Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ / Τραυματισμοί Γονάτων: Σε “επιδημία” έχουν εξελιχθεί για τους ποδοσφαιριστές
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Τραυματισμοί Γονάτων: Σε “επιδημία” έχουν εξελιχθεί για τους ποδοσφαιριστές

  – του Αντώνη Γεωργακόπουλου Τη σεζόν που μας πέρασε, 28 ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ έπαθαν σοβαρούς τραυματισμούς στα γόνατα, αποτελεί αριθμό ρεκόρ την τελευταία 5ετία. 17 εξ’αυτών, ήταν ρήξεις πρόσθιων χιαστών, που αποτελεί την πιο σημαντική ζημιά που μπορεί να πάθει κάποιος στο γόνατο.   Οι τραυματισμοί αυτοί, έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα επιδημίας, […]

knee injury

 

– του Αντώνη Γεωργακόπουλου

Τη σεζόν που μας πέρασε, 28 ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ έπαθαν σοβαρούς τραυματισμούς στα γόνατα, αποτελεί αριθμό ρεκόρ την τελευταία 5ετία. 17 εξ’αυτών, ήταν ρήξεις πρόσθιων χιαστών, που αποτελεί την πιο σημαντική ζημιά που μπορεί να πάθει κάποιος στο γόνατο.

Οι ποδοσφαιριστές της Πρέμιερ Λιγκ με ρήξη χιαστού

Η 11αδα της Πρέμιερ Λιγκ με ρήξη χιαστού

 

Οι τραυματισμοί αυτοί, έχουν φτάσει πλέον σε επίπεδα επιδημίας, και παρουσιάζουν αύξηση χρόνο με το χρόνο, ενώ η περαιτέρω έρευνα των αιτίων θεωρείται υποχρεωτική.

Το 2011, οι σοβαροί τραυματισμοί γονάτων στην Αγγλία ήταν 18, ενώ 6 χρόνια αργότερα έχουν φτάσει τους 28.

Τί σημαίνει ρήξη χιαστού;

Ο πρόσθιος χιαστός σύνδεσμος βρίσκεται στο εσωτερικό του γόνατος. Πήρε το όνομά του από την πορεία που διαγράφει μέσα στην άρθρωση και τη σχέση που έχει με τον οπίσθιο χιαστό.

ΧΙΑΣΤΟΣ

Η κύρια λειτουργία του είναι να περιορίζει την πρόσθια ολίσθηση της κνήμης σε σχέση με το μηρό καθώς και να ελέγχει την υπέρμετρη στροφική λειτουργία της άρθρωσης.

Τί ευθύνεται για τους τραυματισμούς αυτούς;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, πολλά είναι αυτά που παίζουν ρόλο, αλλά κυρίως φταίει το σύγχρονο ποδόσφαιρο.

Οι ποδοσφαιριστές, πλέον, παίζουν πολλούς περισσότερους αγώνες μέσα στη σεζόν, τα παπούτσια έχουν γίνει πιο ελαφριά και μαλακά ώστε να προσδίδουν ταχύτητα, και τα γήπεδα πιο σκληρά ώστε να υπάρχει ροή στο παιχνίδι και κατά συνέπεια θέαμα.

Το 80% των ρήξεων δεν απαιτεί βίαιη σωματική επαφή αλλά συμβαίνει κατά τη διάρκεια ξαφνικής στρέψης του γόνατος πέραν κάποιου ορίου.

Πόσο κοστίζουν οι τραυματισμοί στις ομάδες;

Σύμφωνα με στοιχεία ασφαλιστικών εταιριών, οι ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ ξόδεψαν 177.000.000 λίρες σε μισθούς τραυματισμένων ποδοσφαιριστών.

Συνολικά, οι τραυματισμοί γονάτων έφτασαν τους 108 την προηγούμενη σεζόν.

Ο τραυματισμός ενός ποδοσφαιριστή, μπορεί να κοστίσει ακόμα και 500.000 ευρώ σε μια ομάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις