Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Νέες βόμβες Βαρουφάκη : «Τη νύχτα που πρότεινα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών, δέχθηκα την πρόταση να γίνω ο επόμενος υπουργός Οικονομικών!»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέες βόμβες Βαρουφάκη : «Τη νύχτα που πρότεινα το σχέδιο παράλληλων πληρωμών, δέχθηκα την πρόταση να γίνω ο επόμενος υπουργός Οικονομικών!»

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως δεν προετοίμαζε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά είχε διευκρινίσει πως ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. «Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα […]

362_as_politiki_6

Ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε πως δεν προετοίμαζε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, αλλά είχε διευκρινίσει πως ξεκινώντας τη διαπραγμάτευση, η ελληνική πλευρά θα έπρεπε να είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα. «Σε καμία περίπτωση δεν προετοίμαζα έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και είχα μόνιμη στάση ότι μια έξοδος θα ήταν καταστροφικό σενάριο. Έλεγα να μη φοβηθούμε τόσο το Grexit, έτσι ώστε να δεχτούμε παράλογα πράγματα. Από τον Ιούλιο του 2015 είχε ξεκινήσει εκείνη η “λασπολογία” ότι προετοίμαζα πραξικόπημα για την έξοδο από την ευρωζώνη και τους έλεγα “φωνάξτε με, όπου θέλετε”. Κάθε φορά που έχουμε την “επέτειο” του δημοψηφίσματος η τρόικα εσωτερικού και τα “μέσα εσωτερικής αποβλάκωσης” με στοχεύουν».

Ο Βαρουφάκης αποκάλυψε πως ένα βράδυ τον Νοέμβριο του 2014 στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία του Γιάννη Δραγασάκη και του Νίκου Παππά, εξήγησε το σχέδιο παράλληλων πληρωμών, το οποίο έφερε και την πρόταση να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. «Είχα κάνει μια σειρά από ομιλίες για το σχέδιο του παράλληλου συστήματος. Όταν παρουσίασα την ιδέα μου, οι αντιδράσεις ήταν θετικές, γιατί ήταν ένα καλό σχέδιο που θα έπρεπε να έχουν υλοποιήσει πολλές χώρες. Παρουσίασα την κεντρική ιδέα στο γραφείο του Τσίπρα (στην Κουμουνδούρου), και ήταν παρόντες ο Τσακαλώτος, ο Δραγασάκης και ο Σταθάκης τον Ιούνιο του 2013… Η αντίδραση ήταν πολύ θετική, όπως είναι πάντα θετική, γιατί είναι πολύ καλή ιδέα. Ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2014 παρουσίασα επίσημα στο σπίτι του Αλέξη Τσίπρα, παρουσία Γιάννη Δραγασάκη και Νίκου Παππά το σχέδιο. Τους έκανα μια πλήρη περιγραφή, τις τεχνικές προδιαγραφές αυτού του συστήματος. Εκείνο το βράδυ μου πρότειναν να αναλάβω το υπουργείο Οικονομικών. Εντυπωσιάστηκαν σε τέτοιο βαθμό που να μού το ζητήσουν και εγγράφως… τους έστειλα δεκασέλιδο έγγραφο με τις τεχνικές προδιαγραφές του συστήματος».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως για έναν ολόκληρο χρόνο έκανε σεμινάρια πάνω στο συγκεκριμένο σύστημα και ότι παράλληλο σύστημα πληρωμών θα έπρεπε να έχει κάθε χώρα. Ανέφερε, χωρίς να πει όνομα, πως τη νύχτα που έγινε γνωστό πως κλείνουν οι τράπεζες και τόνισε να μπει σε εφαρμογή το παράλληλο σχέδιο, μόνο ένας τον στήριξε και πως αυτός δεν ήταν ο πρωθυπουργός. Είπε πως δεν χρειαζόταν η άδεια της Τράπεζας της Ελλάδας, αφού το συγκεκριμένο σύστημα δεν ήταν στη δικαιοδοσία της, αλλά μια απόφαση της κυβέρνησης. Τόνισε ακόμη ότι στον Βόλφανγκ Σόιμπλε δεν είχε αναφέρει αυτό το σχέδιό του, αφού όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Ο Σόιμπλε δεν ενδιαφερόταν για την οικονομία της Ελλάδας παρά μόνο για το μαστίγωμα της χώρας, προκειμένου να νουθετεί και να χειραγωγεί το Παρίσι».

 ΝΔ

«Οι νέες δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη επιβεβαιώνουν την αναγκαιότητα να υπάρξει εξεταστική επιτροπή, που θα φέρει στο φως όλη την αλήθεια για όσα προετοίμαζε ο Αλέξης Τσίπρας και οι συνεργάτες του», τονίζει η ΝΔ. «Μόνο έτσι θα μάθουμε τι ακριβώς έκαναν, που το πληρώνουμε τόσο ακριβά για πολλά χρόνια. Είναι πλέον σαφές ότι η προετοιμασία για παράλληλο νόμισμα και οι πολιτικές που μπορούσαν να οδηγήσουν σε έξοδο από την ευρωζώνη ήταν επιλογή της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της. Και πρέπει να γνωρίζουν ότι οι ευθύνες τους, στη συνείδηση των πολιτών, δεν παραγράφονται ποτέ», αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΠΑΣΟΚ

«Συνεχίζει το asset της κυβέρνησης Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης, με περίσσιο θράσος τις αποκαλύψεις του, για τα έργα και τις ημέρες της κυβέρνησης το 2015, αλλά και για την προετοιμασία της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ για παράλληλο νόμισμα ΗΔΗ από το 2014. Τα σχέδια αυτά επιβεβαιώνονται και από άλλα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο κατά την επίμαχη περίοδο, όπως και από μέλη του τότε υπουργικού συμβουλίου. Η σιωπή του κ. Τσίπρα και του Μαξίμου εκ των πραγμάτων προκαλεί απορίες. Η δε επίμονη άρνησή τους να συσταθεί Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για να διερευνηθούν όλα τα γεγονότα και οι πτυχές αυτής της περιόδου, που κόστισε 100 δισεκατομμύρια στη χώρα, δημιουργεί υποψίες προσπάθειας συγκάλυψης. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για τις ευθύνες της ΝΔ, για την περίοδο διακυβέρνησης Καραμανλή από το 2004 ως το 2009, όταν εκτροχιάστηκε η δημοσιονομική πολιτική της χώρας. Η πρόταση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για εξεταστική επιτροπή της Βουλής που θα εξετάζει τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων, από την πρώτη ημέρα εισόδου της χώρας στο ευρώ, θα δώσει απαντήσεις, που δικαιούται να μάθει ο ελληνικός λαός», δηλώνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Χρηστίδης.

Ποτάμι

«Τότε έλεγαν ότι διαπραγματεύονται και κατήγγελλαν όσους αποκάλυπταν τα τυχοδιωκτικά σχέδια τους. Σήμερα τα φέρνουν οι ίδιοι στο φως κομμάτι-κομμάτι», σχολιάζει ο εκπρόσωπος του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας για τις αποκαλύψεις του Γ. Βαρουφάκη. «Δεν πρόκειται για κάποιες σκέψεις του κ. Βαρουφάκη και της ομάδας του. Πρόκειται για σχέδια που είχαν την έγκριση του κ. Τσίπρα. Αυτός έχει την πρώτη ευθύνη. Επειδή ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει με δεκάδες δισεκατομμύρια το τζογάρισμα πάνω στις πλάτες του, πρέπει να μάθει όλη την αλήθεια για εκείνη τη σκοτεινή περίοδο», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις