Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

28

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Πολιτική αναταραχή στην Αλβανία λόγω… κάνναβης
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Πολιτική αναταραχή στην Αλβανία λόγω… κάνναβης

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αλβανία εδώ και καιρό απέχει από τις εργασίες του κοινοβουλίου, μπλοκάρει μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και αρνείται να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Για τον λόγο αυτό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κοέντερς επισκεπτόμενοι την Αλβανία, ζήτησαν από την αντιπολίτευση να αναθεωρήσει […]

140619-albania-3-0936_f9aae049d3afc6b09958518f73777897

Η αξιωματική αντιπολίτευση στην Αλβανία εδώ και καιρό απέχει από τις εργασίες του κοινοβουλίου, μπλοκάρει μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και αρνείται να λάβει μέρος στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Για τον λόγο αυτό ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά και ο Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κοέντερς επισκεπτόμενοι την Αλβανία, ζήτησαν από την αντιπολίτευση να αναθεωρήσει τη στάση της.

Δύο μήνες περίπου τώρα το αντιπολιτευτικό Δημοκρατικό Κόμμα (PD) έχει «στρατοπεδεύσει» έξω την έδρα του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Έντι Ράμα ζητώντας την παραίτησή του και τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία θα δρομολογήσει άμεσα δίκαιες και ελεύθερες εκλογές. Ο πρόεδρός του μάλιστα Λιουλεζίμ Μπάσια κατηγορεί τον Έντι Ράμα ως «αρχηγό εγκληματικής σπείρας». Ο λόγος είναι οι παράνομες φυτείες κάνναβης στην Αλβανία, που θεωρούνται οι μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα, η αντιπολίτευση κατηγορεί το κόμμα του πρωθυπουργού ότι παίρνουν προμήθειες από το παράνομο σύστημα καλλιέργειας κάνναβης, στο οποίο συμμετέχουν διεφθαρμένοι τοπικοί άρχοντες, αστυνομικοί και δικαστικοί. Από την πλευρά της η κυβέρνηση αντιτείνει ότι μόνο το 2016 κατέστρεψε 2 εκ. δενδρύλλια κάνναβης.

Παρόλα αυτά είναι γεγονός ότι η καλλιέργεια χασίς έχει αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, ενώ στη μνήμη όλων μένει η αστυνομική επιχείρηση του 2014, όταν 800 αστυνομικοί επιχειρώντας να προσεγγίσουν παράνομη φυτεία, συνάντησαν ένοπλη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων. Με την αποχή της από τις κοινοβουλευτικές εργασίες πάντως η αντιπολίτευση μπλοκάρει και τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη, που θεωρούνται αναγκαίες για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με τις Βρυξέλλες.

Albania-MarijuanaEradication
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις