράση οι θρασύτατοι απατεώνες, στην πληγωμένη από τον σεισμό Κω!

ImageHandler

Του Πέτρου Καρσιώτη

Ξεπερνάει τα όρια της ανοχής αυτό που συμβαίνει με θύματα τους πληγέντες από το μεγάλο σεισμό των 6,6 Ρίχτερ πρόσφατα στην Κω, που ήδη έχει προκαλέσει τραγωδίες με νεκρό και βαριά τραυματισμένους.

Άγνωστοι απατεώνες προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα από κατοίκους και επαγγελματίες της Κω, που μετρούν τις πληγές τους, εμφανιζόμενοι ως εκπρόσωποι διαφόρων υπηρεσιών και οι οποίοι δήθεν θα φροντίσουν με το… αζημίωτο να εξασφαλίσουν το γρηγορότερο αποζημιώσεις στα θύματα!!!

Προσποιούνται στελέχη τραπεζών ή δημοσίων υπηρεσιών

Μετά από πολλές καταγγελίες πολιτών και επαγγελματιών της Κω, που έφθασαν στις αστυνομικές αρχές ήδη έχει αρχίσει έρευνα για τον εντοπισμό αυτών που τηλεφώνησαν, προσποιούμενοι υπαλλήλους η προϊσταμένους τραπεζών και δημοσίων υπηρεσιών και ζητούν από πληγέντες να καταθέσουν προκαταβολές για να… κινηθούν οι διαδικασίες!

QUAKE-AEGEAN_473_355

Οδηγίες και συμβουλές από την αστυνομία

Μέχρι οι έρευνες να αποδώσουν καρπούς, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Νοτίου Αιγαίου, για να μην πέσουν θύματα της συμμορίας των απατεώνων πολίτες της Κω, έδωσε στη δημοσιότητα συμβουλές και οδηγίες, στηριζόμενη στη μέχρι τώρα εμπειρία για τον τρόπο που κινήθηκαν οι απατεώνες.

Έτσι, λοιπόν, μπροστά σ αυτό το αισχρό φαινόμενο, η Αστυνομική Διεύθυνση συμβουλεύει και συνιστά στους πολίτες, τα πάρα κάτω:

Να είστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί όταν άγνωστα άτομα σας καλούν τηλεφωνικά προσποιούμενοι υπαλλήλους ή και προϊσταμένους πιστωτικών ιδρυμάτων και δημόσιων υπηρεσιών επιχειρώντας με διάφορα προσχήματα και τεχνάσματα να σας πείσουν να καταθέσετε σε τραπεζικούς λογαριασμούς χρηματικά πόσα, προκειμένου να λάβετε οικονομική ενίσχυση ως αποζημίωση από φυσική καταστροφή (σεισμό). Για τους ίδιους λόγους να μην ενδίδετε σε προτροπές για συνάντηση (ραντεβού κ.λπ.).

ΣΕΙΣΜΟΣ-ΚΩ-1-620x464

Μην πείθεστε όταν άγνωστοι ζητούν να δώσετε προκαταβολή

Να μην πείθεστε όταν άγνωστοι σας ζητούν να προκαταβάλετε αρχικά ένα ποσό, προκειμένου υποτίθεται να ξεκινήσει η διαδικασία εκταμίευσης της αποζημίωσης. Μάλιστα στην τελευταία περίπτωση ζητούν τα χρηματικά ποσά να αποστέλλονται μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων και όχι μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Μη δίνετε σε αγνώστους προσωπικά δεδομένα

Να αποφεύγετε να ανταποκριθείτε σε κλήσεις μέσω των οποίων ζητούνται προσωπικά δεδομένα ή οικονομικά στοιχεία.

Να μην παραχωρείτε ποτέ προσωπικά στοιχεία και δεδομένα [ ταυτότητα, διαβατήριο, αριθμό φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ.) κ.τ.λ.], διότι ενδέχεται οι δράστες να τα χρησιμοποιήσουν περαιτέρω για κακόβουλους σκοπούς.

Να μην γνωστοποιείτε στοιχεία των συναλλαγών σας μέσω μίας κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (webmail).

kos_533_355

Δεν στέλνουν οι υπηρεσίες υπαλλήλους να ζητούν χρήματα

Επισημαίνεται ότι από δημόσιες υπηρεσίες δεν χρησιμοποιείται η πρακτική υπάλληλοί τους να τηλεφωνούν ή να μεταβαίνουν σε οικίες ή σε δημόσιους χώρους και να ζητούν από πολίτες την καταβολή χρημάτων για υπηρεσίες που παρέχουν.

Να μην δέχεστε σε καμία περίπτωση άγνωστα άτομα να σας οδηγήσουν σε Πιστωτικό Κατάστημα ή ΑΤΜ για ανάληψη χρηματικού ποσού.

Να έχετε πάντα διαθέσιμους τους τηλεφωνικούς αριθμούς, με τους οποίους πρέπει να επικοινωνήσετε σε περίπτωση ανάγκης (Αστυνομία, Πυροσβεστική, Νοσοκομεία, στενοί συγγενείς κ.α.).

Συγκρατείστε στοιχεία και χαρακτηριστικά των δραστών

Προσπαθήστε να συγκρατήσετε στοιχεία και χαρακτηριστικά των δραστών, καθώς και τα οχήματα με τα οποία κινούνται (αριθμό κυκλοφορίας, μάρκα οχήματος, χρώμα κ.λπ.), για να βοηθήσετε το έργο των διωκτικών αρχών.

Να έχετε υπόψη σας ότι ουδείς άγνωστος χαρίζει χρήματα άνευ οπουδήποτε ανταλλάγματος ή πολλαπλασίου κέδρους.

Ενημερώστε αμέσως τις Αρχές

Να ενημερώνετε πάντα τις αστυνομικές Αρχές, ακόμη και σε περίπτωση απόπειρας απάτης σε βάρος σας.