Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Επιστρέφουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος-Χουλιαράκης-Αχτσιόγλου
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

Επιστρέφουν στις Βρυξέλλες Τσακαλώτος-Χουλιαράκης-Αχτσιόγλου

Το αεροπλάνο για τη βελγική πρωτεύουσα παίρνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και να επιτευχθεί το πολυπόθητο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου καθώς ο χρόνος πιέζει ενόψει του Eurogroup […]

Arrival of Minister of Finance Euclid Tsakalotos at the Hilton for a meeting with officials of the IMF, Athens on July 31, 2015. / Άφιξη του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ξενοδοχείο Hilton για την συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, Αθήνα στις 31 Ιουλίου 2015.

Arrival of Minister of Finance Euclid Tsakalotos at the Hilton for a meeting with officials of the IMF, Athens on July 31, 2015. / Άφιξη του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ξενοδοχείο Hilton για την συνάντηση με τους εκπροσώπους του ΔΝΤ, Αθήνα στις 31 Ιουλίου 2015.

Το αεροπλάνο για τη βελγική πρωτεύουσα παίρνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφωνίες και να επιτευχθεί το πολυπόθητο κλείσιμο της αξιολόγησης. Στις Βρυξέλλες μεταβαίνουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης και η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου καθώς ο χρόνος πιέζει ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους με γνώση των διαβουλεύσεων, οι τρεις υπουργοί ενδέχεται να έχουν επαφές με εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς πάντως μέχρι στιγμής να έχουν οριστικοποιηθεί οι συναντήσεις.

Η μετάβαση της ελληνικής ομάδας ερμηνεύεται ως μια ακόμη προσπάθεια να κλείσει -τουλάχιστον σε πολιτικό επίπεδο- η συμφωνία ώστε στο Eurogroup της Παρασκευής να καταγραφεί αισθητή πρόοδος και να μην δημιουργηθεί εικόνα αδιεξόδου.

Στις τριήμερες διαπραγματεύσεις θα επιχειρηθεί να κλείσει το πακέτο των μέτρων και των αντίμετρων αλλά και τα εργασιακά προκειμένου στη συνέχεια να διευκολυνθεί και η άμεση επίτευξη της τεχνικής συμφωνίας.

Νωρίτερα, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πραγματοποιεί κύκλο επαφών σε όλα τα επίπεδα.

«Καταστροφολογικά σενάρια που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν την παραμικρή σχέση με την πραγματικότητα», σχολίαζαν οι ίδιοι κύκλοι.

Κατά τις ίδιες πηγές, σύντομα, με την ολοκλήρωση των επαφών, θα υπάρξουν και οι σχετικές ανακοινώσεις.

Συζήτηση για την δεύτερη αξιολόγηση του Ελληνικού Δημοσιονομικού Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί σήμεραστις 16.00 ώρα Ελλάδας, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

Η συζήτηση θα ανοίξει με δηλώσεις της Κομισιόν, η οποία θα εκπροσωπηθεί διά του αρμοδίου επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί και του Συμβουλίου, το οποίο θα εκπροσωπηθεί από την προεδρία της Μάλτας.

Απών θα είναι Γερούν Ντάισελμπλουμ στη σκιά των αντιδράσεων που προκάλεσαν οι δηλώσεις του για τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου.

H Ελλάδα στην ατζέντα του Eurogroup

Στο άτυπο Eurogroup της 7ης Απριλίου, που θα πραγματοποιηθεί στη Βαλέτα της Μάλτας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ενημερωθούν για «την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στις συνομιλίες μεταξύ των θεσμών και των ελληνικών αρχών, μετά το τελευταίο Eurogroup του Μαρτίου».

Αυτό αναφέρει η ημερήσια διάταξη του Eurogroup που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την ημερήσια διάταξη του Eurogroup, οι συνομιλίες μεταξύ θεσμών και ελληνικών αρχών επικεντρώνονται στα βασικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία σε ένα συνολικό πακέτο πολιτικών, το οποίο θα επιτρέψει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος.

«Τα ζητήματα αυτά περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στην ενέργεια, αλλά και την εξισορρόπηση των δημοσιονομικών στοιχείων της Ελλάδας μεσοπρόθεσμα, δηλαδή από το 2018 και μετά» επισημαίνεται στην ημερήσια διάταξη.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις