Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ / Τσίπρας: «Στόχος μας να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα!»
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τσίπρας: «Στόχος μας να φέρουμε επενδύσεις στην Ελλάδα!»

Ο Πρωθυπουργός αποσαφηνίζει: «Από τις επαφές μας γνωρίζουμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον αποκρυσταλλώνεται πλέον σε συγκεκριμένα αιτήματα, ειδικά στους τομείς που διαθέτουμε φυσικά πλεονεκτήματα όπως: η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές, οι μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο, η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία, ο τουρισμός και τα ερευνητικά μας κέντρα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο […]

26 Jan 2015, Athens, Attica, Greece --- Alexis Tsipras, leader of the party Syriza, looks on after getting the mandate to form a government one day after the Greece general elections in Athens, 26 January 2015. Greece's leftist, anti-austerity Syriza party and itsleader Alexis Tsipras are the strongest party after the elections. Photo: Michael Kappeler/dpa --- Image by © Michael Kappeler/dpa/Corbis

Ο Πρωθυπουργός αποσαφηνίζει: «Από τις επαφές μας γνωρίζουμε ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον αποκρυσταλλώνεται πλέον σε συγκεκριμένα αιτήματα, ειδικά στους τομείς που διαθέτουμε φυσικά πλεονεκτήματα όπως:

  • η ενέργεια και οι ανανεώσιμες πηγές,
  • οι μεταφορές και το διαμετακομιστικό εμπόριο,
  • η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποιητική βιομηχανία,
  • ο τουρισμός
  • και τα ερευνητικά μας κέντρα και το εξειδικευμένο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Και είναι από αυτό εδώ το βήμα που καλώ την επενδυτική κοινότητα να έρθει στην Ελλάδα. Οι επενδυτές να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρει. Να επενδύσουν και να στηρίξουν τη μεγάλη προσπάθεια μας. Τώρα. Και όχι στο μέλλον. Διότι ξέρετε αν αναμένουμε διαρκώς το μέλλον τότε κινδυνεύουμε να χάσουμε το παρόν. Και το παρόν μας, το εδώ και τώρα, μας δείχνει ότι η πορεία της χώρας στο εξής θα είναι μόνο ανοδική. Διότι πλέον το πρόγραμμα προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, και είναι αυτή η κυβέρνηση που θα αναλάβει το έργο της ταχύτατης ολοκλήρωσής του. Χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς άσκοπες αμφιταλαντεύσεις. Είναι πια καιρός για την Ελλάδα να σηκωθεί ξανά στα πόδια της.

Να μην είναι πια ο ασθενής της Ευρώπης. Και έχει τις δυνατότητες να το πράξει. Το έχει αποδείξει τα δύο τελευταία χρόνια. Και πρέπει να συνεχίσει σε αυτό το δρόμο. Ειδικά για τους νέους. Για την επόμενη γενιά που θέλει να ζήσει και να δημιουργήσει στην πατρίδα της. Ειδικά ως προς τους νέους μας επιστήμονες, ρίχνουμε όλο το βάρος για να αντιστρέψουμε τη φυγή τους προς το εξωτερικό με συγκεκριμένες δράσεις που στηρίζουν την έρευνα και την καινοτομία στη χώρα μας και τους επιτρέπουν να διακριθούν με αξιώσεις στους τομείς εξειδίκευσής τους.

Η χώρα μας διαθέτει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στους τομείς της επιστήμης και της έρευνας και παρά τις συνθήκες λιτότητας, οι δαπάνες για την έρευνα αυξήθηκαν κατά 30% το 2016. Το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ) στην ίδια κατεύθυνση, θα διαθέσει για το διάστημα 2016 – 2020, κεφάλαια συνολικού ύψους 240 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων, τα 180 εκατ. ευρώ προέρχονται από χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και τα 60 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Η Ελλάδα επομένως αγαπητοί φίλοι, χάρη στις προσπάθειές της και τη συμφωνία που πέτυχε για το χρέος γυρίζει σελίδα, βασίζεται πια σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο, εγγυάται την ομαλή λειτουργία των θεσμών και προωθεί ένα δικαιότερο μοντέλο ανάπτυξης που στοχεύει στην παραγωγή πλούτου αλλά και στη δίκαιη κατανομή του. Αυτός είναι θεωρώ ο ασφαλέστερος δρόμος προάσπισης του δημοκρατικού μοντέλου και είναι αυτό χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη συνολικά.

Η ευρωπαϊκή ενοποίηση ως προοπτική ασφάλειας και ευημερίας για τους ευρωπαϊκούς λαούς σήμερα δοκιμάζεται στον πυρήνα της δημοκρατικής νομιμοποίησής της και βρίσκεται σε μια από τις κρισιμότερες περιόδους στην ιστορική διαδρομή της. Οι εχθροί της δημοκρατίας όπως οι ακραίες ξενοφοβικές απόψεις, η δημαγωγία, οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες διαβρώνουν εκ των έσω την πίστη στο ευρωπαϊκό όραμα και επιτείνουν την αρνητική επίδραση των εξωτερικών προκλήσεων όπως το προσφυγικό και η παγκοσμιοποίηση.

Τώρα παρά ποτέ χρειάζονται συντονισμένες δράσεις σε μια πιο προοδευτική κατεύθυνση και μπορώ με συγκρατημένη αισιοδοξία να πω ότι τα ρεύματα αλλαγής υπάρχουν, και νέοι συσχετισμοί διαμορφώνονται, ισχυροποιούνται και έρχονται στο προσκήνιο. Η Ευρώπη ως υπόθεση, αφορά τη συλλογική προοπτική των λαών της και δεν περιορίζεται όπως θέλει η συντηρητική αντίληψη στα όρια ενός οικονομικού ή γεωγραφικού χώρου.

Χρειαζόμαστε μια προοδευτική επανάσταση απέναντι στην μονόπλευρη κι αέναη λιτότητα που η συντηρητική ηγεμονία επέβαλε και επιδιώκει να παγιώσει ως αναπόδραστη μοίρα. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη συνολικά έχουμε ανάγκη από μια ολοκληρωμένη, μακρόπνοη αναπτυξιακή στρατηγική που θα στηρίζει πρώτα και κύρια το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα εμπνέει τα σχέδια ζωής των νέων αυτής της ηπείρου σε ένα παγκοσμιοποιημένο πλαίσιο ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και ευμετάβλητο.

Η στήριξη της εργασίας και των δικαιωμάτων καθώς και η επαναθεμελίωση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα στηρίξουν την κοινωνική συνοχή και θα επαναφέρουν την πίστη των λαών στις ευρωπαϊκές αξίες. Η Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της, η φωνή της ισχυροποιείται και συμμετέχει με εποικοδομητικές προτάσεις σε όλα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται εξέλιξη. Η επιστροφή μας στην κανονικότητα με σταθερά βήματα και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του παραγωγικού μετασχηματισμού θα συνοδευτεί από την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, οι επενδύσεις θα ανακάμψουν και η οικονομία θα αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή εργασία και ευημερία για τους πολίτες της».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις