Αθήνα

°C

kairos icon

Τετάρτη

24

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Τεράστια έρευνα: “Αυτοί που πιστεύουν στον Θεό, έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη”
PLUS

Τεράστια έρευνα: “Αυτοί που πιστεύουν στον Θεό, έχουν χαμηλότερη νοημοσύνη”

Αφού τα τελευταία χρόνια η αθεΐα είναι κάτι που παραδέχονται εύκολα οι πολίτες, οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν, αν συνδέεται με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας. Η συγκεκριμένη τεράστια μελέτη, γίνεται δεκαετίες τώρα και έρχεται να αποδείξει πως οι άθεοι, έχουν κάτι γερό στο “μανίκι”. Οι Miron Zuckerman, Jordan Silberman and Judith A. Hall από το πανεπιστήμιο […]

1428915091-2e2df9b695843dcb41d6b3a6eac7a8c0

Αφού τα τελευταία χρόνια η αθεΐα είναι κάτι που παραδέχονται εύκολα οι πολίτες, οι επιστήμονες ψάχνουν να βρουν, αν συνδέεται με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Η συγκεκριμένη τεράστια μελέτη, γίνεται δεκαετίες τώρα και έρχεται να αποδείξει πως οι άθεοι, έχουν κάτι γερό στο “μανίκι”.

Οι Miron Zuckerman, Jordan Silberman and Judith A. Hall από το πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ και το πανεπιστήμιο του Νορθίστερν διεξήγαγαν μία στατιστική ανάλυση συνδυάζοντας 63 διαφορετικές επιστημονικές μελέτες.

Εντέλει, απέδειξαν πως υπάρχει αντιστρόφως ανάλογη σχέση ανάμεσα στη θρησκευτικότητα και την νοημοσύνη.

Όσο πιο πολύ πιστεύει κανείς τόσο χαμηλότερα παραμένουν τα επίπεδα νοημοσύνης του.

Η αντιστρόφως ανάλογη αυτή σχέση ήταν εντονότερη σε φοιτητές πανεπιστημίου και περισσότερο αδύναμη ανάμεσα σε εφήβους και παιδιά.

Η θρησκευτικότητα στην έρευνα ορίζεται ως ο βαθμός ανάμειξης/συμμετοχής σε μερικές ή σε όλες τις πλευρές μία θρησκείας. Για παράδειγμα πίστη στο υπερφυσικό ακόμη και με κοστοβόρες δεσμεύσεις προς αυτό όπως η προσφορά ιδιοκτησίας ως θυσία. Η άλλη πλευρά είναι η συμμετοχή σε κοινά τελετουργικά όπως η επίσκεψη στην εκκλησία ή σε ασθενέστερες υπαρξιακές ανησυχίες όπως ο θάνατος και η πίστη στον παράδεισο.

 Χωρίς να γίνεται απολύτως σαφές το γιατί οι μη θρησκευόμενοι είναι περισσότερο ευφυείς η διαφορά ποικίλει σύμφωνα με την ηλικία. Στο Πανεπιστήμιο για παράδειγμα το χάσμα είναι ισχυρότερο. Ίσως σε αυτό οφείλεται το γεγονός πως πολλοί φοιτητές ενδεχομένως να τείνουν να «ασπαστούν» τον αθεϊσμό υιοθετώντας μία αντικομφορμιστική στάση.

Αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι μαθητές «διανύουν μία περίοδο ανακαλύψεων η οποία αποτελεί χαρακτηριστικό της ενήλικης ζωής που αρχίζει να ξεδιπλώνεται μπροστά τους και «ο χωρισμός από το πατρικό σπίτι και η έκθεση σε ένα περιβάλλον το οποίο ενθαρρύνει την αμφισβήτηση μπορούν να επιτρέψουν στην επικράτηση της νοημοσύνης επί των θρησκευτικών πιστεύω».

British theoretical physicist professor Stephen Hawking gives a lecture entitled: "A Brief History of Mine" during the Starmus Festival on the Spanish Canary island of Tenerife on June 29, 2016 / AFP / DESIREE MARTIN        (Photo credit should read DESIREE MARTIN/AFP/Getty Images)

Η μελέτη προσθέτει επίσης πως χρησιμοποιώντας την κριτική ανάλυση οι πιο ευφυείς φοιτητές είναι ίσως πιο πιθανό να αποφύγουν τη θρησκεία. «Εάν ο αθεϊσμός απορρίπτεται από το πατρικό, η υψηλότερη ευφυία μπορεί να διευκολύνει την αντίσταση του ατόμου στις πιέσεις συμμόρφωσης προς τη θρησκευτικότητα από τον περίγυρο».

Ενώ αργότερα στη ζωή, οι πιο έξυπνοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παντρευτούν και να παραμείνουν παντρεμένοι, γεγονός που τους καθιστά λιγότερο εξαρτημένους από την προσκόλληση που παρέχει η λειτουργία της θρησκείας. Οι πιο έξυπνοι άνθρωποι είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν θέσεις εργασίας υψηλότερου επιπέδου και να περάσουν περισσότερο χρόνο φοίτησης στο σχολείο, γεγονός που οδηγεί σε υψηλότερη αυτοεκτίμηση.

Το πέρασμα του χρόνου ωστόσο και η γήρανση φέρνουν τον άνθρωπο πιο κοντά στο να συνειδητοποιήσει τη θνητότητά του. Η έρευνα αυτή διήρκησε περίπου 80 έτη και έχει εξετάσει άτομα όλων των ηλικιών.

Οι θρησκευτικές πεποιθήσεις μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο στη διαχείριση του φόβου και της απελπισίας ενόψει επικείμενου θανάτου κάποιου προσώπου. Ωστόσο στην μελέτη δεν αποδείχθηκε πως άτομα υψηλής νοημοσύνης έχασαν τα ισχυρά τους πιστεύω ενάντια στη θρησκεία, όταν έφταναν στα πολύ βαθιά γεράματα…

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις