Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Χάος στο Κατάρ: Αδειάζουν τα ράφια οι πολίτες- Τον Τραμπ βλέπουν πίσω από τον αποκλεισμό
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Χάος στο Κατάρ: Αδειάζουν τα ράφια οι πολίτες- Τον Τραμπ βλέπουν πίσω από τον αποκλεισμό

Χάος που θυμίζει εικόνες Βενεζουέλας επικρατεί στο Κατάρ, μετά τον ντε φάκτο αποκλεισμό του Κατάρ που επέβαλε η Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας το πώς υποστηρίζει την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος. Οι έξι χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ είναι Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Λιβύη και Υεμένη. Διεθνείς αναλυτές […]

qatar12

Χάος που θυμίζει εικόνες Βενεζουέλας επικρατεί στο Κατάρ, μετά τον ντε φάκτο αποκλεισμό του Κατάρ που επέβαλε η Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας το πώς υποστηρίζει την Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος.

Οι έξι χώρες που διέκοψαν τις σχέσεις τους με το Κατάρ είναι Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Αίγυπτος, Λιβύη και Υεμένη.

Διεθνείς αναλυτές πιστεύουν πως όλα άρχισαν μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Ντόναλντ Τραμπ στο Ριάντ. Οι αραβικές χώρες και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία, έχουν συνάψει συμφωνίες με τις ΗΠΑ και εκτιμάται πως κοινός στόχος είναι το Ιράν.

tramp-foto-sfpere

Οι έξι χώρες ανακοίνωσαν μέτρα εναντίον του Κατάρ, καθώς διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις και απέσυραν τις διπλωματικές αποστολές τους. Τα μέτρα αφορούν:

– Άμεση διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με το Κατάρ: το Μπαχρέιν, και τα ΗΑΕ ζήτησαν από τους διπλωμάτες τους να εγκαταλείψουν τη Ντόχα εντός 48 ωρών. Το 2014 Ριάντ, Μανάμα και Αμπού Ντάμπι είχαν ανακαλέσει τους πρεσβευτές τους από τη Ντόχα για να διαμαρτυρηθούν για την υποστήριξη που προσέφερε το Κατάρ στους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

– Κλείσιμο του εναέριου χώρου της Σαουδικής Αραβίας, του Μπαχρέιν και των ΗΑΕ στην αεροπορική εταιρεία του Κατάρ, αναστολή των αεροπορικών και ναυτικών συνδέσεων μαζί του μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

1198789_hkmhj

– Οι εταιρείες Etihad, Emirates και flydubai αναστέλλουν τις πτήσεις τους προς τη Ντόχα από αύριο το πρωί. Η Qatar Airways ανέστειλε τις πτήσεις της προς τη Σαουδική Αραβία, η εθνική εταιρεία της οποίας Saudi έλαβε ανάλογο μέτρο.

– Κλείσιμο των χερσαίων συνόρων μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ.

– Απαγόρευση στους πολίτες της Σαουδικής Αραβίας, των ΗΑΕ και του Μπαχρέιν να μεταβούν στο Κατάρ.

– Οι πολίτες του Κατάρ, επισκέπτες ή μόνιμοι κάτοικοι στις τρεις αυτές χώρες, θα πρέπει να αναχωρήσουν σε διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη συμφωνία για ελεύθερη μετακίνηση στο εσωτερικό των χωρών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

-Μόνο οι προσκυνητές από το Κατάρ επιτρέπεται να μεταβαίνουν στη Σαουδική Αραβία για να επισκεφθούν τους ιερούς μουσουλμανικούς τόπους.

αρχείο λήψης (3)

– Διακοπή αποστολής βασικών προϊόντων όπως ζάχαρη στην Ντόχα.

Οι κάτοικοι έχουν πανικοβληθεί και σπεύδουν στα σούπερ μάρκετ για προμήθειες, η πλειοψηφία των οποίων προέρχεται από εισαγωγές.

1198789_hkmhj

Όπως μεταδίδει στο ρεπορτάζ του το Γαλλικό Πρακτορείο, το γάλα, το ρύζι και τα πουλερικά σύντομα εξαφανίστηκαν από τα ράφια.

Ο Ερνέστ, ένας Λιβανέζος, λέει ότι έτρεξε στα μαγαζιά γνωρίζοντας ότι και άλλοι συμπολίτες του θα σπεύσουν. «Είναι ένας κύκλος πανικού» υπογράμμισε. Ο κόσμος σπρώχνεται για να προλάβει.

https://twitter.com/IvanAtHome/status/871740678165889024

Ο Αζίρ, εργάτης από τη Σρι Λάνκα, σπρώχνει το καρότσι του που έχει γεμίσει με πάνες για το γιο του ηλικίας 18 μηνών. Έμαθε για την κατάσταση από τους συγγενείς του στη Σρι Λάνκα. «Κοιμόμουν όταν η οικογένειά μου τηλεφώνησε, ήρθα εδώ εξαιτίας της κρίσης» είπε ο άνδρας.

Στο Al-Meera, ο Ντένις, ένας Γερμανός αγοράζει προϊόντα διατροφής για να έχει απόθεμα, ακόμα κι αν δηλώνει πεπεισμένος ότι η κρίση δεν είναι τίποτ’ άλλο από μια «προσωρινή καταιγίδα».

«Έβγαλαν κίτρινη κάρτα» υποστήριξε, αναφερόμενος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που αναμένεται να διεξαχθεί στο Κατάρ το 2022. «Τι μπορούν να κάνουν; Το Κατάρ είναι ένα από τα πλουσιότερα κράτη του πλανήτη».

Η κυβέρνηση του Κατάρ εξέδωσε ανακοίνωση διαβεβαιώνοντας ότι οι θαλάσσιες και αεροπορικές οδοί θα παραμείνουν ανοικτές για τις εισαγωγές.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις