Αθήνα

°C

Κυριακή

16

Μαΐου 2021

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Stop στις επιστροφές φόρου, αυτόματες κατασχέσεις σε οφειλέτες
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Stop στις επιστροφές φόρου, αυτόματες κατασχέσεις σε οφειλέτες

Στο στόχαστρο των εφοριακών μπαίνουν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες που χρωστούν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία. Η εφορία σταματά τις επιστροφές φόρου και βάζει στο… μάτι τις καταθέσεις των οφειλετών. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποκτήσει ηλεκτρονικό σύστημα που θα της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά άμεσα και με ένα «κλικ» σε κατασχέσεις, ενώ θα […]

ravasakia-eforia-1000

Στο στόχαστρο των εφοριακών μπαίνουν τέσσερα εκατομμύρια πολίτες που χρωστούν σε Δημόσιο και ασφαλιστικά Ταμεία. Η εφορία σταματά τις επιστροφές φόρου και βάζει στο… μάτι τις καταθέσεις των οφειλετών.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα αποκτήσει ηλεκτρονικό σύστημα που θα της δίνει τη δυνατότητα να προχωρά άμεσα και με ένα «κλικ» σε κατασχέσεις, ενώ θα παρακολουθούνται όλοι όσοι χρωστούν σε εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

Μετά την ολοκλήρωση του έργου για την αυτοματοποίηση των διαδικασιών εφαρμογής αναγκαστικών μέτρων είσπραξης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί θα τρέχουν με πλήρως αυτοματοποιημένες διαδικασίες, η φορολογική διοίκηση θα έχει την πλήρη εικόνα οφειλών οκτώ εκατομμυρίων φορολογουμένων, συμψηφισμοί θα γίνονται άμεσα, ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εκτίμησης του κινδύνου οφειλών ανεπίδεκτων είσπραξης.

Όλο το επιχειρησιακό δυναμικό της ΑΑΔΕ που εμπλέκεται στον επιχειρησιακό μηχανισμό είσπραξης θα μπορεί να έχει πλήρη και ενιαία εικόνα των οφειλών και οφειλετών και των ενεργειών που έχουν γίνει από τη γένεση της οφειλής μέχρι και την εξόφληση ή διαγραφή της.

Η ΑΑΔΕ προχώρησε στην προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού για το έργο «Αυτοματοποίηση και κεντρικοποίηση διαδικασιών και ανάπτυξη εργαλείων για την αποδοτικότερη διαχείριση και συλλογή οφειλών».

Θα γίνεται διαχείριση οφειλής (ληξιπρόθεσμης ή μη) και οφειλέτη καθώς και διαμόρφωση του χαρτοφυλακίου οφειλών. Επίσης, διαχείριση χαρτοφυλακίου οφειλών (case management), σε κάθε επίπεδο (δηλαδή ελεγκτή ή ομάδας ελεγκτών, οργανικής μονάδας επιπέδου Τμήματος, Δ/νσης, Περιφέρειας, Κεντρικά) με πλήρη παρακολούθηση της πορείας των υποθέσεων και των εκκρεμοτήτων, περιλαμβανομένης της χρέωσης υποθέσεων και της ανάθεσης καθηκόντων για τη λήψη μέτρων είσπραξης (όπως η ανάθεση συγκεκριμένου -π.χ. ηλεκτρονικών κατασχετηρίων- σε έναν ή περισσότερους υπαλλήλους, ανεξαρτήτως εάν ο ΑΦΜ έχει χρεωθεί σε άλλο υπάλληλο), ή τον χαρακτηρισμό οφειλής ως ανεπίδεκτης είσπραξης, σε υπαλλήλους και την παρακολούθηση των ενεργειών ή των μέτρων που λαμβάνουν καθώς και την απόδοση τους.

Θα γίνει βελτιστοποίηση της διαδικασίας επιστροφών με αυτοματοποίηση των προτεινόμενων ποσών συμψηφισμών από διάφορες πηγές (Φορολογικά χρέη, Ασφαλιστικά χρέη, Τελωνεία, παρακράτηση μέσω Φορολογικής Ενημερότητας και Βεβαίωσης Οφειλής) και σύνδεση όλων των τρόπων εξόφλησης στον ίδιο τίτλο πληρωμής.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις