Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

27

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Τι άλλαξε με την εγκύκλιο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς
ΕΛΛΑΔΑ

Τι άλλαξε με την εγκύκλιο για κατασχέσεις και πλειστηριασμούς

Τα ακίνητα που έχει κατασχέσει η εφορία και πλειστηριάζονται θα εξακολουθήσουν να εκτιμώνται με βάση την αντικειμενική αξία αυτών κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς. Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ορίζουν ως τιμή πρώτης εκκίνησης την αντικειμενική. Για τους πλειστηριασμούς που επισπεύδουν […]

P2-Pics6-Red-house-chosen

  • Τα ακίνητα που έχει κατασχέσει η εφορία και πλειστηριάζονται θα εξακολουθήσουν να εκτιμώνται με βάση την αντικειμενική αξία αυτών κατά τον χρόνο της κατάσχεσης, η οποία ορίζεται και ως τιμή πρώτης προσφοράς. Εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων που ορίζουν ως τιμή πρώτης εκκίνησης την αντικειμενική. Για τους πλειστηριασμούς που επισπεύδουν ιδιώτες (τράπεζες, κ.ά.), ισχύει ότι η εκτίμηση του επιμελητή ή προσληφθέντα πραγματογνώμονα για την εμπορική αξία είναι η πρώτη τιμή προσφοράς. Ο προσδιορισμός της τιμής πρώτης προσφοράς γινόταν στα 2/3 της εκτιμηθείσας αξίας ή στην αντικειμενική.
  • Θεσπίζεται διαφορετικός τρόπος πλειοδοσίας. Ο πλειστηριασμός γίνεται μόνο με γραπτές σφραγισμένες προσφορές, ενώ οι προφορικές προσφορές υποβάλλονται μόνο αν οι γραπτές προσφορές είναι ίσες.
  • Μειώνεται η εγγυοδοσία για τη συμμετοχή σε πλειστηριασμό από το 100% της πρώτης προσφοράς στο 30%.
  • Επιτρέπονται πλέον πολλαπλές κατασχέσεις επί του ιδίου πράγματος, σε αντίθεση με τις μέχρι σήμερα ισχύουσες ρυθμίσεις. Στην περίπτωση αυτή οι εκτελεστικές διαδικασίες βαίνουν παράλληλα και σταματάνε όταν γίνει η πρώτη κατακύρωση.
  • Μειώνεται το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δεν μπορεί να διεξαχθεί πλειστηριασμός ή αναπλειστηριασμός, από 1 έως 31 Αυγούστου, αντί από 1 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου όπως ίσχυε.
  • Καταργείται η περίληψη κατασχετήριας έκθεσης επί κινητών και ακινήτων και θεσπίζεται το απόσπασμα της κατασχετήριας έκθεσης.
  • Προβλέπεται διαδικτυακή δημοσίευση (ενημέρωση) μέσα από την ιστοσελίδα δημοσιεύσεων του Δελτίου Δικαστικών Δημοσιεύσεων του αποσπάσματος της κατασχετήριας έκθεσης, με επιμέλεια του δικαστικού επιμελητή.
  • Η εφορία δεν μπορεί να κατασχέσει τα αναγκαία προς την επιβίωση του φορολογούμενου και παραπέμπει για τα ακατάσχετα σε σχετική πρόβλεψη του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Εκεί ορίζεται ότι, μεταξύ άλλων, είναι ακατάσχετα τα ρούχα, το στρώμα, το κρεβάτι, τα έπιπλα, τα τρόφιμα, τα καύσιμα και τα βιβλία του οφειλέτη.
  • Προθεσμία για ανακοπή πλειστηριασμού που επισπεύδεται από τράπεζες ή ιδιώτες είναι 20 ημέρες πριν τον προγραμματισμένο πλειστηριασμό

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις