Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

26

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Άνοιξαν οι κάλπες στη διχασμένη Γαλλία: Μαρί Λεπέν ή Εμανουέλ Μακρόν;
ΚΟΣΜΟΣ

Άνοιξαν οι κάλπες στη διχασμένη Γαλλία: Μαρί Λεπέν ή Εμανουέλ Μακρόν;

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με μια χώρα να είναι στην κυριολεξία διχασμένη. Οι Γάλλοι έχουν αρχίσει ήδη να ψηφίζουν. Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας; Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ή η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν; Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του […]

2017-05-07T061359Z_1709342179_RC1BDEC26BD0_RTRMADP_3_FRANCE-ELECTION

Άνοιξαν οι κάλπες στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, με μια χώρα να είναι στην κυριολεξία διχασμένη.

Οι Γάλλοι έχουν αρχίσει ήδη να ψηφίζουν. Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Γαλλίας; Ο κεντρώος Εμανουέλ Μακρόν ή η ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν;

Ο 39χρονος Μακρόν, πρώην τραπεζίτης και υπουργός Οικονομίας στην κυβέρνηση του απερχόμενου Σοσιαλιστή προέδρου Φρανσουά Ολάντ, είχε το μεγαλύτερο ποσοστό στον πρώτο γύρο και όλες οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν νικητή με μεγάλη μάλιστα διαφορά.

Στις τελευταίες, ο Μακρόν εμφανίζεται στο 61,5% με 63% της πρόθεσης ψήφου, έναντι 37% με 38,5% για τη Λεπέν.

People pick ballots with the names of 2017 French presidential election candidates Emmanuel Macron  and Marine Le Pen as they wait before the opening of a polling station for the second round of 2017 French presidential election in Marseille, France, May 7, 2017.  REUTERS/Philippe Laurenson

Για πρώτη φορά στη διάρκεια της Πέμπτης Δημοκρατίας, που ιδρύθηκε πριν από 60 χρόνια, που στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών δεν συμμετέχει ένας πολιτικός από κεντροδεξιά ή κεντροαριστερά κόμματα. Και οι σοσιαλιστές με τον Μπενουά Αμόν να βρίσκεται στο 6,3% αλλά και ο Φρανσουά Φιγιόν που κουβαλάει τη ρετσινιά του σκανδάλου, θα απουσιάζουν από την αποψινή αναμέτρηση.

Οι προεδρικές εκλογές διεξάγονται υπό καθεστώς έκτακτης ανάγκης, το οποίο τέθηκε σε ισχύ μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου 2015.

elections-france
«Όπως και στον πρώτο γύρο των εκλογών, περισσότεροι από 50.000 αστυνομικοί και χωροφύλακες θα είναι επί ποδός την Κυριακή μαζί με τους στρατιωτικούς που συμμετέχουν στην επιχείρηση Σεντινέλ και τα μέλη της δημοτικής αστυνομίας, για να φροντίσουν για την ασφάλεια γύρω από τα εκλογικά κέντρα και για να επέμβουν άμεσα σε περίπτωση κάποιου περιστατικού», δήλωσε ο ΠιερΕνρί Μπραντέ εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις