Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Επιστολή του Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει τι θα συμβεί στο Eurogroup με την Ελλάδα
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επιστολή του Ντάισελμπλουμ αποκαλύπτει τι θα συμβεί στο Eurogroup με την Ελλάδα

Έγγραφο του επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ.προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, δόθηκε στη δημοσιότητα και αποκαλύπτει την τύχη της χώρας μας στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης. Η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup του Λουξεμβούργου αποδεικνύει πως το ζήτημα του χρέους έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για όλους. Το Ταμείο έχει κάνει σαφές πως αυτό που επιθυμεί, είναι η […]

epa05200343 President of Eurogroup, Dutch Finance Minister Jeroen Dijsselbloem (C) gestures with his hands in the direction of Greek Finance Minister Euclid Tsakalotos during an Ecofin Finance ministers meeting in Brussels, Belgium,  08 March 2016. The Council will aim to reach a political agreement on the proposed amendment to the directive on mandatory exchange of information in the field of taxation.  EPA/OLIVIER HOSLET

Έγγραφο του επικεφαλής της Ευρωομάδας Γερούν Ντάισελμπλουμ.προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο, δόθηκε στη δημοσιότητα και αποκαλύπτει την τύχη της χώρας μας στο κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης.

Η παρουσία της Κριστίν Λαγκάρντ στο Eurogroup του Λουξεμβούργου αποδεικνύει πως το ζήτημα του χρέους έχει πλέον βαρύνουσα σημασία για όλους. Το Ταμείο έχει κάνει σαφές πως αυτό που επιθυμεί, είναι η συμμετοχή σε συνδυασμό με την εκταμίευση της δόσης και όχι απλώς μια μη χρηματοδοτική παρουσία.

Το εάν θα γίνει το πρώτο ή το δεύτερο θα εξαρτηθεί από τη σαφήνεια με την οποία θα περιγράψει το Eurogroup το «μέλλον» της ελάφρυνσης του χρέους και αν όλα αυτά θα αρέσουν στο ΔΝΤ.

Στην επιστολή του Ντάισελμπλουμ υπονοείται πως στο Eurogroup της Πέμπτης μπορεί να δοθεί μεγαλύτερη σαφήνεια στο ΔΝΤ για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Τα βασικότερα σημεία της επιστολής Ντάισελμπλουμ, που φέρνει στο φως το CNN, αναφέρουν:

  • Το Eurogroup θα συζητήσει περαιτέρω την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του δεύτερου προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Επιπλέον, το Eurogroup θα συζητήσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και για τα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν για τη βελτίωσή της.
  • Στις 19 Μαΐου, το ελληνικό κοινοβούλιο συμφώνησε ένα μεγάλο μέρος της νομοθεσίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης στο πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη μεταξύ των Θεσμών (ΕΚ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και της Ελλάδος. Οι ελληνικές αρχές εργάζονται επί του παρόντος για την ολοκλήρωση των υπολοίπων αποκαλούμενων προαπαιτούμενων ενεργειών και το Eurogroup θα ενημερωθεί σχετικά.
  • Ο ESM αναμένεται επίσης να υποβάλει πρόταση για το μέγεθος και τη διάταξη με την οποία θα δοθούν οι επόμενες δόσεις. Η πληρωμή μια δόσης μπορεί να γίνει μόνο εάν από την τελική έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκύπτει ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι εντός χρονοδιαγράμματος και έχουν εφαρμοστεί οι συμφωνηθείσες προαπαιτούμενες ενέργειες. Στη συνέχεια, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δύναται να εγκρίνει τοπρόσθετο μνημόνιο συμφωνίας και την πληρωμή της δόσης του δανείου βάσει της έκθεσης προόδου.
  • Το ΔΝΤ έχει υποδείξει δύο σημαντικές προϋποθέσεις για την έναρξη ενός προγράμματος για την Ελλάδα. Η πρώτη προϋπόθεση ήταν η δέσμη μέτρων πολιτικής. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ένα βιώσιμο ελληνικό χρέος. Αυτό θα συζητηθεί περαιτέρω στο Eurogroup.
  • Πρόσφατα, ο ESM εισήγαγε μια σειρά βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Το Μάιο του 2016, το Eurogroup εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του προγράμματος το 2018 να λάβει περαιτέρω μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, υπό την προϋπόθεση ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί πλήρως και ότι αυτό θα κριθεί απαραίτητο.
  • Προκειμένου να συμπεριλάβει αυτά τα πιθανά μέτρα στην ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, το ΔΝΤ ενδέχεται να απαιτήσει την αποκρυστάλλωση (concretization) των συμφωνηθέντων, όπως ορίζονται στη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016. Η ολλανδική κυβέρνηση είναι ανοικτή σε αυτό εφόσον τα πιθανά μέτρα δεν υπερβαίνουν τα όσα συμφωνήθηκαν στη δήλωση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016».

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις