Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

08

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΥΓΕΙΑ / Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δεύτερη φορά το πλαστικό μπουκάλι
ΥΓΕΙΑ

Πότε δεν πρέπει να χρησιμοποιήσετε δεύτερη φορά το πλαστικό μπουκάλι

Τα πλαστικά μπουκάλια τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, με πολλούς τρόπους. Ειδικά το καλοκαίρι, τα γεμίζουμε ξανά και ξανά με νερό, αγνοώντας τους κινδύνους. Κάποια είδη πλαστικών όμως εκπέμπουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας. Ένα πλαστικό μπουκάλι μπορεί να αποβάλει επικίνδυνες χημικές ουσίες. Δώστε προσοχή στις ειδικές σημάνσεις στο κάτω μέρος Αυτά […]

giati-prepei-pinoume-nero-plastiko-mpoukali-exei-ksexastei-ston-ilio (1)

Τα πλαστικά μπουκάλια τα χρησιμοποιούμε καθημερινά, με πολλούς τρόπους. Ειδικά το καλοκαίρι, τα γεμίζουμε ξανά και ξανά με νερό, αγνοώντας τους κινδύνους.

Κάποια είδη πλαστικών όμως εκπέμπουν επιβλαβείς χημικές ουσίες και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία μας.

Ένα πλαστικό μπουκάλι μπορεί να αποβάλει επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Δώστε προσοχή στις ειδικές σημάνσεις στο κάτω μέρος

cf33dceac94d4b812a062c0b59b05fe2

Αυτά τα αριθμημένα τρίγωνα δείχνουν ποιο είδος πλαστικού χρησιμοποιήθηκε. -Ένα μπουκάλι που φέρει την ένδειξη 1 (PET ή PETE) είναι ασφαλές μόνο για μία χρήση. Όταν εκτίθεται σε οξυγόνο ή σε υψηλές θερμοκρασίες, συμπεριλαμβανομένης της ηλιακής θερμότητας, αποβάλλει τοξικές ουσίες που θα εισέλθουν στο νερό. -Αποφύγετε τα μπουκάλια με σήμανση 3 ή 7 (PVC και PC) καθώς εκπέμπουν τοξικές χημικές ουσίες που μπορούν να εισχωρήσουν στα τρόφιμα και τα ποτά. Η μακρά έκθεση σε αυτά, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας.

ace017d1d381dc79641b7d53bc8797fb

-Τα μπουκάλια από πολυαιθυλένιο (2 και 4) και πολυπροπυλένιο (5 και PP), είναι κατάλληλα για πολλαπλές χρήσεις. Είναι σχετικά ασφαλή αν αποθηκεύετε μόνο κρύο νερό και τα απολυμαίνετε τακτικά.

3c1c09eab8f234cfebbb7ba35fb2e83e

Τα πλαστικά μπουκάλια είναι ένα πλούσιο μέσο για τη βακτηριακή ανάπτυξη

Το να πιείτε νερό από ένα χρησιμοποιημένο πλαστικό μπουκάλι, είναι σχεδόν το ίδιο με το να γλείψετε το κάθισμα της τουαλέτας, το παιχνίδι ενός σκυλιού ή ακόμα χειρότερα, λένε οι επιστήμονες. Η ποσότητα των βακτηρίων σε τέτοιες φιάλες υπερβαίνει συχνά τα όρια ασφαλείας. Δημιουργούμε μόνοι μας τις τέλειες συνθήκες ανάπτυξης μικροβίων πιάνοντας το μπουκάλι με βρώμικα χέρια, δεν το ξεπλένουμε αρκετά καλά και αφήνουμε ζεστό νερό μέσα σε αυτό. Τι να κάνετε; Πρέπει να πλένετε τακτικά τα μπουκάλια με ζεστό σαπουνόνερο, ξίδι ή αντιμικροβιακό στοματικό διάλυμα.

Δώστε προσοχή στο στόμιο του μπουκαλιού

1f7054094ed632c62c6dcf05058f510c

Ακόμη και με το να πλένουμε καλά τα μπουκάλια, μπορούμε να πάθουμε τροφική δηλητηρίαση ή ακόμα και ηπατίτιδα Α. Μια έρευνα έδειξε ότι τα περισσότερα βακτήρια ζουν στα στόμια των μπουκαλιών που δεν μπορείτε να πλύνετε αρκετά καλά. Τα περιστρεφόμενα και τα συρόμενα καπάκια είναι γεμάτα με μικρόβια που καταπίνετε μαζί με το νερό. Για να είστε ασφαλείς, χρησιμοποιήστε καλαμάκι.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις