Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

03

Μαΐου 2024

alphafreepress.gr / ΕΞΩΦΥΛΛΟ / “Μια κι έξω” το μαχαίρι στις συντάξεις ζητά ο Τσακαλώτος: Χάνουν κάθε εμπιστοσύνη οι θεσμοί
ΕΞΩΦΥΛΛΟ

“Μια κι έξω” το μαχαίρι στις συντάξεις ζητά ο Τσακαλώτος: Χάνουν κάθε εμπιστοσύνη οι θεσμοί

Πονοκέφαλος τους έχει πιάσει στο Μαξίμου, αφού οι θεσμοί δεν ξεκαθαρίζουν αν θα επιστρέψουν ή όχι στην Αθήνα και το μυστήριο που αιωρείται κόβει τα πόδια της κυβέρνησης. Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκοψαν με απότομο τρόπο την αισιοδοξία της κυβέρνησης την Παρασκευή, καθώς όπως είπε και εκπρόσωπος του Ταμείου […]

88888

Πονοκέφαλος τους έχει πιάσει στο Μαξίμου, αφού οι θεσμοί δεν ξεκαθαρίζουν αν θα επιστρέψουν ή όχι στην Αθήνα και το μυστήριο που αιωρείται κόβει τα πόδια της κυβέρνησης.

Τόσο το ΔΝΤ όσο και ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, έκοψαν με απότομο τρόπο την αισιοδοξία της κυβέρνησης την Παρασκευή, καθώς όπως είπε και εκπρόσωπος του Ταμείου είναι πολύ νωρίς για την πολυπόθητη συμφωνία.

Οι διαφορές είναι μεγάλες και το οικονομικό επιτελείο στερείται ισχυρών επιχειρημάτων για να πείσει τα κλιμάκια να έρθουν στην Αθήνα.

Με δεμένα τα χέρια η κυβέρνηση, το μόνο που κάνει είναι να κρατά ζωντανή την επικοινωνία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε: «Ελπίζω να μπορέσουμε να εγκρίνουμε σύντομα μια συμφωνία, αλλά αυτό δεν θα είναι στις 7 Απριλίου στη Βαλέτα, είναι πολύ νωρίς». Αφορμή για την ακόμη πιο σκληρή στάση που αποφάσισαν να κρατήσουν οι δανειστές, είναι η υπαναχώρηση που αναγκάστηκε να κάνει ο υπουργός οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος υπό την πίεση του Πρωθυπουργού, για όσα είχαν συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες την προηγούμενη εβδομάδα για τις συντάξεις. Αυτό φυσικά, γκρέμισε εντελώς την όποια εμπιστοσύνη άρχιζαν να δείχνουν οι δεανειστές.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο υπουργός ζήτησε να κοπούν οι συντάξεις μία και καλή το 2020 και όχι σε δύο στάδια, το 2019 και το 2020, όπως είχε συμφωνηθεί στις Βρυξέλλες. Αυτό, γιατί τότε η κυβέρνηση θα «γλιτώσει» την κατακραυγή του ελληνικού λαού. Χωρίς τους θεσμούς λοιπόν θα περάσει το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, με την κυβέρνηση να εύχεται να αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, που ίσως φέρει την τεχνική συμφωνία πριν από το κρίσιμο Eurogroup της 7 Απριλίου στη Μάλτα.

o-eukleidis-i-diapragmateusi--to-maksimou-olethries-sxeseis_3_w_hr

Αυτοί που κινδυνεύουν από περικοπές συντάξεων είναι:

-οι συνταξιούχοι που παρά τις 12 μειώσεις που έχουν υποστεί εξακολουθούν να λαμβάνουν σύνταξη άνω των 1000 ευρώ. Πρόκειται για συνταξιούχους του δημοσίου κυρίως ενστόλους , γιατρούς του ΕΣΥ και Πανεπιστημιακούς.

– οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ που συνταξιοδοτήθηκαν με 35ετία με υψηλούς μισθούς και-οι συνταξιούχοι από το πρώην ΤΕΒΕ με περισσότερα από 35 χρόνια ασφάλισης.

Αυτά είναι όσα προβλέπει η συμφωνία της προηγούμενης εβδομάδας, δηλαδή την περικοπή της «προσωπικής διαφοράς» στις κύριες συντάξεις 900.000 συνταξιούχων που εισπράττουν άνω των 600-700 το μήνα.

Στο στόχαστρο είναι λοιπόν ένας τεράστιος αριθμός συνταξιούχων, που πιθανόν θα πέσουν κάτω από το δίχτυ ασφαλείας των 1300 ευρώ. Αλλαγές που η κυβέρνηση προσπαθεί να καθυστερήσει, για να έρθουν όταν αυτή θα έχει ήδη εκπνεύσει…

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις