Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

02

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / Φρανσουά Φιγιόν: “Κινδυνεύουμε να γίνουμε σαν την Ελλάδα”
ΚΟΣΜΟΣ

Φρανσουά Φιγιόν: “Κινδυνεύουμε να γίνουμε σαν την Ελλάδα”

Παράδειγμα προς αποφυγήν αποτελεί η Ελλάδα, με μια οικονομική κατάσταση τόσο άσχημη, που χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους όταν θέλουν να τονίσουν την ανάγκη εκλογής ενός προσώπου που θα δώσει βάρος στην ανάπτυξη της χώρας τους. Υπό αυτό το πρίσμα, ο συντηρητικός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας στην Κορσική είπε πως η Γαλλία […]

25f1aef4e605fe0780ee3137450e6551

Παράδειγμα προς αποφυγήν αποτελεί η Ελλάδα, με μια οικονομική κατάσταση τόσο άσχημη, που χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους όταν θέλουν να τονίσουν την ανάγκη εκλογής ενός προσώπου που θα δώσει βάρος στην ανάπτυξη της χώρας τους.

Υπό αυτό το πρίσμα, ο συντηρητικός υποψήφιος για τη γαλλική προεδρία Φρανσουά Φιγιόν μιλώντας στην Κορσική είπε πως η Γαλλία κινδυνεύει να γίνει σαν την Ελλάδα.

Απευθυνόμενος σε όσους τον στηρίζουν, είπε: “Επαναλαμβάνω αυτό που είχα πει εδώ στην Κορσική το 2007. Είμαστε ένα κράτος που βρίσκεται σε πτώχευση…Έχουμε ένα χρέος που μας υποχρεώνει να αναζητάμε καθημερινά δισεκατομμύρια ευρώ στις διεθνείς αγορές”.

“Η Γαλλία σήμερα είναι μια χώρα που μπορεί να καταρρεύσει σαν την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Ιταλία, ακόμη κάποια στιγμή και σαν την Ελλάδα”.

Το 2007, ο Φιγιόν υποστήριζε πως ηγείται ενός διαλυμένου κράτους υπό πτώχευση, δηλώσεις που είχαν προκαλέσει σάλο, αλλά και διαμάχη με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

“Είμαι επικεφαλής ενός κράτους που βρίσκεται σε πτώχευση. Είμαι αρχηγός ενός κράτους που επί 15 χρόνια παρουσιάζει ένα τεράστιο έλλειμμα. Είμαι επικεφαλής μιας χώρας που δεν έχει υπερψηφίσει έναν ισορροπημένο προϋπολογισμό μέσα σε 25 χρόνια. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί”, είχε δηλώσει τότε από την Κορσική ως πρωθυπουργός.

VdxXL78Ac34rBok24jBO

Ο συντηρητικός Φιγιόν, ήταν αυτός που κατέκρινε τότε περισσότερο από τον καθένα την οικονομική πολιτική του Ζακ Σιράκ, ενώ αποκαλούσε τον εαυτό του επικεφαλής του κράτους- ρόλος που ανήκει στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

Αυτά ήταν αρκετά για να προκαλέσει θύελλα στη Γαλλία και αναταραχές στο πολιτικό κατεστημένο.
Στον προεκλογικό του αγώνα, ισχυρίζεται πως θα καταργήσει 500.000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων και θα περικόψει τις δημόσιες δαπάνες κατά 100 δις ευρώ, την ώρα που οι αντίπαλοι του δεν αγγίζουν αυτά τα θέματα.

Πάντως οι δημοσκοπήσεις τον θέλουν στην τρίτη θέση, πίσω από τον Μακρόν και τη Λεπέν, γεγονός που αφήνει ανοιχτά τα σενάρια, ο Φιγιόν να είναι ο πρώτος συντηρητικός υποψήφιος που αποκλείεται από τον πρώτο γύρο στις 23 Απριλίου στη μεταπολεμική ιστορία της Γαλλίας.

Το σκάνδαλο PenelopeGate στο οποίο εμπλέκεται, ήταν η μεγαλύτερη αιτία που ο Φιγιόν έχασε κατά πολύ τη δημοτικότητα του.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις