Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Δημοσκόπηση: Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία με τους δανειστές
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Δημοσκόπηση: Καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τη συμφωνία με τους δανειστές

Νέα δημοσκοπική κατρακύλα προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Το…deal  για την προνομοθέτηση μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ επιφέρει επιπλέον εκλογική φθορά στο κυβερνών κόμμα και δίνει ώθηση στη Νέα Δημοκρατία που ξεφεύγει στην πρόθεση ψήφου με 17,5 μονάδες. To 86% των ερωτηθέντων – σχεδόν εννέα στους 10 Έλληνες – πιστεύουν πως τα […]

dimoskopisi-776

Νέα δημοσκοπική κατρακύλα προκαλεί στον ΣΥΡΙΖΑ η συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Το…deal  για την προνομοθέτηση μέτρων ύψους 3,6 δισ. ευρώ επιφέρει επιπλέον εκλογική φθορά στο κυβερνών κόμμα και δίνει ώθηση στη Νέα Δημοκρατία που ξεφεύγει στην πρόθεση ψήφου με 17,5 μονάδες.

To 86% των ερωτηθέντων – σχεδόν εννέα στους 10 Έλληνες – πιστεύουν πως τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση, 8% προς τη σωστή και 6% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Στην ίδια δημοσκόπηση  επτά στους δέκα  και και πέντε στους 10 ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί να κλείσει τη συμφωνία με τους θεσμούς για πολιτικούς λόγους (πολιτικό κόστος, παραμονή στην εξουσία).
Μόνο το 18% συμφωνεί ότι ο πρωθυπουργός διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας, ενώ το 73% εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας καθυστερεί να ολοκληρώσει τη β’ αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία. 9% των ερωτώμενων δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Μάλιστα, από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ στις περασμένες αναμετρήσεις 37% πιστεύει ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας, ενώ η πλειοψηφία, το 51% εκτιμά ότι ο πρωθυπουργός καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία. 12% δηλώνει δεν ξέρω/ δεν απαντώ. Από τους ψηφοφόρους της ΝΔ το 5,5% εκτιμά ότι ο Αλέξης Τσίπρας διαπραγματεύεται σκληρά με τους δανειστές για την εθνική υπερηφάνεια και το καλό της χώρας, 92,5% ότι καθυστερεί την αξιολόγηση γιατί φοβάται το πολιτικό κόστος και θέλει να παραμείνει στην εξουσία, ενώ 2% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Επίσης, 3,5% των ερωτώμενων θεωρεί ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υλοποίησε πολλά από όσα είχε εξαγγείλει, 33% εκτιμά ότι προσπάθησε να υλοποιήσει πολλά από τα μέτρα που εξήγγειλε αλλά απέτυχε, 59,5% δηλώνει ότι ενδιαφέρεται πρωτίστως να παραμείνει στην εξουσία παρά να υλοποιήσει τις εξαγγελίες της και 4% απαντά δεν ξέρω/ δεν απαντώ.

Η ΝΔ στο 33% – ΣΥΡΙΖΑ 15,5%

Η ΝΔ συγκεντρώνει 33% έναντι 15,5% του ΣΥΡΙΖΑ. Σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται ενισχυμένη κατά μισή μονάδα ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος παραμένουν αμετάβλητα.

Στην τρίτη θέση βρίσκονται το ΚΚΕ και η Χ.Α με 7,5% και ακολουθεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη με 6,5%.  Εκτός βουλής σύμφωνα με την δημοσκόπηση μένουν Ποτάμι, ΑΝΕΛ, Ένωση Κεντρώων και Πλεύση Ελευθερίας που συγκεντρώνουν από 2%  και Λαϊκή Ενότητα 1% . Άλλο κόμμα 6,5% ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 15%.

 

Στα αξιοσημείωτα της έρευνας είναι ότι το 38% των ερωτηθέντων τάσσονται υπέρ της δημιουργίας οικουμενικής κυβέρνησης από την παρούσα βουλή και το 30% θέλει πρόωρες εκλογές.

Η συσπείρωση της ΝΔ αγγίζει το 87% σε αντίθεση με εκείνη του ΣΥΡΙΖΑ που φτάνει το 35,5% με το 9,5 % και να πηγαίνει προς τη ΝΔ ενώ το 34,5% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αναποφάσιστο και κλείνει προς την αποχή.

Επίσης το 64,5% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται δυσαρεστημένο ωστόσο τονίζει ότι δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις